Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη σε πυροσβέστη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Λευτέρη Παράλαιμο, πυροσβέστη, μέλος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) και του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τη δίωξη συνδικαλιστή πυροσβέστη καθώς και για τα προβλήματα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ριζοσπάστης»: Τι προσπαθεί η κυβέρνηση να πετύχει μέσα από την άδικη άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος στελέχους της ΕΑΚΠ στη Στερεά Ελλάδα;

Λ. Παράλαιμος: Η οργάνωση του αγώνα των πυροσβεστών από την ΕΑΚΠ είναι η μοναδική αντίσταση στην πολιτική που μας έχει επιβάλει και η σημερινή κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης με την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης στον συνάδελφο είναι να φιμώσει τον αγωνιστικό συνδικαλισμό. Να φοβίσει τους πυροσβέστες που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Να ποινικοποιήσει τους αγώνες και να επιβάλει την τρομοκρατία στο χώρο μας, για να συνεχίσει να καταργεί τα δικαιώματά μας.

Η δίωξη είναι στημένη, οι κατηγορίες κατασκευασμένες. Διώκουν συνδικαλιστή με εφαρμογή χουντικών διαταγμάτων και αγνοούν προκλητικά τα δικαιώματά του που κατοχυρώνονται με τον νόμο 1264/1982.

Ο συνάδελφος αναφέρθηκε μέσω ανακοίνωσης της ΕΑΚΠ στα προβλήματα που αντιμετώπισαν πυροσβέστες σε δασική πυρκαγιά στην Εύβοια, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στην πρόληψη, σε προσωπικό, εξοπλισμό, Μέσα Ατομικής Προστασίας. Στην εξαντλητική εργασία που παρείχαν και στην ελλιπή μέριμνα της υπηρεσίας για χορήγηση φαγητού και νερού.

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις αυτές έχουν διαμαρτυρηθεί συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Τα γνωρίζουν και τα έχουν παραδεχτεί επίσημα κυβέρνηση και φυσική ηγεσία.

Εμείς απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η άδικη πειθαρχική δίωξη κατά του συναδέλφου μας.

Δεν πτοούμαστε από απειλές και στημένες πειθαρχικές διώξεις. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη τον αγώνα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων.

«Ριζοσπάστης»: Τι σηματοδοτεί η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2019 για το Πυροσβεστικό Σώμα, με δεδομένο ότι οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια είναι συρρικνωμένες;

Λ.Π: Σηματοδοτεί ότι και την επόμενη χρονιά θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, εκτός από τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της φύσης του επαγγέλματος στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στις διασώσεις και τα μεγάλα προβλήματα που οφείλονται στις ελλείψεις που έχει η υπηρεσία μας. Τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα προστασίας, εξοπλισμό, που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε με επάρκεια και ασφάλεια τη δουλειά μας για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους, τις υποδομές, τον φυσικό πλούτο της χώρας. Σηματοδοτεί ότι θα παραμείνει η εργασιακή ανασφάλεια για τους πενταετείς πυροσβέστες και το φάσμα της ανεργίας για τους εποχικούς.

Θα συνεχιστεί η πολύωρη και απλήρωτη εξαντλητική εργασία ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, για μέρες μακριά από τα σπίτια μας, χωρίς την απαιτούμενη μέριμνα και υποστήριξη από την υπηρεσία μας. Θα εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η υγεία και η σωματική μας ακεραιότητα και δεν θα εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας.

Οι μισθοί μας θα μειώνονται από τις μεγάλες προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές και άλλες εισφορές που μας επιβάλλει συνεχώς η κυβέρνηση, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με αναδρομική ισχύ. Δεν θα ενταχθεί το επάγγελμά μας στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά. Θα συνεχιστεί το ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, μετακινήσεις και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι οι πυροσβέστες έχουν πικρή πείρα από την πολιτική της κυβέρνησης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διατήρησε τη γύμνια των υπηρεσιών και των υποδομών που σχετίζονται με την προστασία της ζωής του λαού από φυσικές καταστροφές. Ολοι θυμόμαστε τη Μάνδρα, το Μάτι κ.λπ. Ολες αυτές οι τεράστιες ελλείψεις σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται. Δεν είναι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης αυτό. Συνεπώς χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους. Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν μεγάλη ευθύνη οι συνάδελφοι εκλεγμένοι στις πρωτοβάθμιες ενώσεις. Η ΕΑΚΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα των πυροσβεστών και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να συμμετέχει και να συμβάλλει κάθε συνάδελφος που αγανακτεί και δεν συμβιβάζεται με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ