Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις από τα «κίτρινα γιλέκα»

Εντονες αντιδράσεις με αιχμή τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, με φόντο τις ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν και ενόψει των ευρωεκλογών

Από τις συγκρούσεις στο Παρίσι το Σάββατο

Copyright 2018 The Associated

Από τις συγκρούσεις στο Παρίσι το Σάββατο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» έγινε το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις όλης της Γαλλίας, με αιχμή τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αλλά και εκφράζοντας σημαντικό τμήμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί η κυβέρνηση του «ανανεωτή» Εμανουέλ Μακρόν.

Το λεγόμενο «κίνημα των κίτρινων γιλέκων» (από τα γιλέκα που φέρουν όλα τα ΙΧ στη Γαλλία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης) εμφανίζεται ως αντίδραση π.χ. στην αύξηση κατά 23% στο πετρέλαιο κίνησης από την αρχή του 2018, ενώ στις σχετικές συγκεντρώσεις περιλαμβάνονται συνθήματα όπως «Παραίτηση Μακρόν», «Μακρόν, κλέφτη - ψεύτη, είμαστε το 99%» κ.τ.λ. Τη στήριξή τους στα «κίτρινα γιλέκα» έχουν εκφράσει όλα τα σημαντικά κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν μέχρι την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και τους φιλελεύθερους Ρεπουμπλικάνους.

Στις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου ξεχώρισε η νέα επίδειξη καταστολής που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας σε Παρίσι και αλλού, ενώ αξιοποιήθηκαν δεόντως και προβοκατόρικοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται συστηματικά, με στόχο την πολύπλευρη συκοφάντηση και υπονόμευση των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, συνολικά τέθηκαν υπό κράτηση 372 άτομα και «σχεδόν τα δύο τρίτα» θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η αστυνομία του Παρισιού έκανε λόγο για «βίαια επεισόδια μιας άνευ προηγουμένου σοβαρότητας», αναφερόμενη σε πυρκαγιές που προκλήθηκαν και ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια, οχήματα κ.τ.λ. Πάντως, οι «εικόνες καταστροφών» που έκαναν τον γύρο του κόσμου αξιοποιήθηκαν δεόντως για να κρύψουν τη σχεδιασμένη ένταση της καταστολής που η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί συστηματικά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν, μονιμοποιώντας πολλά από όσα προέβλεπε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κατά τ' άλλα υποτίθεται ότι τερματίστηκε.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν διαμήνυσε ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ τη βία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ το Σάββατο δεν απέκλειε ακόμα και το ενδεχόμενο νέας ενεργοποίησης του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», δηλώνοντας: «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο... Εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα». Επίσης, σε κυβερνητική σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος νέα σχέδια κατάλληλης «αναμόρφωσης» των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανησυχία για την «οικονομία» και τη «Γαλλία»

Πάντως, ενδεικτικό είναι το κάλεσμα των επονομαζόμενων «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς». Σε αυτό οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη». Μεταξύ άλλων ζητούν το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα «κοινωνικά θέματα», τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους «μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας». Αναφέρουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας, αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στο θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου». Τέλος, καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο, εκφράζοντας επιθυμία για «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές» και τονίζοντας ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για ανάγκη να «επιταχυνθεί η μείωση των φόρων», κάτι που συνέδεσε με τη μείωση «των δημοσίων δαπανών», έτσι ώστε η κυβέρνηση - όπως είπε - να ανταποκριθεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» είναι το αποτέλεσμα μιας «δημοκρατικής κρίσης» με «βαθιές ρίζες».

Η κυβέρνηση Μακρόν, που συνεδρίαζε χτες το βράδυ, αναμενόταν να ξεκινήσει επαφές με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων, εκφράζοντας ανησυχία για την «αντιμετώπιση της κατάστασης» που δημιουργήθηκε μετά από τις «ταραχές» του Σαββατοκύριακου. Ακόμη, αργά έγινε γνωστό ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» θα αναβάλλονταν από τους ίδιους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων(2019-04-16 00:00:00.0)
Η πρόσφατη ένταση ενδεικτική αντιθέσεων που βαθαίνουν(2019-02-22 00:00:00.0)
Διασφάλιση της τάξης «χωρίς ανοχή»(2019-01-05 00:00:00.0)
Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;(2018-12-15 00:00:00.0)
Εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους(2018-12-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στα καύσιμα(2018-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ