Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Η ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους οξύνει τα προβλήματα και συνθλίβει τις ανάγκες του λαού

Αποκαλυπτικά τα όσα ανέδειξε η πρόσφατη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο νομό που «σβήνει», με το λαό της περιοχής να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια

Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στο νομό την περασμένη Παρασκευή. Εδώ με τους εργαζόμενους στο Θεραπευτήριο στο Καρπενήσι
Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στο νομό την περασμένη Παρασκευή. Εδώ με τους εργαζόμενους στο Θεραπευτήριο στο Καρπενήσι
Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην Ευρυτανία την περασμένη Παρασκευή, οι συναντήσεις του με τους φορείς της περιοχής έφεραν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού, ο οποίος, αν και προικισμένος απ' τη φύση με μεγάλες δυνατότητες, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ερήμωση και οι εναπομείναντες κάτοικοί του με τη φτώχεια, την έλλειψη βασικών υποδομών ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Ενα προς ένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής αποτελούν απτές αποδείξεις για το πόσο καταστροφικός για τα λαϊκά συμφέροντα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αφού το κυνήγι του κέρδους αφήνει σε κάθε τομέα αναξιοποίητες υπαρκτές δυνατότητες και καταδικάζει ολόκληρες περιοχές της χώρας σε ερήμωση.

Παράλληλα, ξεσκεπάζουν και τα κυβερνητικά παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης», αφού αναδεικνύουν πως στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας και οικονομίας, ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες που έχουν στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αλλά αντιστρατεύονται τις λαϊκές ανάγκες που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν και με το παραπάνω σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η οικονομία και η εξουσία θα βρίσκονται στα χέρια της εργατικής τάξης.

Υπό εξαφάνιση η κτηνοτροφία

Και στην Ευρυτανία οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων και την κατρακύλα των τιμών στο γάλα και στο κρέας που δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, φτάνοντάς τους στα όρια της επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος οι έμποροι δίνουν 0,65 ευρώ/λίτρο στο πρόβειο γάλα, ενώ υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες αρνούνται να πάρουν γάλα από μικρούς παραγωγούς, με παραγωγή κάτω από 10 τόνους το έτος.

Το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται παραπάνω από το δύσβατο της περιοχής (μεταφορά ζωοτροφών από μακριά) και από τη σημαντικά υψηλότερη τιμή των καυσίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των λύκων προκαλεί τεράστιες απώλειες, που καλύπτονται σε πολύ μικρό ποσοστό και καθυστερημένα από τον ΕΛΓΑ. Ο κίνδυνος των απωλειών επιβάλλει σε πολλούς κτηνοτρόφους να κλείνουν τα ζώα στα μαντριά αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ την κατανάλωση ζωοτροφών και το κόστος.

Τέλος, το Δημοτικό Σφαγείο έκλεισε, με απόφαση του ιδιώτη που το λειτουργούσε, με συνέπεια οι παραγωγοί να αναγκάζονται να σφάζουν εκτός νομού και το κόστος να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες, όπως αυτή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ότι παρασκευάζεται τυρί, που βαφτίζεται «φέτα», με εισαγόμενο γάλα, δείχνοντας τα αδιέξοδα της πολιτικής των Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προϊόντων, κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει αυτή να φτιάχνεται και σε Καναδά και Ν. Αφρική.

Η ανεργία στο «κόκκινο»

Η ανεργία στην Ευρυτανία σπάει κόκαλα. Οι νέοι εγκαταλείπουν σταδιακά το νομό είτε μόνιμα είτε για σεζόν στα νησιά (για 6 - 7 μήνες με τις γνωστές συνθήκες γαλέρας που επιβάλλει το τουριστικό κεφάλαιο), αφού στον τόπο τους η μόνη επιλογή που τους προσφέρεται είναι τα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», που αποσκοπούν στο μοίρασμα της φτώχειας και στην τεχνητή μείωση του ποσοστού των ανέργων, και που βέβαια δεν αρκούν ούτε για μια «ανάσα» στους χιλιάδες ανέργους.

Παράλληλα, ο τουρισμός που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, καθώς η περιοχή διαθέτει πλούσιο φυσικό κάλλος, είναι κυρίως εσωτερικός, με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου ακόμα και οι λίγες μέρες διακοπών θεωρούνται «πολυτέλεια» για τα λαϊκά στρώματα.

Ενώ μια βόλτα στην αγορά της πόλης στο Καρπενήσι αρκεί για να διαπιστώσει κανείς και με το «μάτι» την ερήμωση και την αναδουλειά, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες του νομού.

Ραγδαία μείωση του μαθητικού πληθυσμού

Ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μειώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ είναι ελάχιστα πια τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία εκτός Καρπενησίου (145 παιδιά σε Γυμνάσια και Λύκεια, 186 σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά).

Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς, η απόφαση για «αναμοριοδότηση» των σχολικών μονάδων του Καρπενησίου θα έχει ως αποτέλεσμα - πέρα από τις δυσκολίες που προκαλεί στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές και μόνιμους) - την περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων.

Ηδη προ ολίγων ημερών στο Τεχνικό Λύκειο οι μαθητές ήταν σε κινητοποιήσεις λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, ενώ τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν ακόμα τμήματα με 27 - 28 μαθητές.

Οπως σημείωνε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα τα κενά στα σχολεία παραμένουν. «Αυτό φαίνεται είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να ικανοποιηθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ειδικά στην Ευρυτανία έχουμε ακόμα κενά εκπαιδευτικών, ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα», σημείωναν οι εκπαιδευτικοί, αναφέροντας και συγκεκριμένα κενά νοσηλευτών, ηλεκτρολόγων, πληροφορικής, θεολόγων, γαλλικών, αγγλικών, χημικών, μουσικών, καλλιτεχνικών, μαθηματικών Ειδικής Αγωγής, φιλολόγων Ειδικής Αγωγής...

Η Υγεία - Πρόνοια νοσεί...

Το Νοσοκομείο Καρπενησίου είναι υποστελεχωμένο και λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως γαστρεντερολόγος, αλλά και νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να προσφέρουν ποιοτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με το οδικό δίκτυο που υπάρχει ειδικά στον δήμο Αγράφων κινδυνεύουν ζωές λόγω αδυναμίας των κατοίκων να έχουν άμεση πρόσβαση σε μονάδες Υγείας.

Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων λειτουργεί επίσης υποστελεχωμένο, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε να απασχολεί, βάσει του Οργανισμού, 80 άτομα, αυτήν τη στιγμή απασχολεί 50 μόνιμους, 6 επικουρικούς, 4 από ΟΑΕΔ. Οι ελλείψεις αφορούν στις ειδικότητες ψυχολόγου, διατροφολόγου, εργοθεραπευτή. Ταυτόχρονα, η νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί λόγω των συγκεκριμένων ελλείψεων.

Κύριο αίτημα των διοικήσεων του νοσοκομείου και του Θεραπευτηρίου είναι η άμεση έγκριση νέων Οργανισμών. Εντούτοις στο Θεραπευτήριο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο νέος Οργανισμός διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και καταργεί τους κλάδους των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ετσι, με τη λογική της διαχείρισης της φτώχειας και των «πλεονασματικών» προϋπολογισμών στην Υγεία, οι υπάρχοντες υπάλληλοι θα καλύπτουν ένα κομμάτι των υπηρεσιών και τις υπόλοιπες ιδιωτικά συνεργεία. Για την επίτευξη των διευρυμένων στόχων προβλέπονται Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα και τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Αναγκαία αλλά ανύπαρκτα τα έργα υποδομής

Ο επισκέπτης του νομού διαπιστώνει εύκολα την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη ειδικά από τη Δυτική Ελλάδα. Η οδική σύνδεση Λαμίας - Καρπενησίου προχωράει με ρυθμούς χελώνας και είναι ακόμα στις μελέτες. Στα Αγραφα, μεγάλο κομμάτι του βασικού οδικού δικτύου παραμένει χωματόδρομος, ενώ οι συχνές κατολισθήσεις καθιστούν σημαντικό μέρος του δικτύου επικίνδυνο (π.χ. περιοχή Προυσού).

Η αντιπλημμυρική προστασία είναι επίσης ζήτημα ζωής για τους κατοίκους της περιοχής και είναι πάνδημο το αίτημα να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αντιπλημμυρικά έργα και η αντισεισμική θωράκιση ειδικά σε ένα νομό με μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων, έργα που όμως δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ και το αστικό κράτος. Πέρυσι προκλήθηκε πρόβλημα στον χείμαρρο του Κλαρωτού που κατέβασε χιλιάδες κυβικά λάσπης στο Καρπενήσι, ενώ πριν από λίγα χρόνια υπήρξαν ισχυρές πλημμύρες στο Κρίκελλο.

Στα παραπάνω να προστεθεί η απαξίωση του Αθλητικού Κέντρου και «ωριμάζει» η ιδιωτικοποίησή του, τη στιγμή που το Καρπενήσι αποτελεί ιδανικό τόπο για αθλητική προετοιμασία ακόμα και για όσους κάνουν πρωταθλητισμό.

8 μήνες χειμώνα και 4 κρύο...

Εξίσου χαρακτηριστική για το πώς η στρατηγική του κεφαλαίου εχθρεύεται τις λαϊκές ανάγκες είναι η ενεργειακή φτώχεια με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός του νομού.

Το κόστος για να ζεσταθεί μια οικογένεια στην Ευρυτανία, όπου, όπως λένε οι κάτοικοι, «έχει 8 μήνες χειμώνα και 4 κρύο», είναι τεράστιο και υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν ξυλιασμένα από το κρύο. Η μαζική στροφή στα ξύλα κάνει την ατμόσφαιρα του Καρπενησίου ειδικά τις κρύες μέρες αφόρητη και επικίνδυνη για την υγεία, ενώ σταδιακά αποψιλώνει τα δάση αφού είναι ανεξέλεγκτη η κοπή καύσιμης ύλης. Πάνδημο και εδώ είναι το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Κι ενώ για το λαό η ενεργειακή φτώχεια είναι οδυνηρά παρούσα η μπίζνα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλά κρατεί, όπως έχει αναδείξει και η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρυτανία προβλέπεται μέχρι το 2020 δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 3.000 MW, ενώ μόνο στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, με την κυβέρνηση στο πλαίσιο και της περιβόητης «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, να εξασφαλίζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια και εγγυημένη εκ των προτέρων αγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 - 30 χρόνια, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα «μικρά υδροηλεκτρικά», συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κυρίως στα Αγραφα, που αλλοιώνει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Σε ό,τι αφορά τα δήθεν «αντισταθμιστικά οφέλη» που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες - μεσάζοντές τους δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες και με τους γνωστούς άθλιους όρους.

Ερημώνει ο τόπος...

Ολα τα παραπάνω έχουν συνέπεια να έχουν ουσιαστικά ερημώσει τα χωριά και ο πληθυσμός της Ευρυτανίας να μειώνεται ραγδαία. Η μείωση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 6,55% από το 2011 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 3,2%. Οι πραγματικοί ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού είναι ακόμα μεγαλύτεροι (μείωση μαθητών από το 2017 στο 2018 κατά 2%).

Ο νομός γερνάει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 50 χρόνια (στον δήμο Αγράφων τα 53 χρόνια).

Με αυτά τα δεδομένα εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για το αν σε λίγα χρόνια τεθεί ζήτημα ακόμα και ύπαρξης της Ευρυτανίας ως ξεχωριστού νομού, κάτι που θα έχει επιπλέον δραματικές συνέπειες και για το Καρπενήσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ