Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
9η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Για την παρέμβαση των Συλλόγων στις εστίες

Από την εισηγητική τοποθέτηση του Γ. Βιτζηλαίου, προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών ΝΦΕΕΜΠ

Η πλούσια δράση και ο αγωνιστικός σχεδιασμός των εστιακών φοιτητών αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας τη δημοσίευση υλικών της Συνάντησης, παρουσιάζει την εισηγητική τοποθέτηση του Γ. Βιτζηλαίου, προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ).

Η θέση των Συλλόγων Οικοτρόφων είναι στο ΜΑΣ

«Ξέρουμε πολύ καλά πως για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε στις σπουδές μας, τα εμπόδια που μπαίνουν συνεχώς στη φοιτητική μέριμνα, πρέπει πρώτα από όλα να τα παλέψουμε μαζί. Γιατί όλοι εμείς είμαστε από την ίδια μεριά. Βλέπουμε να εντείνεται η εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση στις σπουδές μας, να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη, οι εστίες να ρημάζουν, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ζωές, όπως έγινε στις εστίες στο Ηράκλειο της Κρήτης με την καταστροφική πυρκαγιά. Βλέπουμε το εργασιακό μας μέλλον ακόμα πιο αβέβαιο, με την πλειοψηφία των εστιακών φοιτητών να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, να ζούνε από πρώτο χέρι την εργασιακή ζούγκλα, τους μισθούς - χαρτζιλίκι, την ανασφάλιστη εργασία. Στην επίθεση λοιπόν που δεχόμαστε απαντάμε με κοινό μέτωπο, κόντρα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κυβερνήσεις και ΕΕ. Αυτόν το ρόλο έρχεται να παίξει το ΜΑΣ εδώ και 9 χρόνια».

Εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση

«Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έβαζαν στο στόχαστρο την ανάγκη δωρεάν στέγασης των φοιτητών, τη θεωρούσαν κόστος και "περιττό έξοδο". Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το ίδιο τροπάρι, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες πανελλαδικά. Αρχικά διατηρεί τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και την υποχρηματοδότηση, που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, όπως σε αναλώσιμα, σε πλυντήρια και στεγνωτήρια. Δεν δίνει δεκάρα για μέτρα συντήρησης, με αποτέλεσμα να χαλάνε συνεχώς λέβητες, κλιματιστικά, ασανσέρ, να υπάρχουν τεράστια κτιριακά προβλήματα σε δεκάδες εστίες. Βασικές υποδομές, όπως αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υπάρχουν σε καμία εστία πανελλαδικά.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε δωμάτια είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λιγότερο από το 9% των επαρχιωτών φοιτητών έχει πρόσβαση στις εστίες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αιτήσεις, δεδομένων της δυσβάσταχτης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας αλλά και των πολύ ακριβών ενοικίων σε πολλές περιοχές. Φαινόμενο που οξύνθηκε ειδικά φέτος, με τις διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. airbnb). Ετσι, εκατοντάδες είναι οι φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο και είναι "στον αέρα", όπως στις εστίες της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης (178), του ΕΜΠ (66) κ.α.

Θέλουν να πείσουν τους εστιακούς πως "δεν υπάρχει φράγκο". Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το 2% του ΑΕΠ (4,2 δισ.) για πολεμικούς εξοπλισμούς στους φονιάδες του ΝΑΤΟ, για να σπέρνουν το θάνατο σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, πάνε κι έρχονται οι αναπτυξιακοί νόμοι που τροφοδοτούν με δισ. τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και οι προϋπολογισμοί που συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για να δημιουργείται δημοσιονομικό κενό που θα στηρίζει τις μπίζνες τους.

Η πραγματικότητα όμως είναι μία. Δεν δίνουν φράγκο όπου δεν υπάρχει όφελος για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις δικές μας ανάγκες, ενώ στις εστίες βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία για να ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία, μετατρέποντας τις ανάγκες μας σε εμπόρευμα. Η επιβολή ενοικίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις εστίες του ΑΠΘ, φοιτητές δίνουν 30 ευρώ για την εγγραφή τους και 60 ευρώ το χρόνο. Στις εστίες της Κοζάνης και της Φλώρινας οι φοιτητές αναγκάζονται να δίνουν εγγύηση 200 - 300 ευρώ το χρόνο. Στη Λάρισα πληρώνουν 150 ευρώ το δίκλινο και 400 ευρώ το μονόκλινο, κ.λπ. Την ίδια στιγμή πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις από κυβέρνηση και ΔΑΠ για επιβολή ενοικίων σε όλες τις εστίες, για ενοικίασή τους σε τρίτους κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα! Σε κάποιες εστίες γίνεται ήδη! Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, κάθε Πάσχα και καλοκαίρι διώχνουν τους οικότροφους για να μείνουν μέσα τουρίστες!

Δεν είναι τυχαίο που ό,τι λεφτά δίνονται για τις εστίες μας, δίνονται σε εργολάβους, πραγματικά παράσιτα, οι οποίοι, την ίδια ώρα που έχουν βγάλει εκατομμύρια στις πλάτες των εστιακών, τσακίζοντας τους εργαζόμενους, κάθε φορά που δεν βγαίνει το απαραίτητο κέρδος ή οι μπίζνες με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (σ.σ. Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης - ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου για την οικονομική διαχείριση των εστιών) σηκώνονται και φεύγουν, αφήνοντας εστιακούς χωρίς ζεστό νερό, θέρμανση και σίτιση, και τους εργαζόμενους στο δρόμο, απλήρωτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ζήτημα της μετατροπής των εργολαβιών στη σίτιση σε κέτερινγκ, που έχει ανοίξει "στα γεμάτα" τις τελευταίες βδομάδες. Στο βωμό της "εξοικονόμησης πόρων", δεκάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, οι εστιακοί θα τρώμε τυποποιημένες και μικρές μερίδες φαγητού, χωρίς καμία εγγύηση για την ποιότητα!

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όμως δεν σταματά εδώ, αφού συστατικό της δεν είναι μόνο το πώς θα τσακίσει τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και το πώς θα εφησυχάσει τους φοιτητές, πώς θα σπείρει την αναμονή και τη μοιρολατρία, πώς θα είναι περισσότεροι αυτοί που δεν βγάζουν τσιμουδιά μπροστά στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, για να μπορεί ανενόχλητη να συνεχίζει και να εντείνει το έργο της. Γι' αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το θράσος να κάνει λόγο για τη δήθεν "έξοδο από τα μνημόνια", για "επιστροφή στην κανονικότητα", για μία "επόμενη μέρα, καλύτερη", όπου ο λαός και η νεολαία έχουν να περιμένουν πολλά, για μακροχρόνιο σχέδιο ολοκληρωτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων στις εστίες. Η ίδια η πραγματικότητα βέβαια την διέψευσε και την διαψεύδει καθημερινά. Και για όποιον δεν συμβιβάζεται και σηκώνει το κεφάλι, έρχεται η συκοφάντηση και η λάσπη, όπως έκανε πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ίδιους τους συλλόγους οικοτρόφων ότι "κινδυνολογούν, υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, ευθύνονται αυτοί που δεν υπάρχουν δωμάτια γιατί τα νοικιάζουν σε τρίτους" κ.ο.κ. Ερχεται η καταστολή, όπως έγινε πέρυσι, που τα ΜΑΤ χτύπησαν εστιακούς φοιτητές σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Οι σύλλογοί μας δεν τρομοκρατούνται! Πλέον έχουμε περισσότερες αποδείξεις και μπορούμε να τους ξεσκεπάσουμε στα μάτια της πλειοψηφίας των οικότροφων».

Η οργανωμένη απάντηση των εστιακών φοιτητών

«Σε όλη αυτήν την επίθεση οι εστιακοί δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν μείναμε αμέτοχοι. Βγήκαμε μπροστά διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας, οργανώσαμε τον αγώνα με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις κτιρίων, που τροφοδότησαν τη συζήτηση και τη συμμετοχή, έβγαλαν τον εστιακό από το δωμάτιό του. Βάλαμε απέναντι κυβέρνηση, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και διοικήσεις, αναδείξαμε τον πραγματικό υπαίτιο της απαξίωσης των εστιών μας. Σπάσαμε τον εφησυχασμό και την απογοήτευση, βάζοντας σημαντικά εμπόδια στο οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των εστιών μας. Γίναμε μια γροθιά με τους εργαζόμενους και καταφέραμε να γυρίσει η σίτιση, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, να μην μείνει κανείς στο δρόμο. Κατακτήσεις που αφήνουν πλούσια πείρα για τη συνέχεια.

Με πρωτοπόρα και οργανωμένη δουλειά, καταφέραμε να έχουν οι σύλλογοί μας πολύπλευρη δράση, ώστε περισσότεροι να είναι αυτοί που συμμετέχουν, που επιλέγουν τον συλλογικό αγώνα, κόντρα στη μοιρολατρία, τον ατομισμό, το κλείσιμο μέσα στο δωμάτιό τους. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες. Αξιοποιήσαμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουν οι εστιακοί, γεμίζοντάς τον με όμορφες δραστηριότητες, ενισχύσαμε τους δεσμούς μεταξύ μας, παλεύοντας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του φοιτητή, δημιουργήσαμε εύφορο κλίμα για να κατακτηθεί ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Υπάρχει πλούσια πείρα. Στοχεύουμε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας το πώς θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε τις πολιτιστικές - αθλητικές - ψυχαγωγικές δραστηριότητες με διεκδίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, πολιτιστικών στεκιών, δημιουργία βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίων μέσα στις εστίες, με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό.

Αυτή η άνοδος της συλλογικής διεκδίκησης, αυτή η προσπάθεια των συλλόγων να σπάσουν τη μοναξιά και τον ατομισμό, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους στρέφουν τους εστιακούς σε αναζήτηση ψεύτικων λύσεων, στα ναρκωτικά κ.α. Οι σύλλογοί μας έχουν δώσει μάχη ενάντια στα διάφορα κυκλώματα, στους εμπόρους ναρκωτικών. Εχουν αναδείξει τη θέση μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Γνωρίζουμε όμως ότι το πλαίσιο της υποβάθμισης και απαξίωσης των εστιών, τα αδιέξοδα που βιώνουν έντονα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, είναι το έδαφος για να οξύνονται τέτοια φαινόμενα. Μαζί με την πρωτοπόρα δράση των συλλόγων για να ανεβαίνει η συλλογική διεκδίκηση, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη συντήρηση και φύλαξη των εστιών μας, για τον φωτισμό, που είναι ανεπαρκής σχεδόν σε όλες τις εστίες, για το ζωντάνεμα των κοινόχρηστων χώρων, για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων ώστε να μπορούν να έχουν αναβαθμισμένη λειτουργία. Ολα αυτά αποτελούν την καλύτερη "ασπίδα προστασίας" απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά και στη δράση κυκλωμάτων».

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οικοτρόφων

«Τεράστια παρακαταθήκη αποτελεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό 11 Συλλόγων Οικοτρόφων, εκ των οποίων ορισμένοι είναι σήμερα εδώ. Το Συντονιστικό συνέβαλε καθοριστικά στο να έχουμε κοινή απάντηση στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε, πραγματοποιήθηκαν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις και αντιμετωπίσαμε με καλύτερους όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα απαξίωση των εστιών μας. Οι τακτικές συνεδριάσεις μας έδωσαν νέα ώθηση στην αντιμετώπιση ουσιαστικών και καθοριστικών ζητημάτων, μέσω της ανταλλαγής πείρας και της άντλησης συμπερασμάτων. Δουλέψαμε με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, ζυμώνοντας πιο πλατιά στους οικότροφους φοιτητές το αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις εστίες στο ύψος των αναγκών. Κατακτήσαμε να δρούμε μαζί εστιακοί που δεν ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία, αλλά γύρω από τα προβλήματα και την κατεύθυνση που θέλαμε να αγωνιστούμε, βρήκαμε το έδαφος να συντονιστούμε. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε!

Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε...

Είμαστε σήμερα εδώ, βέβαιοι ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε βγει ένα μπόι ψηλότεροι, γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε, και σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι ο καθένας μόνος του. Είμαστε μαζί!

Τώρα λοιπόν είναι που πρέπει να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας, ώστε:

  • Να μαζικοποιηθούν οι Σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, περισσότεροι εστιακοί φοιτητές να νιώσουν τον σύλλογό τους ως αποκούμπι, ως κάτι δικό τους, να συμμετάσχουν μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες.
  • Περισσότεροι Σύλλογοι να συμμετάσχουν στο Συντονιστικό. Βάζουμε απέναντι την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, διεκδικούμε από κοινού τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε Σύλλογο οικοτρόφων, με τη δημιουργία επιτροπών στις εστίες όπου οι Σύλλογοι δεν κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση και βάζουν εμπόδια στο συντονισμό.
  • Με την ίδρυση νέων Συλλόγων στις εστίες όπου δεν υπάρχουν, και είναι πολλές αυτές οι εστίες. Προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί και από τους φοιτητικούς Συλλόγους των άλλων εστιών.

Το επόμενο διάστημα οι Σύλλογοι Οικοτρόφων συντονιζόμαστε και πρωτοστατούμε στον αγώνα με επίκεντρο τις διεκδικήσεις μας, για:

-- Δέσμευση χώρων και αξιοποίηση κτιρίων για την ανέγερση νέων εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια. Σε κάθε πόλη ξεχωρίζουμε συγκεκριμένους χώρους - κτίρια που πρέπει να διεκδικήσουμε.

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των εστιών στο ύψος των αναγκών.

-- Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες μας.

Οι εστιακοί φοιτητές βγαίνουμε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Σε όσους θέλουν να μας μάθουν να ζούμε με τα λίγα, απαντάμε: Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org