Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα».

«Με ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, όσοι εργαζόμαστε στις επιχειρήσεις "Ζούρα" είμαστε αντιμέτωποι με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», σημειώνει το Σωματείο.

Στους εργαζόμενους οφείλονται σήμερα δεδουλευμένα έξι μηνών. Το καθεστώς της απληρωσιάς είναι μόνιμο πρόβλημα και τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής που παρουσιάζει ανά διαστήματα η εταιρεία στις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο γίνονται «κουρελόχαρτα» το ένα μετά το άλλο. Τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων παραμένουν, με τα σχετικά μέτρα να είναι λειψά ή ανύπαρκτα. Η συνδικαλιστική δράση, το Σωματείο και το Διοικητικό του Συμβούλιο βρίσκονται συνεχώς και με διάφορους τρόπους στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Παρ' όλα αυτά, μετά από αίτημα της εργοδοσίας, η προγραμματισμένη για τις 5/12 τριμερής συνάντηση αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε για τις 20/12. Στο μεταξύ, εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, χωρίς όμως να τους έχει χορηγηθεί το σχετικό επίδομα του ΟΑΕΔ, παρότι έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες εδώ και 100 μέρες.

Στη συνάντηση που είχαν με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση επιδόματος επίσχεσης, καθώς και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης. Υπογράμμισαν, τέλος, την ανάγκη να πιεστεί η εργοδοσία στην επικείμενη συνάντηση «ώστε να γίνουν θετικά βήματα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και εργαζόμενος από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου, που τραυματίστηκε το Γενάρη του 2014 σοβαρά στο χέρι σε εργατικό «ατύχημα». Παρά τον σοβαρό τραυματισμό και το αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 30%, η εταιρεία σήμερα τον έχει τοποθετήσει σε πόστο σχετικό με την καθαριότητα, ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία του. Οπως τονίζει, το προηγούμενο διάστημα πληρώθηκε 100 ευρώ μέσα σε 2,5 μήνες, ποσό με το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, πόσο μάλλον το κόστος των ιατρικών εξετάσεων και της αγωγής για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Συγκέντρωση αύριο στη Χαλκίδα

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Επίσης, σωματεία όπως το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Νηρέα» και «Eurodrip», η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ.

Τη σημασία της αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Γιάννης Τζαβάρας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνεται αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα. Το Συνδικάτο έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, βοηθώντας τους συναδέλφους τους «να σταθούν όρθιοι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν».

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στο «Ζούρα» και καταγγέλλοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα για να χορηγηθούν το επίδομα επίσχεσης και το έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Ζητούν επίσης στοιχεία για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν διαπιστωθεί, εργατικά ατυχήματα που έχουν δηλωθεί και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση δεν καταθέτει ΑΠΔ, το υπουργείο πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και τις υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές.

Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι μετανάστες, αντιμετωπίζουν κρούσματα επιθέσεων από την εργοδοσία ενώ έχουν καταγγείλει μεροληπτική στάση της αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας, ζητώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πάρει μέτρα για να εξεταστούν οι καταγγελίες και να προστατευτεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Τέλος, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις οφειλές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ποσά που έχουν διαγραφεί, τους ελέγχους που έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ και τα αποτελέσματά τους, τα ποσά με τα οποία έχουν επιδοτηθεί και το σύνολο των φορολογικών τους εσόδων ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org