Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Ο αγώνας τους αφορά τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στο υπουργείο Εργασίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας βλέπουν την επίθεση στα δικαιώματά τους να εντείνεται, μαζί με τα επενδυτικά σχέδια και τον ανταγωνισμό των βιομηχάνων για την επικράτηση στην αγορά. Κοινός τόπος για τους εργάτες του κλάδου είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εργολαβοποίηση τμημάτων, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ» παλεύουν σε αυτές τις συνθήκες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό Σωματείο προχώρησαν μέσα στο Δεκέμβρη σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην απληρωσιά, όπως και τη στοχοποίηση του Σωματείου και του Διοικητικού Συμβουλίου του από την εργοδοσία. Πήραν επίσης μέρος σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του κλαδικού Συνδικάτου, στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα.

Ενιαία η αντεργατική επίθεση στις επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους», τονίζουν οι εργάτες στον «ΖΟΥΡΑ» και το Σωματείο τους στις πρωτοβουλίες και τις ανακοινώσεις τους, καθώς τα προβλήματα ενάντια στα οποία παλεύουν είναι προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες καταγγελίες του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας για μια σειρά από χώρους δουλειάς: Στην επιχείρηση «ΜΙΜΙΚΟΣ» (όμιλος Φιλίππου) η χρονιά ολοκληρώθηκε με κύμα απολύσεων, μέσα από τις οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο εργαζόμενοι με πολλά χρόνια δουλειάς και αποδοχές που ξεπερνούσαν τα ψίχουλα που δίνονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Στην εταιρεία «ΒΟΚΤΑΣ» («Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΣΚΑΛΕΖΑ» κ.ά.) οι εργαζόμενοι δεν έχουν ένσημα, παρότι δουλεύουν και υπόκεινται σε κρατήσεις, τις οποίες η εργοδοσία δεν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ.

Την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έχει καταγγείλει πολλές φορές η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στον «ΝΙΤΣΙΑΚΟ» κυριαρχούν η τρομοκρατία, η δουλειά με εξευτελιστικά μεροκάματα, συχνά χωρίς διάλειμμα. Στην «ΠΙΝΔΟ» οι εργολάβοι είναι παρόντες σε όλα τα τμήματα. Στον «ΑΓΓΕΛΑΚΗ» έχει επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία. Στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης «Αμβροσιάδης» στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος των επιχειρηματικών σχεδιασμών, αντιμετωπίζοντας την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας.

Τους κλέβουν μισθούς και Ασφάλιση

Η νέα χρονιά βρίσκει τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ» («ΕΛΙΖΑ», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΑΛΚΟΤ», «ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ», «AGROFER» κ.ά.) αντιμέτωπους με μια σειρά από προβλήματα.

Η απληρωσιά χτυπά για μια ακόμα φορά «κόκκινο», καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, λόγω της εκδικητικής στάσης της εργοδοσίας. Με δεδομένα τα παραπάνω, τα μέλη του ΔΣ έχουν προχωρήσει από τον Αύγουστο σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόβλημα της απληρωσιάς βασανίζει μόνιμα τους εργαζόμενους. Ολα τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει δεκάδες τριμερείς συναντήσεις, στις οποίες η επιχείρηση καταθέτει καταστάσεις οφειλών, προγράμματα για την εξόφληση των οφειλόμενων και χρονοδιαγράμματα για την αποπληρωμή των εργαζομένων, τα οποία στην πράξη μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα. Στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση, στις 20 Δεκέμβρη, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ισχυρίστηκαν προκλητικά ότι υπάρχει «σημαντική βελτίωση», τη στιγμή που τα οφειλόμενα δεδουλευμένα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η εργοδοσία δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε αυτές που βαρύνουν την ίδια, αλλά ούτε και τις εισφορές των εργαζομένων που παρακρατεί. Μέρος των εργαζομένων κινδυνεύει το επόμενο διάστημα να βρεθεί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, ζητήματα προκύπτουν για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, που δικαιούνται επιδόματα ασθενείας ή άλλες παροχές από τον ασφαλιστικό φορέα.

Είναι ενδεικτικό ότι το επίδομα επίσχεσης δεν έχει δοθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες ή έχει δοθεί σε κάποια μέλη για μικρότερο διάστημα από αυτό που κανονικά δικαιούνται, λόγω των ενσήμων που δεν τους έχουν αποδοθεί.

Προϋπόθεση για το τσάκισμα των δικαιωμάτων η επίθεση στο Σωματείο

Το πρόβλημα της απληρωσιάς είχε γίνει η αφορμή ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση και να συστήσουν το 2012 το επιχειρησιακό τους Σωματείο. Με τον αγώνα τους και με όπλο το Σωματείο, οι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει να περιορίσουν το φαινόμενο.

Ωστόσο, από την άνοιξη του 2015 το πρόβλημα άρχισε και πάλι να διογκώνεται. Καθόλου τυχαία, αυτήν τη φορά, η εργοδοσία φρόντισε παράλληλα με τα δικαιώματα των εργαζομένων να θέσει στο στόχαστρό της και το ίδιο το Σωματείο, το Διοικητικό του Συμβούλιο και εργαζόμενους που πρωτοστατούσαν στην οργάνωση των συναδέλφων τους.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να απολύσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και να τα εξαγοράσει. Οταν τα σχέδια αυτά ναυάγησαν, επέλεξε να τους θέσει σε «καραντίνα» και απομόνωση από τους συναδέλφους τους. Αρχικά αρνήθηκε να τους δώσει αντικείμενο εργασίας και στη συνέχεια τους κάλεσε να δουλέψουν ως φύλακες σε εγκαταστάσεις «φαντάσματα», σε χώρους χωρίς φως, νερό, τουαλέτα και θέρμανση, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα, εφαρμόζει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, επιλεκτικά και εκδικητικά μόνο στα μέλη του ΔΣ.

Στην επίθεση ενάντια στο Σωματείο έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα μέσα: Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με εκβιασμούς και απειλές, με «σωματώδεις αγνώστους», που μάλιστα στη διάρκεια της απεργίας το καλοκαίρι του 2015 οπλοφορούσαν. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί επανειλημμένα και εκκρεμούν σε βάρος τους ανυπόστατες μηνύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Εβρου του Σωματείου, που τραυματίστηκε το Γενάρη του 2014 σοβαρά στο χέρι σε εργατικό «ατύχημα», παρά το αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 30%, έχει τοποθετηθεί σε πόστο ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία του, ενώ έχει γίνει και στόχος απειλών και επιθέσεων. Μετά από αίτημα του Σωματείου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας τα παραπάνω, έχει οριστεί συνάντηση με τον γενικό του γραμματέα στις 9 Γενάρη στη Λαμία.

Επίσης, το Σωματείο προχώρησε χτες Τετάρτη σε παρέμβαση στην πακιστανική πρεσβεία. Καθώς μεγάλο μέρος των εργατών είναι πακιστανικής καταγωγής, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ζητώντας να πάρουν θέση και να προχωρήσουν σε ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

«Η επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα κλιμακώνεται σε όλη την πτηνοτροφία, σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το μένος του συγκεκριμένου βιομήχανου έχει να κάνει με τα εμπόδια που βάζουμε στους σχεδιασμούς για να εντείνει την εκμετάλλευσή μας», σημειώνει το Σωματείο.

Τονίζει ότι η κατάσταση είναι ίδια ή παρόμοια σε όλο τον κλάδο, με τη μόνη διαφορά ότι στον «ΖΟΥΡΑ» υπάρχει Σωματείο που αναδεικνύει την επίθεση, αναπτύσσει δράση που συμβάλλει στο να διατηρούνται ακόμα και σήμερα δικαιώματα που στις άλλες επιχειρήσεις έχουν απολεσθεί εδώ και καιρό, η παρέμβασή του έχει αποτελέσματα ακόμα και σήμερα.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να παλέψουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία στον «ΖΟΥΡΑ» και συνολικά στον κλάδο.

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να επανέλθουν οι μισθοί στους συναδέλφους στους οποίους έχουν γίνει μειώσεις. Ο κατώτατος μισθός να ορίζεται σύμφωνα με την τελευταία ΣΣΕ που είχε υπογραφεί στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις (περίπου 810 ευρώ).
  • Να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Να χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης που ο ΟΑΕΔ αρνείται να εγκρίνει σε όσους άσκησαν αυτό το δικαίωμά τους. Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα.
  • Να καταχωρηθούν όλα τα ένσημα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιστροφή φόρου για τα ποσά για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν φορολογηθεί αλλά δεν τα έχουν λάβει, καθώς η εργοδοσία δήλωνε τους μισθούς μεγαλύτερους από αυτούς που κατέβαλλε.
  • Πάγωμα χρεών σε εφορία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσους είναι απλήρωτοι. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τέλη, ΕΝΦΙΑ, καμιά διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τους απλήρωτους εργαζόμενους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τον αγώνα τους(2018-12-13 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για αποπληρωμή των δεδουλευμένων(2017-08-04 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται με απεργία τα δικαιώματα και το σωματείο τους(2017-06-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες από τους εργαζόμενους στο «Ζούρα»(2016-12-02 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι στο «Ζούρα»(2016-06-10 00:00:00.0)
Γενική Συνέλευση σήμερα στον «Ζούρα»(2016-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ