Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Νουχάντ Μασνούκ, ανακοίνωσε χτες τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί σε δοχεία τυριού τα οποία είχαν προωθήσει στη χώρα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς και φυλάκια ελέγχου του λιβανέζικου στρατού τον περασμένο Μάη, λίγο πριν από τις τότε βουλευτικές εκλογές, και ότι επί ένα 10μηνο οι επίδοξοι δράστες παρακολουθούνταν στενά από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Λιβάνου, που εξουδετέρωσαν αυτά τα σχέδια.

TOKIO.-- Οι εισαγγελείς στο Τόκιο απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Κάρλος Γκοσν, του αποπεμφθέντος προέδρου της «Nissan Motor», διότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς και παρέτειναν την κράτησή του, καθώς είναι ύποπτος και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες σε βάρος της ίδιας της «Nissan» για την καταχώρηση ψευδών οικονομικών εκθέσεων. Η «Nissan», η οποία απέπεμψε τον Γκοσν από τη θέση του προέδρου μερικές μέρες μετά από τη σύλληψή του στις 19 Νοέμβρη. Η ιαπωνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι το αδίκημα τιμωρείται με πρόστιμο έως 700 εκατ. γεν (6,21 εκατ. δολάρια).

ΡΙΑΝΤ.-- «Εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δυνάμεις συνεχίζουν να απειλούν την ασφάλειά μας στον Κόλπο και στον Αραβικό Κόσμο», είπε την Κυριακή κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του «Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου» (GCC) ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών. Ζήτησε τη συστράτευση των μελών έναντι του Ιράν και πρότεινε τη συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη ως «αναγκαία». Στη Σύνοδο, παρότι προσκλήθηκε, δεν μετέβη ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ αλ Θάνι, υπενθυμίζοντας τη συνέχιση της αντιπαράθεσής του με τα άλλα μέλη του GCC. Εστειλε εντούτοις ως εκπρόσωπό του τον Καταριανό υπουργό Εξωτερικών. Αργότερα χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Τζουμπέιρ επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία ύποπτοι για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα αεροπορική επιδρομή στη νότια Σομαλία πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας, όπως ισχυρίστηκαν, «τέσσερις ισλαμιστές» της «τρομοκρατικής» οργάνωσης «Σεμπάμπ», προκειμένου «να αποκρουστεί επίθεση εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ» στη χώρα.

ΟΣΛΟ.-- Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κογκολέζος χειρουργός - μαιευτήρας Ντένις Μουκουέγκε και η Γιαζίντι αγωνίστρια από το βόρειο Ιράκ Νάντια Μουράντ, έφτασαν χτες στο Οσλο της Νορβηγίας, για να παραλάβουν σήμερα το βραβείο εκφράζοντας την ελπίδα πως το Νόμπελ θα συμβάλει στον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών σε πολέμους.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σε λανθασμένο συναγερμό απέδωσαν χτες Σύροι αξιωματούχοι την πρότερη πληροφορία του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA για απόκρουση εχθρικής επίθεσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ