Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαντούν αγωνιστικά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών

Κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Αρτα, ενάντια στο μπαράζ απολύσεων στα έργα Νικόπολης και Κασσώπης (έχουν ήδη απολυθεί 17 συμβασιούχοι εργατοτεχνίτες). Παράλληλα, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου για το ίδιο θέμα.

Το Σωματείο χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στον αποκλεισμό των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στο έργο της Νικόπολης. Μέχρι την επίλυση του θέματος θα συνεχίσουμε, από κοινού με τα αλληλέγγυα ταξικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα της περιοχής, τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων».

Στη «Wind»

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Λ. Αθηνών προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι στην «Wind», ενάντια στην ανεργία που τους επιφυλάσσει η εργοδοσία με το νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 και ολοκληρώνεται σήμερα, στα τμήματα της εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας στην Αθήνα. Χτες έγινε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Λ. Αθηνών. Το Σωματείο (ΠΑΣΕ «Wind») προβάλλοντας τα αιτήματα των εργαζομένων απαιτεί τη γραπτή δέσμευση της διοίκησης της «Wind» ότι: Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου από τις εμπλεκόμενες διευθύνσεις. Δεν θα υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν θα γίνει καμία αποκοπή έργου των εμπλεκόμενων διευθύνσεων και μεταβίβασή του σε εργολάβο. Δεν θα προχωρήσει η μετακίνηση των τμημάτων.

Στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Στάση εργασίας την Τρίτη 11/12, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., προκηρύσσει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας για τους εργαζόμενους στα γραφεία και τις δομές των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχωρά η Διοίκηση και διεκδικώντας την ανάκλησή τους. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας την Τρίτη θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ., στο γραφείο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» (Ξενίας 15, πλατεία Μαβίλη). Η Διοίκηση έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις ενώ, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, σκοπεύει να απολύσει ακόμα δύο εργαζόμενους. «Είναι ξεκάθαρα απολύσεις στοχευμένες και εκδικητικές. Απολύονται εργαζόμενοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απευθύνθηκαν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και διαμαρτυρήθηκαν τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος, όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού», υπογραμμίζει το σωματείο.

Στην «Παμμακάριστο»

Τις απολύσεις εργαζομένων από τη διοίκηση του Ιδρύματος για το Παιδί «Παμμακάριστος» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Το Σωματείο αναφέρει πως η Διοίκηση αρχικά «απείλησε για άλλη μια φορά τέσσερις εργαζόμενες με νέα σύμβαση με μειωμένους μισθούς και αλλαγές στο ωράριο» και στη συνέχεια απέλυσε την εργαζόμενη που αρνήθηκε την υπογραφή της.

Σε συνάντηση με το Σωματείο και τη ΣΕΑΑΝ, εκπρόσωπος της Διοίκησης χαρακτήρισε «δικαιοσύνη» τις μειώσεις μισθών και «μισθούς άλλων εποχών» τα 750 ευρώ με τα οποία πληρώνονται οι εργαζόμενες. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά φαινόμενα που επεκτείνονται σε όλες τις ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής, είτε αυτές λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, είτε ως αμιγώς ιδιωτικά κέντρα. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, και στις αρχαιρεσίες του το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ