Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κλιμακώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Κλιμακώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που προβάλλει τις πάγιες, απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, για τα μερίδια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Ανήμερα της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, όπου αποφάσεις πάρθηκαν και για τα Ενεργειακά (βλ. ρεπορτάζ δίπλα) και μια μέρα μετά από τις δηλώσεις του Ελληνα Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη ότι «εάν ανέβουν (σ.σ. οι Τούρκοι) σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση», τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε δέκα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Μεγίστη, Ρω, Οινούσσες και Παναγιά Οινουσσών.

Μάλιστα, η αρχή έγινε λίγο πριν από τις 9 το πρωί και μόλις 8 λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου από τη νήσο Μεγίστη, όπου είχε πάει για να ευχηθεί για τις γιορτές στους υπηρετούντες εκεί.

Συνολικά χτες 32 τουρκικά μαχητικά, τα 14 οπλισμένα, και 3 κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν συνολικά σε 110 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιούσε ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο», προσθέτοντας ότι ήδη γίνονται «ενέργειες» για να προστατευτούν τα «δικαιώματα» της Τουρκίας.

Ο Π. Καμμένος, από την πλευρά του, σε σχόλιό του στο διαδίκτυο μίλησε για «ψευτοτσαμπουκάδες» των Τούρκων που αναχαιτίζονται αποτελεσματικά από τους Ελληνες πιλότους. Λίγο αργότερα, επισκεπτόμενος το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο, έλεγε: «Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι' αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις». Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».

Σε ένα τέτοιο κλίμα συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του αναπ. υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου. Επισήμως, «κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά». Ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος έλεγε τις προηγούμενες μέρες ότι θα ενημερώσει στο ΕΣΕΠ και για τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσουν και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ