Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου»

Copyright 2018 The Associated

Ο ρόλος του «γεωπολιτικού μεντεσέ» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ρόλος που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Ρωσία την Παρασκευή, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Μεντβέντεφ, και τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Διαφημίζοντας εξάλλου τη «χρησιμότητα» αυτή ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βλ. Πούτιν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ότι «και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν την αξία και σημασία της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι αξιόπιστη σύμμαχος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και συνεργάτης της Ρωσίας δεν θα είχε την ίδια αξία και σημασία για τη Ρωσία. Θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα επιδιώκει ρόλο γέφυρας...».

Εκανε επίσης καθαρό ότι η Ελλάδα, «ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεσμεύεται απ' τις αποφάσεις τους», και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιθυμεί να παίξει ένα ρόλο γέφυρας με δυνάμεις όπως η Ρωσία, «ο ειδικός ρόλος των οποίων αναγνωρίζεται σε σειρά ζητημάτων», όπως είπε, ξεχωρίζοντας την αντιμετώπιση «προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων».

Νωρίτερα, ο Βλ. Πούτιν, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκε στην καλή πορεία των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών, την «εμπορική και επενδυτική συνεργασία που δείχνει καλή δυναμική» καθώς πέρυσι το διμερές εμπόριο σημείωσε αύξηση 27%, ενώ φέτος μέχρι το Σεπτέμβρη 11% επιπλέον. Μίλησε για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη συνεργασία στην Ενέργεια «καθώς το μισό του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία και το 10% του πετρελαίου», και για τα ρεκόρ που καταγράφουν ετησίως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την απέλαση Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι ο Βλ. Πούτιν διεμήνυσε ότι «υπάρχουν τρόποι διευθέτησης τέτοιων ζητημάτων χωρίς την ανάγκη να στήνονται "θεατρικές παραστάσεις"» και ότι αυτή η «μαύρη σελίδα» έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι «παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε τη «διπλωματική και οικονομική δυναμική που έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που καθιστά, όπως είπε, «τον ελληνορωσικό διάλογο ακόμα πιο σημαντικό».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται, οι σχέσεις με την Τουρκία και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμα το Κυπριακό και η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βλ. Πούτιν για τη συμφωνία των Πρεσπών «και τη σημασία που της αποδίδει η κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «για την κυβέρνησή του οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Ειδικότερα για τα Ενεργειακά, ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανούν και οι χοντρές κόντρες που εξελίσσονται με αυτό το ζήτημα ως επίκεντρο και στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία, λέγοντας ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων Ενέργειας, η αρχή της διαφοροποίησης όμως σημαίνει πολλαπλασιασμός των πιθανών πηγών και διόδων, και όχι αποκλεισμός κάποιων, υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμά, κυρίως όταν προωθείται ο "Nord Stream 2" αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα με την επέκταση του "Turkish Stream" προς Ελλάδα και Ιταλία. Με την Ιταλία κρατάμε σθεναρή στάση εντός ΕΕ και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) Εχουμε ήδη προχωρήσει την κατασκευή του αγωγού αζέρικου αερίου, αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο, αυτό είναι προς όφελος συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή». Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για τη «ρεαλιστική δυνατότητα» ο «Turkish Stream» να περάσει και από την Ελλάδα και ο αγωγός ΤΑP να «γεμίσει με ρωσικό προϊόν».

Ερωτηθείς δε για το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, μετά και τις ρωσικές αντιδράσεις στη «Δήλωση Προθέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς αυτούς ως «διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι οποιαδήποτε ιδέα για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού (...) Αυτό αποδεικνύεται κι απ' το ότι η Κύπρος παρέχει εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών προς όλες τις φίλιες εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επανασύσταση επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ