Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η παρέμβαση έδωσε λύση στον κίνδυνο για το Δωρόσημο

Παρέμβαση για τον κίνδυνο να μείνουν οικοδόμοι χωρίς Δωρόσημο, λόγω της ρύθμισης για υποχρεωτική πληρωμή του μέσω τραπεζών, έκανε στον ΕΦΚΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οι οικοδόμοι λάμβαναν το ποσό του Δωρόσημου μέχρι σήμερα είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ. Ομως, η Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχου του ΕΦΚΑ, με εγκύκλιο που ανάρτησε στις 14/11/2018 στον ιστότοπο του φορέα, ανακοίνωσε ότι η πληρωμή του Δωρόσημου, που ξεκινά αύριο Παρασκευή, θα γίνεται αποκλειστικά από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα όσοι οικοδόμοι δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό, να αναγκαστούν να περιμένουν να πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων μετά από μήνες.

Μετά από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, που απαίτησε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, το Δωρόσημο θα μπορούν να πληρωθούν κανονικά οι οικοδόμοι και μέσα από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ κατά τις ημερομηνίες 21, 27, 28 Δεκέμβρη και 3, 4, 9, 10 Γενάρη. Ανάλογη παρέμβαση έγινε και από τα σωματεία, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, ο ΕΦΚΑ εισπράττει το 2% επί του ενσήμου «έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η καταβολή του Δώρου από τα υποκαταστήματα, όσο και η πληρωμή των υπαλλήλων του ΙΚΑ». Παρ' όλα αυτά, «από το 2013 το ΙΚΑ εισπράττει αυτή την εισφορά, αλλά ούτε τους υπαλλήλους πληρώνει, ούτε την εισφορά επιστρέφει στους Οικοδόμους και τώρα θέλει να καταργήσει και τον τρόπο καταβολής μέσω των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ».

Οσο για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας αλλαγής στην καταβολή του Δωρόσημου, η Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της πως «με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται τα κυβερνητικά σχέδια για κατασχέσεις λογαριασμών λόγω οφειλών εργαζομένων. Εργαζομένων που παλεύουν "με νύχια και με δόντια" να τα φέρουν βόλτα, που τους έχει υποχρεώσει να δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με άθλια μεροκάματα, που αρνείται να τους αποδώσει και αυτά που έχουν δουλέψει, έχουν πληρώσει, όπως είναι τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ