Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή 9/12 η σύσκεψη για την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στον Τύρναβο
Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στον Τύρναβο
Πανελλαδική σύσκεψη με τη συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα πραγματοποιείται την Κυριακή 9/12, στη Νίκαια της Λάρισας, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, στη βάση αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Για την προετοιμασία της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια των κατά τόπους αγωνιστικών παρεμβάσεων όλης της προηγούμενης περιόδου, προηγήθηκαν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε περιοχές. Στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριότητας βρέθηκε η οργάνωση της μαζικής συμμετοχής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στον νέο γύρο κινητοποιήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που αυξάνουν και οξύνουν τα προβλήματά τους για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοαγροτών.

Απέναντι στην τακτική της εξαπάτησης της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιστρατεύει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να καμουφλάρει την αντιλαϊκή πολιτική της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πυροτεχνήματα περί «νέου παραγωγικού μοντέλου» που πέταξε την περασμένη βδομάδα από τα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αντιπαραθέτει την ένταση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων, με οδηγό τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συμμαχία της με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.

Καμιά εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς ελιγμούς - Επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι' αυτήν την κυβερνητική τακτική, αλλά και για την προετοιμασία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημειώνει:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν - πλέον και εκ πείρας - αντιληφθεί ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται απέναντί τους, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και αντιπάλων τους, που είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεισαγωγείς. Ολα τα μέτρα, αλλά και τα λεγόμενα "αντίμετρα" που παίρνει, εκεί στοχεύουν.

Εχουν, επίσης, αντιληφθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τούτη την κυβέρνηση, ακόμα και όταν, κάτω από την αγωνιστική πίεσή τους, ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως αυτές στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, αλλά χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και διαρκής αγωνιστική πίεση και μόνο τότε μπορεί κάτι από τα υποσχόμενα να εξασφαλίσουν. Οπως, για παράδειγμα, έγινε με τους αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, πριν από λίγο καιρό, οι οποίοι βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους και, μη αρκούμενοι στις γενικόλογες κυβερνητικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, δεν έφυγαν από κει μέχρις ότου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχτηκε και έθεσε σε άμεση εφαρμογή τη διεκδίκησή τους να ισχύσει και φέτος το δικαίωμα των τεσσάρων "διήμερων" για την παραγωγή τσίπουρου, το οποίο επιχείρησε να καταργήσει.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα απαντάει στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης, με καλύτερη κι αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα των ριζοσπαστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, της νεολαίας και των γυναικών».

«Τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης μας βγάζουν στους δρόμους»

Στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που ωθούν τη μικρομεσαία αγροτιά να ξαναβγεί στους δρόμους αναφέρεται ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επισημαίνοντας τα εξής:

«Οι τιμές παραγωγού σε πάρα πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα - για να μην πω σε όλα - είναι χαμηλές και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στο γάλα, υπάρχει νέα μεγάλη μείωση, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βαμβάκι, για το οποίο μας έλεγαν ότι φέτος θα έχει "πολύ καλή τιμή", που θα ξεπεράσει τα 57 λεπτά το κιλό. Ομως, αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα κι αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι η λεγόμενη "ελεύθερη" αγορά λειτουργεί πάντα σε βάρος του μικρού παραγωγού αγρότη και υπέρ των εκμεταλλευτών του μόχθου του. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ξεκινήσαμε τη συγκομιδή του βαμβακιού, οι έμποροι δεν μας έδιναν συγκεκριμένη τιμή, αφήνοντάς την "ανοιχτή". Τώρα μαθαίνουμε ότι πάει να γίνει το "κλείσιμο", όχι στα 57 λεπτά που μας έλεγαν, αλλά στα 49 λεπτά, χαμηλότερα κι από πέρσι.

Αλλά δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές. Είναι και το υπέρογκο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Η τιμή του πετρελαίου για αγροτική χρήση αγγίζει το 1,50 ευρώ το λίτρο, το αγροτικό ρεύμα και το νερό άρδευσης είναι ακριβά, όπως και όλα τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.). Και πάνω σ' αυτά έρχονται να προστεθούν τα απανωτά χαράτσια της υψηλής φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, των υπέρογκων ασφαλιστικών στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, την πιστοποίηση των ψεκαστικών κ.ά. Σοβαρότατο επίσης πρόβλημα είναι οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που είτε δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ, ή οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι ψίχουλα κι αποτελούν σκέτη κοροϊδία.

Ολα αυτά και πολλά άλλα αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ταυτόχρονα διογκώνουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα κατασχέσεων των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

Αυτά τα οξυμένα προβλήματα, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, μας βγάζουν στους δρόμους. Κι όσο η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις, αλλά, αντίθετα, προσθέτει κι άλλα προβλήματα στις πλάτες μας, τόσο οι αγώνες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα φουντώνουν. Ας το καταλάβουν αυτό καλά οι κυβερνώντες, τωρινοί και μελλούμενοι...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ