Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Οι νέοι και οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα της αντεργατικής πολιτικής

Συνέντευξη με την πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νορβηγίας, Ρούνα Εβενσεν

Η Ρ. Εβενσεν στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης
Η Ρ. Εβενσεν στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης
Με αφορμή την 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στην Αθήνα (23-25 Νοέμβρη), ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Ρούνα Εβενσεν, πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νορβηγίας, για την κατάσταση στη χώρα της, όπου υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης που συνοδεύονται από μια διαρκή επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όπως και με την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της στον εξελισσόμενο και οξυνόμενο ανταγωνισμό ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Η συζήτησή μας έχει ως εξής:

-- Τον Οκτώβρη έλαβαν χώρα στη Νορβηγία μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις («Trident Juncture»). Ποια ζητήματα ανέδειξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας για την αντιιμπεριαλιστική πάλη; Ποια ήταν η ανταπόκριση του νορβηγικού λαού;

-- Τον περασμένο Οκτώβρη έγιναν στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το ΚΚ Νορβηγίας τις αντιμετώπισε ως μια «άσκηση» για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είναι ανεπιθύμητος γιατί θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας. Συνεπώς δεν θέλουμε η Νορβηγία να είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΚΚ Νορβηγίας παλεύει για αφοπλισμό, σοσιαλισμό και ειρήνη. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει και η προσφυγιά. Είμαστε επίσης το μόνο κόμμα στη Νορβηγία που είπε «όχι» στη στρατιωτική θητεία των γυναικών, που εφαρμόστηκε το 2015. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία ανάγκη οι Νορβηγίδες, οι γυναίκες της εργατικής τάξης, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται για τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Από την κινητοποίηση στο Τροντχάιμ ενάντια στο ΝΑΤΟ και την άσκηση «Trident Juncture»
Από την κινητοποίηση στο Τροντχάιμ ενάντια στο ΝΑΤΟ και την άσκηση «Trident Juncture»
Η νορβηγική κυβέρνηση υποτίθεται ότι «δυσκολεύεται» να δαπανήσει χρήματα για τα πάνω από 100.000 παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη Νορβηγία, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει 10 δισ. κορόνες μέσα σε λίγες βδομάδες για να πραγματοποιηθούν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Trident Juncture». Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πληρώσουν οι Νορβηγοί εργαζόμενοι και ο νορβηγικός λαός, μέσω φορολογίας, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Επιπλέον οι καταστροφές και η περιβαλλοντική ρύπανση ήταν τεράστιες εξαιτίας των ασκήσεων και έγιναν πάνω από 500 επίσημα παράπονα πολιτών. Αλλωστε, παιδιά και άλλοι άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν μπροστά στη θέα των πολεμικών προετοιμασιών, τα χωράφια των αγροτών, η θάλασσα όπου ψαρεύουν οι αλιείς και οι υποδομές υπέστησαν πολλές ζημιές. Π.χ. μια φρεγάτα χτύπησε ένα δεξαμενόπλοιο και ανατράπηκε.

Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν μόνιμα στη Νορβηγία και αυτό το αντιμετωπίζουμε ως παραβίαση της νορβηγικής πολιτικής για τις βάσεις, που προβλέπει ότι δεν επιτρέπονται ξένες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας σε καιρό ειρήνης. Γι' αυτό η αστική κυβέρνηση τις ονομάζει εκ περιτροπής δυνάμεις, για να κρύψει από το λαό τι πραγματικά συμβαίνει. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman» συμμετείχε επίσης στις ασκήσεις «Τrident Juncture» και αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο γιατί μετέφερε πυρηνικά όπλα, κάτι που επίσης απαγορεύεται στη Νορβηγία. Αλλά η κυβέρνηση επιχείρησε απλά να αποφύγει το ζήτημα αυτό, λέγοντας πως δεν γνωρίζει σίγουρα αν αληθεύει. Στο μεταξύ, οι αξιωματικοί των στρατών βρίσκονταν πάνω σε πλατφόρμες για V.I.P. (σ.σ. σημαντικά, επίσημα πρόσωπα), διασκεδάζοντας με τα σενάρια πολέμου, με σαμπάνιες και καναπεδάκια!

Το ΚΚ Νορβηγίας οργάνωσε διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες νορβηγικές πόλεις κατά των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά του ΝΑΤΟ. Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για το κόμμα μας και δεχτήκαμε μεγάλη υποστήριξη διεθνώς, λόγω και των σχέσεών μας με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα. Εγιναν διαδηλώσεις στο Τροντχάιμ, στο Οσλο, στο Μπέργκεν, στο Τρόμσε, στο Κρίστιανσαντ, με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων έως και χιλίων ατόμων. Και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτήν τη συμμετοχή, σε μια χώρα όπως η Νορβηγία, όπου το 75% των κατοίκων βλέπει το ΝΑΤΟ ως τη μόνη νορβηγική στρατιωτική δύναμη, όπου το φιλειρηνικό κίνημα είναι διασπασμένο όσον αφορά την άποψή του για το ΝΑΤΟ, όπου πολλά σοσιαλδημοκρατικά εργατικά σωματεία καλωσορίζουν το ΝΑΤΟ, όπου το οικολογικό κίνημα υποστηρίζει τους πολέμους και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και σε μία χώρα που κερδίζει πολλά από την πολεμική βιομηχανία. Μετά από αυτήν την εμπειρία αποφασίσαμε να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό κίνημα στη Νορβηγία, να αναδείξουμε την ανάγκη να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), να παλεύει κατά του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Στρατού που σχεδιάζεται.

-- Η Νορβηγία θεωρείται μια «πλούσια», αναπτυγμένη και πρωτοπόρα στην καινοτομία καπιταλιστική χώρα. Ποια είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους; Με ποιες πολιτικές υπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου;

-- Η Νορβηγία είναι μια πλούσια και αναπτυγμένη χώρα, με σταθερή οικονομία και καλές προοπτικές. Ομως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και της σημερινής συγκυβέρνησης «Συντηρητικών - εθνικιστών», τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα «πληρώνουν», σε αντίθεση με τους «λίγους» που έχουν και τα περισσότερα.

Ενδεικτικά, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Συντηρητικοί συμφώνησαν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια, από τα 67 στα 72 έτη! Ακόμη, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών σημαίνει ταυτόχρονα επιδείνωση των εργατικών δικαιωμάτων που είχαν όσοι εργάζονταν σε δημόσιους τομείς. Επιπλέον δεν έγινε δεκτό το εργατικό αίτημα για συνταξιοδοτική ασφάλιση από το πρώτο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισφορές για σύνταξη για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που προσλαμβάνονται για λιγότερο από 12 μήνες ή που αμείβονται με λιγότερα από 100.000 κορόνες το χρόνο. Αυτό θίγει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και που εξαιτίας αυτής της μεταρρύθμισης θα επιμηκύνεται ο εργάσιμος βίος τους.

Επίσης θίγονται παραπέρα οι γυναίκες, που συχνά δουλεύουν στο δημόσιο τομέα σε επαγγέλματα με μικρότερα μεροκάματα απ' ό,τι οι άντρες και επειδή για βιολογικούς λόγους (σ.σ. εγκυμοσύνη, λοχεία, μητρότητα κ.λπ.) έχουν λιγότερα συνεχόμενα συντάξιμα έτη. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής στοιχεία: Εννιά στις δέκα γυναίκες λαμβάνουν την ελάχιστη κρατική σύνταξη, ενώ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αμείβονται με το 86% των μισθών των αντρών. Ενα άλλο θέμα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξετάζει να αυστηροποιήσει το νόμο για την άμβλωση.

Στο μεταξύ, η επίσημη ανεργία στη Νορβηγία εμφανίζεται στο 4%, αλλά πολλοί νέοι εργάζονται με μερική απασχόληση και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από το 2012, όταν εξελέγη η συγκυβέρνηση «Συντηρητικών - εθνικιστών», ψηφίστηκαν μέτρα που διευκολύνουν τους εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωρινούς εργαζόμενους, με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιο σταθερή απασχόληση. Τα συνδικάτα κατήγγειλαν ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της πλήρους απασχόλησης, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα φετινά στοιχεία. Είναι δύσκολο για τους νέους να βρουν μια σταθερή δουλειά πλήρους απασχόλησης. Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τους νέους είναι οι υψηλές τιμές των ενοικίων και της αγοράς κατοικίας. Είναι δύσκολο οικονομικά γι' αυτούς να βρουν σπίτι.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρετανική βάση στον νορβηγικό αρκτικό βορρά(2023-03-09 00:00:00.0)
Πολεμική προετοιμασία με τη συμμετοχή και της Ελλάδας(2019-03-13 00:00:00.0)
Προαναγγέλλει «πολλά ακόμα»(2018-11-09 00:00:00.0)
Διαδήλωση ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση(2018-10-26 00:00:00.0)
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία(2015-10-21 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στις «αγορές» ακονίζουν τα νύχια τους ενάντια στους λαούς(2015-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ