Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ
Η επιτυχία της σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες που έρχονται

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους και το λαό, για τις μάχες του επόμενου διαστήματος, με το διεκδικητικό πλαίσιο που ανέδειξε η απεργιακή μάχη, φέρνοντας στο προσκήνιο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Είναι σπουδαία υπόθεση το ότι νέκρωσαν νευραλγικοί κλάδοι, με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις αστικές συγκοινωνίες, στα πλοία, στον σιδηρόδρομο, στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά, σε ναυπηγεία, στα μεγάλα εργοτάξια, σε μια σειρά εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς.

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, συμμετείχαν στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε πάνω από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας τα μεγάλα και πολύμορφα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν όλοι οι μηχανισμοί του κεφαλαίου και του κράτους του.

Στο προσκήνιο οι πραγματικές εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Απεργώντας και διαδηλώνοντας με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», χιλιάδες εργαζομένων και λαού έδωσαν απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, έστειλαν ισχυρό μήνυμα διεκδίκησης όλων των τεράστιων απωλειών τους από τα προηγούμενα χρόνια, μήνυμα πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να «κουκουλωθεί», δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί, όσο κι αν προσπαθούν να το «θάψουν» τα αστικά ΜΜΕ, όσο κι αν επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως «συγκεντρώσεις των συνδικάτων» τα θλιβερά σκορποχώρια που εμφάνισαν οι εργατοπατέρες και ως «χωριστές συγκεντρώσεις» τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το μαχητικό μήνυμα της απεργίας δεν μπορεί να «κουκουλωθεί», ακριβώς γιατί με μια κοπιαστική δουλειά των ταξικών δυνάμεων «από τα κάτω», πάτησε μέσα σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Κόντρα στην απάτη που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί «εξόδου από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», περί «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων», η πανεργατική απεργία και η μάχη για την οργάνωσή της έβγαλαν στο προσκήνιο την πραγματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς: Την εργασιακή γαλέρα πίσω από τη βιτρίνα των «ρεκόρ» του Τουρισμού, τα εκρηκτικά προβλήματα εργαζομένων και επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες, το γεγονός ότι πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «επέκτασης» των κλαδικών Συμβάσεων η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν καλύπτεται από καμία κλαδική ΣΣΕ κ.ο.κ.

Απέναντι στα ψίχουλα που διαφημίζει προκλητικά η κυβερνητική προπαγάνδα ως... «ταξική μεροληψία» υπέρ του λαού, η απεργία έβγαλε μπροστά με τρόπο καθαρό και μαχητικό τις πραγματικές εργατικές - λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις: Για 751 ευρώ κατώτατο μισθό, για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, για κατάργηση του άθλιου μνημονιακού νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση, που αποτελεί εργαλείο μόνιμης καθήλωσης των μισθών για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Βγήκε μπροστά η ανάγκη εναντίωσης στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό.

Απέναντι στη συντονισμένη προσπάθεια «να μην κουνηθεί φύλλο»

Χωρίς να αποσπόμαστε ούτε λεπτό από αδυναμίες και παραπέρα δυνατότητες, από ζητήματα που μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν, να ενισχυθούν παραπέρα στη δράση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμιστεί ότι όλα τα παραπάνω κατορθώθηκαν μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης προσπάθειας του ταξικού αντιπάλου για «να μην κουνιέται φύλλο»:

-- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, μοστράρει και το «καρότο», επιχειρεί να συντηρήσει την απάτη περί «δίκαιης ανάπτυξης», διαφημίζοντας ως «μέτρα υπέρ των πολλών» ορισμένα μέτρα της λογικής «σου παίρνω δέκα για να σου δώσω ένα», ορισμένα ψίχουλα αναδιανομής της ακραίας φτώχειας που βαθαίνει συνεχώς από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κυβερνητική προπαγάνδα έρχεται να «κουμπώσει» και η «βολική» κριτική των άλλων αστικών κομμάτων περί «επικίνδυνης παροχολογίας» κ.λπ.

-- Η μεγαλοεργοδοσία, πατώντας πάνω σε όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται συνεχώς και στη «μεταμνημονιακή περίοδο», εντείνει την εργασιακή ζούγκλα μέσα στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές ενάντια σε εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι.

-- Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι εργατοπατέρες στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε μια σειρά δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε νέο ρεκόρ κατρακύλας, μετά την αρχική καταψήφιση της απεργίας, όταν πια δεν μπορούσαν να «πνίξουν» το απεργιακό μέτωπο που είχε ήδη διαμορφωθεί στην πράξη, άρχισαν να παίζουν την «κολοκυθιά» με την ημερομηνία της απεργίας, πάλεψαν μέχρι τέλους για να μην υπάρξει ενιαία απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να προκηρύξουν πανεργατική απεργία, αναπαρήγαγαν τα γνωστά περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την επιτυχία της. Ολο αυτό το ρεσιτάλ υπονόμευσης αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην ακόμα μεγαλύτερη γύμνια που παρουσίασαν στις «απεργιακές συγκεντρώσεις» τους, με τους ομιλητές τους ανεβασμένους στις εξέδρες να βγάζουν λόγο σε άδειες πλατείες και έρημους δρόμους...

-- Οι μηχανισμοί του κράτους εντείνουν την καταστολή, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και του λαού: Ασφαλίτες κόβουν βόλτες σε συνέδρια και κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, δικαστήρια βγάζουν συνεχώς «παράνομες» και «καταχρηστικές» τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, εισαγγελείς παρεμβαίνουν σε βάρος συνδικάτων μετά από ...«ανώνυμες καταγγελίες», «αγροτοδικεία» μοιράζουν ποινές φυλάκισης σε αγωνιστές αγρότες, ενώ πληθαίνουν τα δικαστικά ραβασάκια σε διαδηλωτές που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Ολη αυτή η συντονισμένη επίθεση, που εκφράστηκε με ένταση και απέναντι στην πανεργατική απεργία, δεν είναι τυχαία: Θέλανε να περάσουν «άβρεχτοι», ακόμα και με «πανηγύρια», την ενεργοποίηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση για τη μόνιμη καθήλωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που «μπουκώνει» με νέα προνόμια το κεφάλαιο, ενσωματώνει τα ματωμένα πλεονάσματα και όλα τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, φέρνει νέες περικοπές σε κονδύλια για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.

Δεν τα κατάφεραν όμως! Η απεργία τούς χάλασε τη «σούπα»...

Επιβεβαιώνονται οι μεγάλες δυνατότητες που ανοίγει η δουλειά «από τα κάτω»

Με την ακούραστη δράση των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην απεργία, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, σηκώθηκε διεκδικητικό κίνημα, με πλαίσιο πάλης στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, στον αντίποδα του συμβιβασμού με τα ψίχουλα, τις κάλπικες προσδοκίες και την μοιρολατρία.

Η πλατιά επαφή με τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας επιβεβαιώνει ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν και παλεύουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ακουμπά στις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες των εργατών, στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό, άλλωστε, πλευρές και αιτήματα αυτού του πλαισίου υποχρεώνονται να βάλουν διακηρυκτικά στα κείμενά τους και οι ίδιοι οι εργατοπατέρες, που δίνουν «τα ρέστα τους» ακριβώς για να υπονομεύσουν στην πράξη την πάλη με αυτό το περιεχόμενο.

Η απεργιακή μάχη επιβεβαίωσε επίσης τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγει η δουλειά «από τα κάτω», η πλατιά και συστηματική απεύθυνση στους εργαζόμενους, στα πρωτοβάθμια σωματεία, προσπερνώντας τα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Είναι ένας τρόπος δουλειάς που πρέπει να κατακτηθεί μόνιμα, που μπορεί να βάλει σε κίνηση νέες δυνάμεις, να ενισχύσει παραπέρα το ΠΑΜΕ και την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι σταθερά πλέον ένα πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων βγαίνουν μπροστά με απεργιακές αποφάσεις κόντρα στην απεργοσπαστική στάση των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το βήμα αυτό φάνηκε και τον περασμένο Γενάρη, όταν, παρότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταψήφισε την απεργία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργάνωσαν επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην απεργοκτόνα διάταξη που ψηφιζόταν στη Βουλή. Αποτυπώθηκε ακόμα πιο έντονα στην τωρινή απεργία, με ακόμα περισσότερες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρούν και να παίρνουν απεργιακές αποφάσεις, πριν αναγκαστεί τελικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να κηρύξει πανεργατική απεργία.

Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της, η κήρυξη πανεργατικής απεργίας, αξιοποιήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις ως εργαλείο παρέμβασης σε νευραλγικούς κλάδους και χώρους δουλειάς στους οποίους δρουν από θέση μειοψηφίας, βοήθησε εργαζόμενους να κάνουν το βήμα απέναντι στις πιέσεις όλου του αντιαπεργιακού μπλοκ που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δουλειάς «από τα κάτω» είναι η δράση που ανέπτυξαν οι ταξικές δυνάμεις στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική. Σε έναν κλάδο με συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ήθελαν και πάλι να «ξεμπερδέψουν» με μια «συμβολική» στάση εργασίας, οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν τα εκρηκτικά προβλήματα και την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση, συνέλεξαν εκατοντάδες υπογραφές εργαζομένων για την πραγματοποίηση συνελεύσεων, όργωσαν τα αμαξοστάσια, πραγματοποίησαν σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και κάλεσαν κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή να πάρει θέση. Η δράση αυτή συνέβαλε στην ενίσχυση του συνολικού απεργιακού μετώπου, στη λήψη αποφάσεων για 24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ, στη συμμετοχή στην απεργία περίπου 1.000 εργαζομένων στα λεωφορεία, παρά την εκεί απόφαση για στάση εργασίας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, την απόφαση για την οποία επέβαλαν με τη δράση τους οι ταξικές δυνάμεις, δίνει δύναμη για τις μάχες που ακολουθούν.

Μπροστά βρίσκονται μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα, η μάχη για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη με προμετωπίδα τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, με τα αιτήματα της απεργίας.

Ηδη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής προετοιμάζουν κινητοποίηση στις 10/12, με αιχμή την πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι προετοιμάζουν νέες μαζικές κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό την πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 9/12, στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν τον «μαραθώνιο» κινητοποιήσεων με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 15/12, διεκδικώντας ό,τι τους έχει αφαιρεθεί.

Συνδικάτα και Ομοσπονδίες σχεδιάζουν πρωτοβουλίες με τις οποίες δίνουν συνέχεια στην πάλη για υπογραφή και εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ, ενώ μπροστά βρίσκεται και το μέτωπο απέναντι στην ψήφιση του νέου αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού.

Σε όλες αυτές τις μάχες, αξιοποιούμε όλη τη δράση που προηγήθηκε και συνεχίζουμε αποφασιστικά στην ίδια κατεύθυνση: Για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να δημιουργηθούν νέα σωματεία και επιτροπές αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν. Για να βελτιωθεί η επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων σε κάθε χώρο. Για να ενισχυθεί και να διαδοθεί παραπέρα η επιχειρηματολογία απέναντι στην κυβερνητική «μεταμνημονιακή» προπαγάνδα και στην «αναβάπτιση» των κάλπικων διπόλων μεταξύ δυνάμεων που βρίσκονται στο ίδιο αντιλαϊκό στρατόπεδο. Για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το ξεγύμνωμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να αποκαλυφθεί πλατιά ο ρόλος του. Για να διαδοθεί ακόμα πιο αποφασιστικά το κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στην απεργία, όλοι στις διαδηλώσεις σήμερα σε κάθε πόλη!(2022-11-09 00:00:00.0)
Ούτε λεπτό χαμένο μέχρι τη μεγάλη απεργιακή μάχη(2022-03-16 00:00:00.0)
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα!(2018-11-15 00:00:00.0)
Αγωνιστική κλιμάκωση με νέα απεργιακή απάντηση(2017-12-23 00:00:00.0)
Προετοιμασίες και σχέδιο για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα(2017-12-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνουμε με την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη(2014-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ