Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση στο «Athens Metro Μall» ενάντια στην απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου

Από την παρέμβαση των δύο σωματείων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Από την παρέμβαση των δύο σωματείων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Στην απόλυση εργαζόμενου που δούλευε στο λογιστήριό της προχώρησε η εταιρεία «ΤΑΛΙΜΑ ΑΕ», που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο «Athens Metro Μall» στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Απάντηση στην απόλυση έδωσαν η Ενωση Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με την παρέμβαση που οργάνωσαν το πρωί της Δευτέρας στη διοίκηση της εταιρείας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου στη θέση εργασίας και στα καθήκοντα που είχε και απαιτώντας να μη γίνει καμία νέα απόλυση. Παράλληλα, τα σωματεία μοίρασαν την κοινή τους ανακοίνωση στους εργαζόμενους στο εμπορικό κέντρο.

«Κάθε χρόνο οι εργοδότες μπροστά στο κλείσιμο του έτους προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων (ιδιαίτερα όσων έχουν ΣΣΕ, προϋπηρεσία, επιδόματα κ.λπ.), σε μειώσεις ή αντικαταστάσεις προσωπικού με νέους με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες εργασιακές σχέσεις», σημειώνουν τα σωματεία και υπογραμμίζουν πως τέτοια περίπτωση ήταν η απόλυση του εργαζόμενου στο λογιστήριο της εταιρείας «ΤΑΛΙΜΑ ΑΕ».

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, όπως τονίζουν τα σωματεία, «αντιστεκόταν στη χειροτέρευση όρων εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρεία, όπως ήταν η εργασία της Κυριακής, η προσπάθεια περικοπής του επιδόματος ισολογισμού, οι αντικαταστάσεις προσωπικού με δυσμενέστερες συμβάσεις εργασίας, υπερωρίες κ.ά.». Η εργοδοσία τον είχε αρχικά μεταφέρει σε χώρο εργασίας στον οποίο δεν μπορούσε να έχει επικοινωνία με συναδέλφους του, ενώ τις προηγούμενες μέρες του ανακοίνωσε την απόλυσή του λόγω «μη καλής συνεργασίας», μετά από οχτώ χρόνια δουλειάς στη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Η απόλυση ενός πρωτοπόρου εργαζόμενου πάντα έχει σκοπό να απαλλαγεί η εργοδοσία από μια "ενοχλητική" γι' αυτήν φωνή ώστε πιο εύκολα να προχωρήσει στη χειροτέρευση όρων εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους», σημειώνουν η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους και να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς σε εμπορικό κέντρο στη Λάρισα

Στο μεταξύ, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο νέο εμπορικό κέντρο «Fashion City Outlet» καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Μπορεί η διαφήμιση που έγινε το προηγούμενο διάστημα για 600 θέσεις εργασίας να καλλιέργησε ένα θετικό κλίμα για το εμπορικό που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους, όμως κανένας δεν ασχολήθηκε με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αυτών. Ακόμα και οι καταναλωτές παραπονιούνται για το κρύο που επικρατεί, όχι μόνο στον ενιαίο χώρο, αλλά και μέσα στα καταστήματα. Πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάτω από αυτές τις συνθήκες για ώρες και όχι για λίγο και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με το εορταστικό ωράριο και τις Κυριακές ανοιχτά, που οι ώρες εργασίας είναι ατελείωτες και με βάση τις συνθήκες... βασανιστικές».

Επισημαίνοντας ότι τις επόμενες μέρες οι θερμοκρασίες θα φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ο Σύλλογος καλεί τους αρμόδιους φορείς - Επιθεώρηση Εργασίας και Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας - να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσει τους 600 συναδέλφους μας να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μπορούν να δουλέψουν αξιοπρεπώς».

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους του εμπορικού κέντρου «να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να μη φοβηθούν να καταγγείλουν κάθε γεγονός που έχει να κάνει με τις εργασιακές συνθήκες που δουλεύουν».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org