Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού

Συνελήφθη γνωστός και από τηλεοπτικές εμφανίσεις ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στον οποίο το τελευταίο διάστημα κανάλια έκαναν ακόμα και θετικά αφιερώματα...

Αρχηγικό στέλεχος ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ονόματι «Ριχάρδος», που συνελήφθη, μαζί με άλλα 62 άτομα, ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 85 άτομα, από τα οποία οι 63 έχουν συλληφθεί. Επιπλέον, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αστυνομικός, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα κυκλώματα φέρεται να έχει ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.

Οι δύο συμμορίες δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση μεγάλα χρηματικά ποσά. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ο γνωστός και από τηλεοπτικές διαφημίσεις ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων ετύγχανε μεγάλων αφιερωμάτων σε τηλεοπτικά κανάλια, για τον «σημαντικό ρόλο» που παίζει για τα λαϊκά νοικοκυριά με τις «ευκολίες και τις προσφορές του» σε συνθήκες κρίσης...

Η μία σπείρα διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων - αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο κυκλωμάτων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου. Οι προαναφερόμενες σπείρες δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς τη συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε συμμορίας ήταν σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απάλειψη του μεταξύ τους ανταγωνισμού και την αύξηση του κέρδους τους.

Ο γνωστός ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε ακόμα και με τουριστικά λεωφορεία κρυμμένα μέσα σε δέματα ή αποσκευές στην Τουρκία. Οι εμπλεκόμενοι έλιωναν κοσμήματα που προέρχονταν από ληστείες, κλοπές, είτε ήταν ενέχυρα και τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού. Παράλληλα, στο δεύτερο κύκλωμα φέρεται να έχει αρχηγικό ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Σημειώνεται ότι εκτός από τις συλλήψεις, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού ασκήθηκε ποινική δίωξη, που περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα: Κακουργήματα: Εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τοκογλυφία και πλημμελήματα: Παράβαση του νόμου ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία μετά χρήσεως. Οι συλληφθέντες αναμενόταν να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, για να λάβουν προθεσμίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ