Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ξεναγήσεις και το αρχειακό υλικό μέσα από τα μάτια των επισκεπτών

Γέμισε με θετικές εντυπώσεις το βιβλίο επισκεπτών

Εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες που έχουν ξεναγηθεί στη μεγάλη Εκθεση της Κεντρικής Επιτροπής για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει», που το Σάββατο 1 Δεκέμβρη ολοκληρώνει τη λειτουργία της στην Αθήνα.

Ο «Ριζοσπάστης» έριξε μια ματιά στο βιβλίο εντυπώσεων, στο οποίο από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Εκθεσης οι επισκέπτες αποτυπώνουν τις σκέψεις τους για τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα. Η συγκίνηση, η περηφάνια για το ΚΚΕ και για το λαό μας, που μεγαλούργησε όποτε έκανε υπόθεσή του την ανατρεπτική πολιτική του Κόμματος, είναι έκδηλες σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Λόγια όμορφα κι απλά, μετρημένα και πάντα με συναίσθηση της ηρωικής κληρονομιάς που παραλαμβάνουν οι σημερινές γενιές. Ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αφιερώσεις.

***

«Μπράβο σύντροφοι!! Αυτά χρειάζονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Αγώνες με αίμα και θυσία για την τάξη μας που συνεχίζονται», αναφέρει η Θ. Θ. από την ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ.

«Πολλή δουλειά παιδιά, μπράβο σας. Συγκίνηση, μνήμες χαμένες στο διάβα του χρόνου έγιναν ένα ντόμινο αναμνήσεων, από μια εικόνα, από μια λέξη. Από τα 12 μέσα στην ιστορία... της ιστορίας. Μου δώσατε πολλά με αυτή την έκθεση. Είμαι σίγουρη, ο ΕΛΑΣίτης πατέρας μου θα ήταν ευχαριστημένος εάν την έβλεπε», αναφέρεται σε μια άλλη, ιδιαίτερη αφιέρωση.


«Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε», γράφει σε ένα σύντομο μήνυμα ο Τ. Κ., αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

Ενώ η Δ. Ι. δίνει συγχαρητήρια για την «υπέροχη έκθεση που ενθαρρύνει τον κόσμο μέσα από την Ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ να πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα τις γνώσεις του, να πεισμωθεί ακόμη περισσότερο να συνεχίσει την αλύγιστη πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Η Μ. Γ. στο μήνυμά της αναφέρει: «Ευχαριστούμε το Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, που μέσα από τέτοιες ξεχωριστές πρωτοβουλίες, μας βοηθά να αναπτύξουμε τις γνώσεις μας και το πνεύμα μας. Εμπνεόμαστε από τους ήρωες κομμουνιστές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μέχρι σήμερα για να προχωρήσουμε στις "λεωφόρους του μέλλοντος". Η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω. "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες. Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"».

Ετσι μάθαμε, έτσι πειστήκαμε, και συνεχίζουμε...

«ΚΚΕ, μια ζωή αγώνων και θυσιών για το συμφέρον της εργατικής τάξης. Μεγάλη η συγκίνηση για τη δράση του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Παρακολουθώντας όλα τα ιστορικά γεγονότα κυρίως η νεολαία μας θα παίρνει δύναμη για τους αγώνες που μέλλονται να έλθουν», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Οι Ε. Τ. και Ι. Κ. συμπυκνώνουν τις όμορφες σκέψεις τους σε μόλις τέσσερις αράδες και αναφέρουν: «100 χρόνια ΚΚΕ / Ετσι μάθαμε / Ετσι πειστήκαμε / Ετσι συνεχίζουμε, πιστοί στο σφυροδρέπανο. / Ζήτω η ΚΝΕ, ζήτω το ΚΚΕ».

Μέλη της ΚΝΕ από το Μαθηματικό Αθήνας γράφουν επίσης: «Υπέροχη έκθεση. Η 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, ο δρόμος που βάδιζε, που βαδίζει μας γεμίζει υπερηφάνεια. Τώρα ο δρόμος αυτός είναι δικός μας, όρκος βαρύς και τον βαδίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Ζήτω το τιμημένο ΚΚΕ. Ζήτω η ηρωική ΚΝΕ».

Η Δ. Ε., σε προσωπικό τόνο απευθύνεται στο Κόμμα: «Τίποτα το περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' αυτό που είσαι ΚΚΕ. Η έκθεση αυτή, τα 100 χρόνια ζωής σου και ζωής των ανθρώπων που σε ακολουθούν».

Στον ίδιο τόνο και η Ν. Α.: «ΚΚΕ σε ευχαριστούμε που υπάρχεις».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και μηνύματα επιβράβευσης για τους συντρόφους που επιφορτίστηκαν με το καθήκον της οργανωμένης ξενάγησης σε ομαδικές επισκέψεις: «Συγχαρητήρια για τη διάλεξη και την έκθεση», «καταπληκτική παρουσίαση», «Θαυμάσια ξενάγηση», «Πολύ καλή δουλειά. Ο τρόπος παρουσίασης άριστος» και «μια διαφορετική ξενάγηση, γεμάτη Ιστορία για κάποιον που αναζητά την πολιτική του ταυτότητα. Μπράβο για την προσπάθεια».

Ανάλογα είναι και τα σχόλια για όσους συνέβαλαν στη διάσωση του Αρχείου του Κόμματος: «Πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια στους ανθρώπους που εργάστηκαν για να διασωθεί αυτό το αρχειακό υλικό, μπράβο».

Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ δανείζεται λόγια του Λένιν και γράφει: «Είναι σκληρή νομοτέλεια, αλλά η νίκη γεννιέται μέσα από αλλεπάλληλες ήττες. Η μάζα που ηττήθηκε δεν ξεχνά. Μελετάει και περιμένει...».

Σημείωμα εκ μέρους της Οργάνωσης των ναυτεργατών αναφέρει: «Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της έκθεσης που πραγματικά αναδεικνύει την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ».

Ο εργάτης Α. Γ. γράφει: «Εξαιρετική έκθεση, αντάξια των 100 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ».

Θα τον αλλάξουμε τον κόσμο!

Ο Π. Τ., ερχόμενος από τη Ροδόπη, αναφέρει: «Δεν υπάρχει μέτρο γης που να μην είναι ποτισμένο από το αίμα και τους αγώνες των κομμουνιστών σε όλη την πατρίδα. 100 χρόνια ΚΚΕ. Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Οι Μ. Μ. και Α. Ν. αποχαιρετούν την Εκθεση «με την ευχή να γιορτάσουμε τα 200 στο σοσιαλισμό».

«Η οικογένειά μου έδωσε αγώνες και αίμα για το ΚΚΕ και τις αξίες του. Είμαι και θα πεθάνω περήφανος γι' αυτό», γράφει ο Θ. Π..

Παραίνεση για οργανωμένη δράση χωρίς ...χάσιμο χρόνου είναι ουσιαστικά το μήνυμα του Σ. Κ.: «Εκανα το βήμα στα 51 μου χρόνια. Το βρήκα αργά για μένα, νωρίς για το λαό»!

Τους στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή δανείζεται η ΟΒ των Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ της ΚΝΕ: «...Θα τον αλλάξουμε τον κόσμο / Θα το βουλιάξουμε αυτό το πειρατικό / που να σκάσει ο διάολος...».

Η Δ. Κ. γράφει: «Ζωντανή Ιστορία για τους αγώνες της εργατικής τάξης με πρωτοπόρο το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Φανταστική εικόνα, φανταστική ξενάγηση. Ευχαριστούμε. Και σε άλλους αγώνες».

Οι μαθητικές ΟΒ Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου γράφουν ότι η έκθεση «μας βοήθησε όλους να βγάλουμε συμπεράσματα για τις μάχες του σήμερα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ένας μαθητής από τη Σιβιτανίδειο "τι να πρωτοδιακρίνεις από αυτή την έκθεση..."».

Ο Δ. Κ. γράφει: «Μια έκθεση, ένας αιώνας Ιστορίας ταυτισμένος με τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ακόμα και να διαφωνεί κάποιος με το ΚΚΕ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την προσφορά του στο κίνημα και στις λαϊκές κατακτήσεις».

«Συγκίνηση και θαυμασμός για τις τόσες θυσίες και το αίμα που έδωσαν τα μέλη του ΚΚΕ. Μας δίδαξαν πώς είναι να στέκεσαι όρθιος! Κόντρα σε κάθε δύναμη καταστολής! 100 χρόνια προσφοράς στο λαό», γράφει η Μ. Σ.

«Πολύ καλή δουλειά γιατί υπάρχει δράση», αναφέρεται σε άλλο μήνυμα, ενώ η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ παίρνοντας θάρρος γράφει: «Φεύγουμε με βαθιά συγκίνηση και πίστη, αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ».

«Βαθιά συγκίνηση, ευγνωμοσύνη και δύναμη για νέους αγώνες, για ό,τι καθορίζει τον "ΑΝΘΡΩΠΟ". Ευχαριστώ πολύ», είναι μια ακόμα αφιέρωση που ξεχωρίζει.

Στο βιβλίο δεν λείπουν και οι ξενόγλωσσες αφιερώσεις. Μετρήσαμε 12 διαφορετικές γλώσσες με μηνύματα για την Εκθεση, οι περισσότερες από τις οποίες γράφτηκαν κατά την επίσκεψη των αντιπροσωπειών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που παραβρέθηκαν στην Αθήνα για την 20ή Διεθνή Συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ