Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Παρέμειναν και χτες στο μπλόκο τους στη νέα Εθνική Οδό

Απαντούν στα σχέδια των εκκοκκιστών να πάρουν κοψοχρονιά τη σοδειά και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης

Στο μπλόκο τους παρέμειναν και χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το Γενάρη
Στο μπλόκο τους παρέμειναν και χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το Γενάρη
Για τρίτη συνεχή μέρα, χτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας παρέμειναν στο μπλόκο που έχουν στήσει με τα τρακτέρ τους στην νέα Εθνική Οδό Ε-65, διαμηνύοντας στους εκκοκκιστές που θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά τη σοδειά τους στο βαμβάκι και στην κυβέρνηση που επιχειρεί να τους κοροϊδέψει, λέγοντας ότι, τάχα, το πρόβλημα των «ανοιχτών» και μειωμένων τιμών του βαμβακιού θα λυθεί μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, πως παραμένουν ανυποχώρητοι στο αίτημά τους να πληρωθούν με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η φετινή παραγωγή. Ταυτόχρονα, διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και την ικανοποίηση των άλλων άμεσων και δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Στη χτεσινή συνέλευση του μπλόκου, οι αγρότες εξέφρασαν την οργή τους για την τακτική της κυβέρνησης, η οποία, επιμένοντας στα ψέματα, ισχυρίζεται ότι... ικανοποίησε πολλά από τα αγροτικά αιτήματα και ότι στις προθέσεις της είναι να ικανοποιήσει και άλλα, όταν στην πραγματικότητα κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι αγρότες συζήτησαν συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση, από τα οποία αποδεικνύεται ποιους βλάπτει και ποιους ωφελεί με την πολιτική της.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία, πέρα από το γεγονός ότι εξακολουθεί να γίνεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, για το 2019 οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν 33 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρο. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού να διατεθεί κονδύλι ύψους 1,1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, ενώ για τους αγρότες παραμένει σε ισχύ η μνημονιακή κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου, Ετσι, οι μεν εφοπλιστές πληρώνουν το πετρέλαιο για τα πλοία τους στα 0,45 ευρώ το λίτρο, οι δε αγρότες για τα χωράφια τους κοντά στο 1,50 ευρώ!

Συζήτηση στο μπλόκο έγινε και για την απόφαση της κυβέρνησης να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 7.500 ευρώ, με τους αγρότες να τονίζουν ότι, αν κι αυτό το ακατάσχετο είναι πολύ μικρότερο από όσο ζητούν με το σχετικό αίτημά τους, αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, πως ο οργανωμένος αγώνας - και μόνο αυτός - μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ