Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας ενάντια στις απολύσεις

Σε πάλη για μονιμοποίηση όλων των ελαστικά απασχολούμενων και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καλεί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ
Σε πάλη για μονιμοποίηση όλων των ελαστικά απασχολούμενων και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καλεί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ
Σε παναττική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10 π.μ. προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με κριτήριο τις τεράστιες ανάγκες, απέναντι στις προωθούμενες εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, λόγω της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, ολόκληρο το 2018 δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ούτε για την αντικατάσταση των εκατοντάδων συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ η μοναδική προκήρυξη για 1.116 μόνιμους εργαζόμενους, που μεταφέρεται στο 2019, αφορά την αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού επικουρικών συναδέλφων, μη γιατρών, που εργάζονται ήδη. Από τους όρους της προκήρυξης αυτής προκύπτει ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ένα μεγάλο μέρος των ήδη υπηρετούντων επικουρικών θα απολυθούν μέσα στο 2019. Είναι πρόσφατη η εμπειρία από την αντίστοιχη προκήρυξη στους ΟΤΑ και την απόλυση χιλιάδων πρώην συμβασιούχων. Εμπειρία την οποία συνειδητά "αγνοούσαν" οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποτελούν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και οι οποίες διαπίστωναν "θετικές πλευρές" στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, συμβάλλοντας συστηματικά στην προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης των συναδέλφων».

Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης σε ενίσχυση του αγώνα για: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών. Πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων. Πρόσληψη όλων των εργολαβικών με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Υγείας απορρίπτουν τα παραπάνω αιτήματα «με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί ο "δημοσιονομικός χώρος"», η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι ο... «δημοσιονομικός χώρος» που επικαλούνται «επαρκεί και παρα... επαρκεί, βέβαια, για τα 2 δισ. ευρώ, που είναι η πρώτη δόση της επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με τον πρόσφατο "αναπτυξιακό νόμο", και τα 4 δισ. ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές επεμβάσεις».

Και καταλήγει: «Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν (...) Για να έχει προοπτική ο αγώνας χρειάζεται να συμβάλλει στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ και το ΔΝΤ που τους στηρίζουν».

Σε εξέλιξη η επίθεση σε βάρος συμβασιούχων και εργολαβικών

Στο μεταξύ, παραμονή Πρωτοχρονιάς ήρθαν αντιμέτωποι με την απόλυση 18 εργολαβικοί εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ και 7 στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, καθώς ο εργολάβος που είχε αναλάβει την τεχνική υπηρεσία ανακοίνωσε τη μη ανανέωση της σύμβασής τους.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόλυσής τους, η διορισμένη από την κυβέρνηση κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων κάλεσε τους παραπάνω εργαζόμενους και στην ουσία τούς ανάγκασε να υπογράψουν ότι θα δουλεύουν εθελοντικά για να βγουν οι βάρδιες, λέγοντάς τους ότι «το πρόβλημα θα λυθεί σε 4 - 5 μέρες και θα φροντίσει να προσληφθούν ως επικουρικό προσωπικό»...

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, «για να χρυσώσει το χάπι, για άλλη μια φορά η διοίκηση επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις ότι θα λυθεί το θέμα σε λίγες μέρες μέσα από τις λίστες των επικουρικών. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν ως "πανάκεια" για επικουρικούς προφανώς δεν δίνουν την οριστική λύση της ομηρίας τους, αφού δεν πρόκειται για δουλειά σταθερή και μόνιμη. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που αρκετοί εργαζόμενοι απολύθηκαν παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονταν (εργαζόμενοι με "μπλοκάκι", επικουρικοί γιατροί, προσωπικό ασφάλειας). Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην διοίκηση και στο υπουργείο Υγείας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη τους για να μη γίνει καμιά απόλυση! Αμεση μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται».

Την ίδια μέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για τις 4 τραπεζοκόμους (οι οποίες μάλιστα έχουν στην οικογένειά τους και από έναν ανάπηρο) που απολύθηκαν από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο επειδή έληξε η σύμβασή τους. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, των 4 απολυμένων και άλλων σωματείων με τον Π. Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τον... «κίνδυνο νέων εργολαβοποιήσεων και τη μη υπονόμευση του νομικού πλαισίου». Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία αντέτεινε ότι αν ήθελε το υπουργείο θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα, ωστόσο η στάση του συνδέεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία. Τις επόμενες μέρες, σωματεία και φορείς θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις για τις 4 εργαζόμενες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org