Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Την Κυριακή να μη λείψει κανείς από το ΣΕΦ!
  • Στις 6.30 μ.μ. η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στα 100χρονα του Κόμματος

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη μεγάλη στιγμή που περιμέναμε εδώ και 5 χρόνια: Την κορύφωση της 100ής επετείου της ίδρυσης του Κόμματός μας!

Αυτή η μεγάλη επέτειος, που εδώ και καιρό έχει πλαισιωθεί από εκατοντάδες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα κορυφωθεί με την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Θα παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα βρίσκονται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη Διεθνή Συνάντηση, την οποία φιλοξενεί αυτές τις μέρες το ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και νεολαία. Στόχος είναι να αποτελέσει αυτή η εκδήλωση έναν κορυφαίο σταθμό, ένα μαχητικό μήνυμα συστράτευσης με το ΚΚΕ παντού! Το κάλεσμά μας αφορά κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, κάθε νέο και νέα. Αφορά όλους εκείνους που εδώ και χρόνια δίνουμε μαζί μικρές και μεγάλες μάχες. Αφορά παλιούς μας φίλους, προοδευτικούς ανθρώπους που μπορεί να χώρισαν οι δρόμοι μας, τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα προβληματίζονται, ανακάμπτουν στο πλάι μας, παρακολουθούν την πρωτοπόρα δράση μας, λένε «ευτυχώς που έμεινε όρθιο το ΚΚΕ κι έμεινε ζωντανή η ελπίδα...».


Η Κυριακή αυτή θα είναι μεγάλη μέρα για το Κόμμα μας. Στο ΣΕΦ θα συναντηθούν όλες οι γενιές του ΚΚΕ: Εκπρόσωποι της «δρακογενιάς» της Αντίστασης και του ΔΣΕ, που παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους ιδρυτές του Κόμματος και έγραψαν τις πιο χρυσές σελίδες της Ιστορίας του. Σύντροφοί μας, που έζησαν τις διώξεις και την παρανομία, στα μετεμφυλιακά χρόνια, όμως έμειναν αλύγιστοι. Κομμουνιστές που σήκωσαν το βάρος της ιστορικής συνέχειας του Κόμματος, στήνοντας Οργανώσεις, δίνοντας τη μάχη με τον οπορτουνισμό, φτιάχνοντας την ΚΝΕ και πρωτοστατώντας στην αντιδικτατορική πάλη. Δίπλα τους οι πιο νέοι που άντεξαν τις θύελλες της αντεπανάστασης, κρατώντας όρθιο το Κόμμα μας, δίνοντας νέες μάχες ενάντια στα ναυάγια της ταξικής πάλης, αλλά και οι σύγχρονες γενιές που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη ενός ΚΚΕ πιο ώριμου, αλλά και πιο «νέου» από ποτέ. Ολοι μαζί θα διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά το Κόμμα μας, να υλοποιήσουμε τους υψηλούς μας στόχους, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση.

Τρία κόκκινα γράμματα...

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Βασικός άξονάς της θα είναι το ποίημα του δικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, «Στο ΚΚΕ», που άλλωστε οι στίχοι του συνόδευαν και όλη αυτή την 5χρονη διαδρομή γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος: «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Στη σκηνή του ΣΕΦ θα ακουστούν τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας, που η τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Σταύρου Κουγιουμτζή, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι. Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν τα αντάρτικα καθώς και διεθνή επαναστατικά τραγούδια.

Το «παρών» θα δώσουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τόπου μας: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη. Επίσης, θα τραγουδήσουν οι: Γιώργος Γεωργακάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Περικλής Μαλακατές, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Αμέρισσα Φτούλη.

Θα ακουστούν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Κιμούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππος Σοφιανός.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δανάη Κατσαμένη.

Με απαγγελίες αποσπασμάτων από το ποίημα «Στο ΚΚΕ», τα τραγούδια, αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών, θα διατρέχονται νοερά οι δεκαετίες και οι βασικές αρχές του τιμημένου Κόμματός μας.

Το αφιέρωμα ξεκινά από τον ίδιο τον χαρακτήρα του ΚΚΕ, την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του. Ο «Οδηγητής» του Κώστα Βάρναλη μάς θυμίζει ότι το ΚΚΕ είναι γνήσιο τέκνο της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, τονίζονται οι ακατάλυτοι δεσμοί που έχει το Κόμμα με την εργατική τάξη, με το λαό. Προφανώς δεν θα λείπει η αναφορά στη συγκλονιστική δεκαετία 1940 - 1949, που το ΚΚΕ υπήρξε ο βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, και ακολουθεί η μεγάλη ταξική σύγκρουση του 20ού αιώνα, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους αυτούς που άντεξαν στις δύσκολες συνθήκες της βαριάς παρανομίας, των φυλακών και των εξοριών. Αναδεικνύεται ότι το Κόμμα στάθηκε μπροστάρης και στους πιο σύγχρονους αγώνες. Στη συνέχεια, τονίζεται ότι το ΚΚΕ από την αρχή κιόλας της ίδρυσής του στάθηκε πιστό στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Η τελευταία ενότητα διατρανώνει την ιστορική συνέχεια. Στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ δεν λιγοψύχησε, δεν τα γύρισε, κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία. Η σκυτάλη ενός αιώνα αγώνων και θυσιών περνάει στα δικά μας χέρια, μέχρι την τελική νίκη!

  • Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ.
Πούλμαν για το ΣΕΦ

Πούλμαν δρομολογούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την εκδήλωση στο ΣΕΦ στις 25 Νοέμβρη. Θα αναχωρήσουν από τα εξής σημεία:

  • Από το κέντρο της Αθήνας:

-- 5ο Διαμέρισμα: 4.45 μ.μ. από πλατεία Κολιάτσου, 4.45 μ.μ. από Πατήσια - Ριζούπολη (Τράπεζα Πειραιώς - τέρμα Πατησίων)

-- 7ο Διαμέρισμα: 4.30 μ.μ. από Πανόρμου (πλατεία Αγίου Δημητρίου), 4.45 μ.μ. από γωνία Κατεχάκη και Πραντούνα, 4.50 μ.μ. από γωνία Βριλησσού και Μητροπέτροβα, 5 μ.μ. από γωνία Αλεξάνδρας και Γκύζη

-- Γαλάτσι, 4.45 μ.μ., Παλιό Τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου)

-- Παγκράτι, 5 μ.μ., λεωφόρος Υμηττού, στο Εμπορικό Κέντρο

-- Γούβα, 5 μ.μ., λεωφ. Υμηττού (έναντι «Opel»)

-- Νέος Κόσμος, 5 μ.μ., Φραντζή και Ηλ. Ηλιού

-- Κουκάκι, 5.15 μ.μ., Συγγρού - κινηματογράφος «Μικρόκοσμος»

  • Από Δυτικά:

-- Ολυμπιακό Χωριό, 4.45 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21)

-- Μενίδι, 4.45 μ.μ., πλατεία Καράβου

-- Ανω Λιόσια, 4.45 μ.μ., Τριγωνική πλατεία (όπισθεν δημαρχείου)

-- Ζεφύρι, 5 μ.μ., στάση Προαστιακού Σιδηρόδρομου

-- Καματερό, 5 μ.μ., στάση Μανάρα

-- Ιλιον, 5 μ.μ., ΟΤΕ Ιλίου

-- Πετρούπολη, 4.45 μ.μ., πλατεία Ηρώ

-- Κόκκινος Μύλος, 5 μ.μ., Τριγωνική πλατεία

-- Αγιοι Ανάργυροι, 5 μ.μ., πλατεία Αγίων Αναργύρων

-- Περιστέρι, 5 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Δέγλερη, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Ν. Ζωής (Πελοπίδα και Βύρωνος), Αγιος Αντώνιος, Θηβών και Τζων Κέννεντυ, Πελασγίας και Δωδεκανήσου (1ο Λύκειο - Εκατόδεντρα)

-- Χαϊδάρι, 5 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Αγία Βαρβάρα, 5 μ.μ., πλατεία Αγίας Ελεούσας

-- Αιγάλεω, 5 μ.μ., πλατεία Εσταυρωμένου (επί της Ιεράς Οδού) και Ιερά Οδός (έναντι ΟΤΕ)

  • Από Ανατολικά:

-- Βύρωνας, 5 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο)

-- Ηλιούπολη, 5.15 μ.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

-- Ζωγράφου, 5.15 μ.μ., Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου

-- Καισαριανή, 5 μ.μ., πλατεία Παναγιώτη Μακρή

-- Υμηττός, 5.15 μ.μ., πλατεία Αγίας Φωτεινής

-- Δάφνη, 5.15 μ.μ., ΤΕΦΑΑ

  • Από Νότια:

-- Αργυρούπολη, 5 μ.μ., δημαρχείο, Λ. Κύπρου

-- Γλυφάδα, 4.45 μ.μ., πλατεία Αγ. Τρύφωνα

-- Ελληνικό, 4.45 μ.μ., πλατεία Σουρμένων

-- Μπραχάμι, 4.45 μ.μ., Αγ. Δημητρίου 163 (πλατεία Ελενας Βενιζέλου)

-- Ν. Σμύρνη, 4.45 μ.μ., POLIS PARK, Αγ. Φωτεινή

-- Αλιμος, 5 μ.μ., Δωδεκανήσου 65

  • Από Βόρεια:

-- Αγιος Στέφανος, 5 μ.μ., Νηπιαγωγεία

-- Μεταμόρφωση, 5 μ.μ., Αγ. Κωνσταντίνος

-- Μελίσσια, 5 μ.μ., λεωφόρο Δημοκρατίας 75

-- Χαλάνδρι, 5 μ.μ., 25ης Μαρτίου και Παλαιολόγου (Σίδερα Χαλανδρίου - Κατάστημα «COCO-MAT»)

-- Αγία Παρασκευή, 5 μ.μ., πλατεία Αγίας Παρασκευής

-- Χολαργός, 5 μ.μ., πλατεία Κύπρου

  • Από Πειραιά:

-- Νίκαια, 5 μ.μ., Περιβολάκι, πλατεία Κουμπάκη, πλατεία Χαλκηδόνας και Κρατικό Νοσοκομείο

-- Κορυδαλλός, 5 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού («Πλειάδες», λεωφ. Γρ. Λαμπράκη)

-- Πέραμα, 5 μ.μ., γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Ειρήνης 73)

-- Κερατσίνι, 5 μ.μ., πλατεία Χαραυγής, πλατεία Λαού, Γρ. Λαμπράκη και Φύσσα (Τσαλδάρη)

-- Δραπετσώνα, 5 μ.μ., πλατεία Κοσκινά (πρώην Εφραιμίδη)

-- Καλλίπολη, 5 μ.μ. από πλατεία Πηγάδας

  • Από Θριάσιο:

-- Ελευσίνα, 4.30 μ.μ., Δημοτικό Πάρκινγκ

-- Ασπρόπυργος, 4.30 μ.μ., πλατεία 1ου Δημοτικού Σχολείου

-- Μέγαρα, 4 μ.μ., πλατεία Ηρώων

  • Από Μεσόγεια - Λαύριο:

-- Λαύριο, 4 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

-- Καλύβια, 4 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Κορωπί, 4 μ.μ., «Σκλαβενίτης»

-- Παλλήνη, 4 μ.μ., Αγιος Τρύφωνας

-- Γέρακας, 4.15 μ.μ., ΕΛΤΑ

-- Αρτέμιδα, 4 μ.μ., «Μέδουσα»

-- Νέα Μάκρη, 4 μ.μ., πλατεία

-- Κερατέα, 4.15 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Μαρκόπουλο, 4.15 μ.μ., ΚΤΕΛ

-- Ραφήνα, 4.15 μ.μ., ΟΤΕ

-- Παιανία, 4.15 μ.μ., διασταύρωση Λαγού

Πούλμαν αναχωρούν επίσης από:

-- Χαλκίδα, στις 4 μ.μ., από το Βούρκο. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2221.082.680 και στα γραφεία της ΤΕ Εύβοιας (Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος, Χαλκίδα).

-- Λιβαδειά, στις 3 μ.μ., από το Ζάππειο

-- Τρίπολη, στις 3 μ.μ., από πλατεία Κολοκοτρώνη

-- Κόρινθο, στις 3.30 μ.μ., από Περιβολάκια

-- Αργολίδα, στις 3.45 μ.μ., από τα ΚΤΕΛ του Ισθμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ