Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Διεκδικούμε στο ακέραιο όσα μας άρπαξαν, όσα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας

Δήλωση του Π. Τάτση, προέδρου της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 15 Δεκέμβρη, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είναι η κορύφωση του "μαραθώνιου" των κινητοποιήσεων απ' την αρχή του 2018. Είναι η 153η διαμαρτυρία για την επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Δηλαδή κάθε 2,5 μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων είχε και μια περιφερειακή ή κεντρική δράση για την κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού πλαισίου, τη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Και πέρυσι - και πρόπερσι που σας συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - είσαστε στο Σύνταγμα. Ε, και τι βγήκε, εκτός απ' τα χημικά που έφαγαν οι συνταξιούχοι;

Αυτό το αδιάκοπο δρομολόι των συνταξιούχων στο "ιερό" πεζοδρόμιο των αγώνων υποχρέωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες να ασχολούνται καθημερινά με τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο για τη μη κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" και τα ξεροκόμματα των "κοινωνικών μερισμάτων", όπως έλεγε παλιότερα ο Τσίπρας για τον Σαμαρά, δεν είναι παρά σταγόνες απ' την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων. Η γενιά μας, που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και θεμελίωσε την Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρωσε με αίμα και ιδρώτα για ικανοποιητικές συντάξεις, κύριες και επικουρικές με τα δώρα τους και τα ΕΚΑΣ, και όχι για τα φραγκοδίφραγκα των "κοινωνικών μερισμάτων". Πλήρωσε, και με το παραπάνω, για αξιοπρεπείς παροχές στην Υγεία και στα Φάρμακα. Οι κοινωνικές παροχές δεν είναι δώρο και χάρισμα καμιάς κυβέρνησης. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή, ντόπιο ή ξένο. Είναι πληρωμένα από εμάς σε όλη μας τη ζωή.

Είναι κάλπικη η προπαγάνδα της κυβέρνησης για δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη". Και είναι ψεύτικη η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ και τα κόμματα που μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Ολο αυτό το "πολιτικό τόξο" αφήνει στο απυρόβλητο το μνημονιακό τοπίο των 700 και πλέον νόμων, με το οποίο σακάτεψαν τις συντάξεις μας και τα μεροκάματα των παιδιών μας.

Γι' αυτό και το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα αποτελέσει και την αφετηρία για νέους αγώνες των συνταξιούχων μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Διεκδικούμε στο ακέραιο όσα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας και μας άρπαξαν με τη βία σε όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Να δοθούν οι συντάξεις στους χρεωμένους συναδέλφους μας

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν και 2.500 συνάδελφοι που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, δεν παίρνουν ούτε 1 ευρώ σύνταξη, λόγω εκτίναξης των χρεών τους προς τον ασφαλιστικό φορέα, κυρίως την περίοδο της κρίσης. Οι ηλικιωμένοι και χωρίς σύνταξη οφειλέτες σε όλα τα Ταμεία υπολογίζονται σε 80.000. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο για την ένταξη αυτών των οφειλετών στους δικαιούχους του "Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης" των 360 ευρώ, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Επιχειρούν, δηλαδή, να αντικαταστήσουν τις συντάξεις με επίδομα Πρόνοιας.

Η ΠΟΣ ΟΑΕΕ διεκδικεί, ανεξάρτητα απ' τα χρόνια Ασφάλισης, να χορηγηθούν συντάξεις ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι οφειλέτες και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Ομως συνεχίζεται ο παραλογισμός να μη γίνεται καμιά ρύθμιση, παρότι οι συνάδελφοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχουν ζαλιστεί το τελευταίο διάστημα απ' τη φιλολογία και την παραφιλολογία για τη δικαστική διεκδίκηση των περικοπών στις συντάξεις. Ξεκίνησε και η διαδικασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων.

Η... καλύτερη "πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων" είναι η συσπείρωση στα σωματεία και το "ιερό" πεζοδρόμιο. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στη μεγαλύτερη αγωνιστική "πλατφόρμα" των συνταξιούχων για πολιτική λύση στο θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ