Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ
«Πολυδιάστατη» εφαρμογή των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί «με απόλυτη πλειοψηφία» εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Εθνος», προσθέτοντας ότι υπάρχουν βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, «που έχουν δηλώσει την καταρχήν θετική τους στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών». Για δε την εφαρμογή της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων παρέπεμψε σε εμπόδια που μπορεί να βάλει η Αθήνα στις «ευρωπαϊκές προοπτικές» της γείτονος. Ισχυρίστηκε, παραπέρα, ότι η κυβέρνηση χαράσσει μόνη της την εξωτερική πολιτική της «με βάση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», όπως η κυβέρνηση βαφτίζει τους στόχους της αστικής τάξης.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πρόσθεσε ότι με την έναρξη του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, το Δεκέμβρη, «πετύχαμε την αναβάθμιση της συνεργασίας μας ακριβώς γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος (...) με κοινό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας». Δίνοντας ξανά την ατζέντα του «Διαλόγου» ανέφερε τις θεματικές άμυνα, αντιτρομοκρατία και ασφάλεια, Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις. Συμπλήρωσε ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος θα διεξάγεται σε ετήσια βάση και εν τω μεταξύ επιτροπές από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με την εμπλοκή, προφανώς, και του ιδιωτικού τομέα». Δεν απέκλεισε εξάλλου νέο ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ: «Είναι κάτι που ήδη έγινε και μπορεί να ξαναγίνει, όταν το κρίνουν τα δύο μέρη χρήσιμο. Αυτό είναι μία ακόμη κατάκτηση που προκύπτει από την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων: Δεν αποτελεί στόχο προς επιδίωξη αλλά κεκτημένο του καλού επιπέδου της συνεργασίας».

Περιγράφοντας εξάλλου τους ρόλους ευρωατλαντικού «μαντατοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «το πολιτικό μας σπίτι είναι η ΕΕ» αλλά παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι «γέφυρα ανάμεσα σε αυτήν και τις άλλες δυνάμεις», όπως η Ρωσία, και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει «πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε πολυμερές και τριμερές επίπεδο, καμία όμως από αυτές δεν στρέφεται εναντίον μίας άλλης χώρας», όταν όλα αυτά τα σχήματα εντάσσονται και προωθούν το σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, που οξύνει και την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ενέταξε και τα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει «φιλικές σχέσεις» και «είμαστε πια από τα λίγα κράτη - μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος», ενώ δεν παρέλειψε και τον επικίνδυνο εφησυχασμό, αναγορεύοντας το μπλέξιμο στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε «προστασία» τάχα απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις και παραπέμποντας σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ