Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε εγκατάλειψη η σχολική στέγη στον Βόλο

Από την πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας τον περασμένο Οκτώβρη
Από την πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας τον περασμένο Οκτώβρη
Σε εγκατάλειψη είναι η σχολική στέγη στον Βόλο, όπως καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, που επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Βόλου για το θέμα και δίνει χαρακτηριστικά στοιχεία για σχολικά κτίρια της πόλης.

Οπως σημειώνει η ΤΕ Βόλου, «τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται: Στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου, παρά το γεγονός ότι παραχωρήθηκε οικόπεδο για την ανέγερση των απαραίτητων αιθουσών, οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο γειτονικό σχολικό συγκρότημα. Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νέας Ιωνίας, όπου οι μαθητές με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους, διανύοντας μια απόσταση ακόμη και 100 μέτρων. Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου, όπου χρειάζεται νέα πτέρυγα διδακτηρίου 13 αιθουσών, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες είναι τύπου προκάτ, με ανεπαρκή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, που τοποθετήθηκαν εδώ και χρόνια και για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Στο Δημοτικό Σχολείο Αλυκών δεν έχει προχωρήσει η ανέγερση διδακτηρίου, ενώ το σχολείο παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, που η δημοτική αρχή σκέφτεται να λύσει με την τοποθέτηση ακόμη μιας προκατασκευασμένης αίθουσας! Ακόμη, για το 3ο - 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, ενώ επί χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης, δεν έχει δρομολογηθεί καμία λύση. Στην Προσχολική Αγωγή, 10 νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης στεγάζονται σε απαράδεκτα νοικιασμένα κτίρια.

Συνολικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Βόλο, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας, εκτός από την κατασκευή νέων διδακτηρίων απαιτείται η προσθήκη περίπου 35 νέων αιθουσών σε μια σειρά σχολεία: Μουσικό Σχολείο Βόλου 4 αίθουσες, 3ο ΓΕΛ - Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου 4 αίθουσες, 4ο ΓΕΛ Βόλου 3 αίθουσες, 10ο Γυμνάσιο Βόλου 3 αίθουσες, 1ο Γυμνάσιο - 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας 2 αίθουσες, 9ο Γυμνασίου - 6ο ΓΕΛ Βόλου 11 αίθουσες, Γυμνάσιο - ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου 1 αίθουσα, 5ο ΓΕΛ Βόλου 3 αίθουσες, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας 3 αίθουσες, ΕΕΕΕΚ Βόλου και 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας 2 αίθουσες.

Την εγκατάλειψη των σχολικών διδακτηρίων στην τύχη τους συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, η έλλειψη συντήρησής τους, η μη κάλυψη των αναγκών τους σε απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία εργαστηρίων, αθλητισμού και ειδικοτήτων και κυρίως η ανυπαρξία των απαραίτητων στατικών και αντισεισμικών ελέγχων.

Η παραπάνω κατάσταση δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την "ανικανότητα" της δημοτικής αρχής Βόλου. Βασίζεται σε πολιτική της επιλογή. Εργα για τη σχολική στέγη και για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι "επιλέξιμα" για τη δημοτική αρχή Βόλου. Υλοποιεί κατά γράμμα τον σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ, όπως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, σε έργα που ευνοούν την κερδοφορία τους. Εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ και από ιδίους πόρους κατευθύνονται, με υπερβολικό ζήλο, στον εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αφήνοντας στο περιθώριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" Βόλου καλούν τους εργαζόμενους στον Βόλο να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους», καταλήγει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος παρεμβάσεων του ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στις συγχωνεύσεις(2021-10-27 00:00:00.0)
Επεσε το ταβάνι σε αίθουσα μαθήματος!(2018-10-03 00:00:00.0)
Μαθητική κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας(2014-10-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση μαθητών αύριο στο υπουργείο Παιδείας(2014-10-23 00:00:00.0)
Βρίθουν τα προβλήματα σχολικής στέγης(2005-09-24 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα μαθητές και φοιτητές(1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ