Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή αεροπορική επίθεση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δυσκολίες συνάντησαν τα ισραηλινά αεροσκάφη στη νέα επιδρομή που πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στα περίχωρα της Δαμασκού και σε περιοχές της νότιας Συρίας. Η ενίσχυση της συριακής αντιπυραυλικής αεράμυνας με την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος «S-300» φαίνεται πως εμπόδισε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τους ισραηλινούς πυραύλους να καταφέρουν πλήγματα σε φερόμενες θέσεις μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Συριακές στρατιωτικές πηγές που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφεραν πως η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε τους ισραηλινούς πυραύλους, «αποτρέποντας την επίτευξη πλήγματος σε όλους τους στόχους». Την αποτυχία της ισραηλινής επιδρομής παραδέχτηκε αργότερα και ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αρχιστράτηγος ε.α. Αμος Γιαντλίν.

Εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Συρία, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, εντείνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με Κούρδους της περιοχής δυσαρεστώντας την Τουρκία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο συνασπισμός των ΗΠΑ βομβάρδισε το χωριό Σαφάα στο Ντέιρ Εζόρ, προκαλώντας σφαγή 30 αμάχων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Ασάρκ αλ Αουσάτ» για το στήσιμο πέντε στρατιωτικών «παρατηρητηρίων» στα βορειοανατολικά σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Απέφυγαν να αναφερθούν στην υπογραφή μνημονίου με τους Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) για τη 12μηνη στρατιωτική εκπαίδευση άλλων 30.000 ενόπλων ώστε να στραφούν ενάντια σε ένοπλες ομάδες από το Ιράν.

Παράλληλα, διπλωμάτες της συμμαχίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για την «εκεχειρία» στη Συρία συναντήθηκαν στην Αστάνα υποστηρίζοντας - υποτίθεται - τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, παρά την «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη στο Ιντλίμπ. Τόνισαν ότι τερματισμός της σύρραξης μπορεί να γίνει «μόνο με πολιτική συμφωνία» και ότι αυτή θα πρέπει να προωθηθεί από τη συγκρότηση Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τέλος, ανακοίνωσαν ότι η επόμενη διεθνής συνάντηση για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στις αρχές Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ