Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Θετικός απολογισμός στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Σημαντική άνοδος σε ψήφους, διπλασιασμός εκλεγμένων, συμμετοχή με ψηφοδέλτια στις αρχαιρεσίες διπλάσιου αριθμού Υπηρεσιακών Συμβουλίων και πρωτιά σε μια σειρά από αυτά, είναι ο θετικός απολογισμός της ΔΑΣ ΟΤΑ από τη μάχη των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των δήμων.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «οι εκατοντάδες υποψήφιοι και οι εκλεγμένοι μας σε όλη την Ελλάδα αποτελούν μια ισχυρή δύναμη μέσα στον κλάδο που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα για την ανασύνταξη του κινήματος (...).

Βγαίνουμε από αυτή την εκλογική μάχη με έναν πολύ θετικό απολογισμό, αφού ψηφοδέλτια της ΔΑΣ ΟΤΑ συμμετείχαν σε διπλάσιο αριθμό Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε σχέση με το 2016, πήραμε παραπάνω 2.500 ψήφους σε σχέση με το 2016, διπλασιάσαμε τον αριθμό των εκλεγμένων μας.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΣ ΟΤΑ σε Ιωάννινα, Αχαΐα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Γ' Υπηρεσιακό Αττικής, Υπηρεσιακό Δυτ. Αττικής.

Οι αιρετοί που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ ΟΤΑ θα δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων (...) θα υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις άδικες, αντεργατικές αποφάσεις των δημοτικών αρχών μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Αναφερόμενη ταυτόχρονα στο ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η ΔΑΣ ξεκαθαρίζει: «Είναι ένας κρατικός θεσμός για να περνάει την πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, γι' αυτό και λέμε καθαρά ότι χωρίς ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Δίνουμε μια συνέχεια στον καθημερινό αγώνα για να χτίζουμε ένα κίνημα που δεν θα αποδέχεται σαν δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους. Που θα επιλέγει το δρόμο της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων (...). Για ένα κίνημα που δεν θα "αναθέτει" τάχα στους αιρετούς και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να λύσουν τα προβλήματα, αλλά για ένα κίνημα που θα παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στον αγώνα, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα».

Θωρακίζει την αντιδραστικότητα του θεσμού η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, τον αντιδραστικό χαρακτήρα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), η κυβέρνηση αποδυναμώνει τα αιρετά μέλη των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, «αφού απαιτεί για να εκδοθεί μία απόφαση, να έχει ψηφιστεί και από τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. (...) Με τη ρύθμιση αυτή, στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρχουν μέλη 2 ταχυτήτων, μέλη με διαφορετικά δικαιώματα, όπου τα αιρετά μέλη θα έχουν μειωμένα, περιορισμένα δικαιώματα. Αντί να ισχυροποιείται η αιρετότητα και η ανακλητότητα των μελών, αντί να δυναμώνει η ψήφος των αιρετών μελών (...) η κυβέρνηση αφαιρεί με κάθε τρόπο τη δυνατότητά τους να "ανατρέπουν" αντεργατικές εισηγήσεις - αποφάσεις της διοίκησης».

Αναφορικά με το ίδιο νομοσχέδιο, η Ομοσπονδία προσθέτει ακόμα: «Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατάει και με αυτό το σχέδιο νόμου "ζεστό" το ζήτημα των προσλήψεων, χωρίς να κάνει προσλήψεις, καθώς και ότι, ενώ τροποποιεί το νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για την αξιολόγηση σε επιμέρους ζητήματα, αφήνει ανέπαφη την τιμωρητική, "απεργοσπαστική" τροπολογία Γεροβασίλη - Μητσοτάκη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org