Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αναθέρμανση του Κυπριακού

Βδομάδα έντασης της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ήταν αυτή που πέρασε, καθώς κλιμακώθηκαν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, προβάλλοντας απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν επανέλαβαν ότι «στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτραπεί κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ούτε και κανένα τετελεσμένο». Επανέφεραν τα περί «γαλάζιας πατρίδας», μιλώντας για στρατιωτικές «επιχειρήσεις» που γίνονται «στην 780 χιλιάδων χιλιομέτρων πατρίδα μας και στα 462 χιλιάδες χιλιόμετρα της μπλε πατρίδας μας, αλλά και πέραν των συνόρων μας, γιατί αυτή είναι η γεωγραφική μοίρα της Τουρκίας».

Κάλεσαν επίσης όσους «ονειρεύονται "μηδέν (τουρκικές) εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα"» στην Κύπρο «να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ», ισχυριζόμενοι ότι η Κύπρος αποτελεί «εθνική υπόθεση για την Τουρκία». Ενδεικτική ήταν και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή, ενώ ξεκινούσε η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, «δεσμεύοντας» μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός των «οικοπέδων» 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, για πολυεθνική άσκηση.

Μέσα σε όλα αυτά, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε σειρά «δημιουργικών» - κατά τα λεγόμενα όλων - συναντήσεων και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπου θα επιστρέψει στις αρχές Γενάρη.

Παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, με συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα, όπου αναγνωρίζει ότι «η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα» και «έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί», αλλά «ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα το κάνει (σ.σ. την εκμετάλλευση των πόρων) με τρόπο που να είναι δίκαιος, με τη συμμετοχή όλων».

«Πώς θα το χειριστούν αυτό οι Κύπριοι; Ελπίζω να τους συμπεριλάβουν όλους...», ήταν το στίγμα της δήλωσης του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος θεώρησε επίσης σκόπιμο να εκφράσει την ικανοποίησή του, «διότι οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις δεν ήταν εξίσου επιθετικές με δραστηριότητες που είδαμε στις αρχές του χρόνου».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους όρους και το αν τελικά θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι σίγουρο πως αυτός θα γίνει στο πλαίσιο που διαμορφώνουν τα διχοτομικά σενάρια και ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Γι' αυτό άλλωστε οι προτάσεις για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, με ορισμένους να λένε μάλιστα ότι πρωτεργάτης σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ελληνική κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως αποκτά όλο και περισσότερες «διακρίσεις» στην υπεράσπιση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ