Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστική συνέχεια με συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού

Την απεργία στις 28 Νοέμβρη αποτίμησε σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 28 Νοέμβρη

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 28 Νοέμβρη
Την πείρα και τα συμπεράσματα από την απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη καθώς και τη συνέχεια των αγώνων το επόμενο διάστημα συζήτησε, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οργανώνοντας συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη μέρα ψήφισής του στη Βουλή.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξή της σε μια σειρά κινητοποιήσεων που οργανώνονται τις επόμενες μέρες, όπως αυτές στα δημόσια νοσοκομεία, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο Σύνταγμα, στις 15 Δεκέμβρη, και καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η σημασία που είχε αυτή η απεργιακή μάχη, η οποία αποτέλεσε απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, με την αποφασιστική συνεισφορά και μαζική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Αποδείχτηκε ότι το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τους χώρους δουλειάς, ικανούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που κάθε φορά θέτουν η εργοδοσία και η τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γι' αυτό αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα η σταθερή και επίμονη δουλειά μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία, η δουλειά «από τα κάτω», που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να συσπειρώσει δυνάμεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι στην απεργία συμμετείχαν νέοι στην ηλικία εργαζόμενοι από μεγάλες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, το χρηματοπιστωτικό, ο επισιτισμός.

Αυτός ακριβώς ο τρόπος δουλειάς, που πετυχαίνει τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων, μπορεί να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των σωματείων, να διευρύνει το ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, να αποκαλύψει σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων τι εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, να τους κάνει καθαρό τον χαρακτήρα του, ως συσπείρωσης Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικαλιστών με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο πάλης.

Οπως διαπιστώθηκε, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην απεργία εκφράστηκε όχι μόνο στον όγκο των δυνάμεων που κινητοποίησε, στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό, σε αντίθεση με τις «συγκεντρώσεις - φαντάσματα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στο πλατύ άνοιγμα μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου η πλειοψηφία ούτε καν εμφανίστηκε, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, στα αιτήματα της απεργίας που βρίσκουν πλατιά ανταπόκριση μέσα στους εργαζόμενους. Γεγονός που ανάγκασε τη ΓΣΕΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά, να μην τολμήσει να απορρίψει το αίτημα για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.

Ταυτόχρονα, και σε αυτήν την απεργιακή μάχη αναδείχτηκε η σημασία που έχει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, καθώς κλάδοι όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είναι οργανωμένοι, παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Γι' αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης των συνδικάτων, αλλά και δημιουργίας νέων σε χώρους που δεν υπάρχουν, ως κρίσιμος στόχος και βασικό στοιχείο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία σημείωσε την ανάγκη για άμεσες συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, όπου θα συζητηθούν και θα εκτιμηθούν η δουλειά τους για την προετοιμασία της απεργίας, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Μια συζήτηση που πρέπει να φτάσει μέχρι τους χώρους δουλειάς ώστε οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη δική τους γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ