Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Φουντώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια

43 οι νεκροί σε διαδηλώσεις και δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες

Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού, όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές
Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού, όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κλιμακώνονται στο Σουδάν όσο περνούν οι μέρες, παρά τη βάρβαρη κρατική καταστολή, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις συνδικάτων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μεταξύ τους και του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων και καυσίμων.

Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, με φόντο τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 43 ατόμων και πολλούς τραυματίες.

Πολλές δεκάδες είναι οι συλληφθέντες (ακόμη και μαθητές λυκείου), ανάμεσά τους και ο Χανάντι Φαντλ, μέλος του ΠΓ του Σουδανικού ΚΚ.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το θάνατο διαδηλωτών, αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, και δείχνει να συναντά μεγάλες δυσκολίες στην εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων που ξεκίνησαν όταν δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές του ψωμιού και άλλων βασικών τροφίμων. Ρόλο στήριξης του καθεστώτος Μπασίρ ανέλαβε το Σάββατο ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ αλ Θάνι, που εξέφρασε προθυμία να προσφέρει «οικονομική βοήθεια και άλλη υποστήριξη», σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η κόντρα με άλλες πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι στενοί σύμμαχοι του Σουδάν.

Στις διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι την Κυριακή συμμετείχαν εργάτες, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, συμμετέχουν από σήμερα και γιατροί, συνδικάτο των οποίων ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη επ' αόριστον απεργίας σε όλη τη χώρα. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ζήτησαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ενώ άλλα συνδικάτα πρότειναν την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας σε όλη τη χώρα αύριο Τετάρτη.

Μπροστά στις εντεινόμενες εργατικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε προάστια του Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

Το Σουδανικό ΚΚ

Το Σουδανικό ΚΚ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τις προσπάθειες του δικτατορικού καθεστώτος να επιβάλει (σ.σ. στα λαϊκά στρώματα) τις χρεοκοπημένες οικονομικές πολιτικές με βάση τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Τονίζει ότι ο σουδανικός λαός πήρε τους δρόμους και συμμετέχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις απαιτώντας τερματισμό αυτών των πολιτικών και ανάκληση των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων. Το ΠΓ του ΣΚΚ καλεί τον σουδανικό λαό να εντείνει τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του καθεστώτος και καλεί «όλα τα αδελφικά κόμματα να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ