Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθούνται τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια

Στα Σκόπια προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλβανός πρωθυπουργός βλέπει «εντατικές διαβουλεύσεις» με την Αθήνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Πολυεπίπεδες προσπάθειες καταβάλλουν αξιωματούχοι της ΕΕ με στόχο να επιταχύνουν τις διαδικασίες για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς», με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων σε βάρος ανταγωνιστών στην περιοχή.

Χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μετέβη σε Βελιγράδι και Πρίστινα επιχειρώντας να εκτονώσει τη νέα όξυνση στις σχέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με αφορμή τους δασμούς 100% που πριν από λίγες μέρες επέβαλε η Πρίστινα στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Μεταβαίνοντας στο Βελιγράδι, ο Χαν συναντήθηκε επί τουλάχιστον δύο ώρες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συζήτησαν τρόπους για εκτόνωση της έντασης και την προώθηση της «ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης» στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σέρβοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Χαν να «λογικεύσει» την κυβέρνηση του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι και να άρει τους δασμούς.

Αργότερα ο Χαν μετέβη στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον Χαραντινάι, τον πρόεδρο της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Κάδρι Βέσελι, και στελέχη της αντιπολίτευσης, και ζήτησε την άρση των δασμών, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις περιφερειακές συμφωνίες και τις πρακτικές της ΕΕ για το εμπόριο. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ο Χαραντινάι ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την επιβολή δασμών «ήταν επιβεβλημένη» και κατηγόρησε τη Σερβία ότι «ορθώνει εμπόδια» στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής της ΕΕ στην Πρίστινα, Ναταλίγια Αποστόλοβα, συναντήθηκε με 10 Σέρβους βουλευτές της «Λίστας Κοσσυφοπεδίου», που έχουν κλειστεί σε αίθουσα του κοινοβουλίου στο προτεκτοράτο από το βράδυ της Κυριακής, απαιτώντας άρση των δασμών. Η Αποστόλοβα αναγνώρισε πως η κυβέρνηση στην Πρίστινα παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και βλάπτει τα συμφέροντα του προτεκτοράτου και τους κανονισμούς της «Κεντρικής Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (CEFTA - εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Με φόντο τη νέα κόντρα Βελιγραδίου - Πρίστινας και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με στόχο την «ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων στις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς μετέβη την Παρασκευή στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε το σεβασμό και την υποστήριξη στη σερβική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, τονίζοντας πως η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο το Φλεβάρη του 2008 είναι παράνομη και πως η Κύπρος θα συνεχίσει να μην την αναγνωρίζει. Ανέφερε επίσης πως συμφωνήθηκε η πιθανότητα ενός τριμερούς σχήματος συνεργασίας ανάμεσα σε Σερβία, Κύπρο και Ελλάδα, στο πρότυπο άλλων τριμερών σχημάτων συνεργασίας της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Βελιγράδι, πάντως, αναμένεται εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για διήμερη επίσημη επίσκεψη που είχε προγραμματίσει από καιρό, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ψηφίστηκαν σε δεύτερη φάση οι τροπολογίες στα Σκόπια

Στη γειτονική ΠΓΔΜ, την Κυριακή και τη Δευτέρα ψηφίστηκαν σε δεύτερη φάση, με απλή πλειοψηφία, οι τέσσερις βασικές τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της χώρας, με βάση τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Στην συμφωνία, που βλάπτει και τους δύο λαούς, βασικό ρόλο έπαιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, επιδιώκοντας κέρδη για το ντόπιο κεφάλαιο.

Τη Δευτέρα, η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 2 «παρών» την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών», και την τέταρτη και τελευταία τροπολογία (περί προστασίας των υπηκόων της ΠΓΔΜ που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό) με 66 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 «παρών».

Την Κυριακή, η Βουλή ενέκρινε την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με 67 υπέρ, 23 κατά και 4 «παρών». Υπέρ της δεύτερης τροπολογίας ψήφισαν 65 βουλευτές, 18 ψήφισαν κατά και 8 «παρών».

Πλέον, τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για πέντε μέρες. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της διαβούλευσης ώστε να εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη, για να έρθει μετά η συμφωνία των Πρεσπών και στην ελληνική Βουλή.

«Εντατικές διαβουλεύσεις» με την Αθήνα βλέπει ο Ράμα

Το ίδιο διάστημα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα «ιστορικές και παραδοσιακές», εκφράζοντας «πάρα πολύ μεγάλη προθυμία» να βελτιωθούν «σε καθημερινή βάση». «Είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τη γειτονιά μας, με κάθε γείτονα, είτε είναι στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε μεταξύ των χωρών, είναι πάντα το ίδιο», είπε ο Ράμα. Πρόσθεσε πως αναμένει να συναντηθεί αργά ή γρήγορα με τον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, «ή στα Τίρανα ή στην Αθήνα», εκτιμώντας πως βρίσκονται «σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια, και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση, θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν». Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο πλευρές είναι «πολύ κοντά» στο να λύσουν τα ζητήματα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ