Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κύμα αλληλεγγύης στον ναύτη που κατήγγειλε τις ΝΑΤΟικές αποστολές

Κύμα αλληλεγγύης προκαλεί η στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, ο οποίος υπηρετεί ως Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» και αφού δήλωσε ανοιχτά τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian», αποσπάστηκε σε άλλο πλοίο, προφανώς επειδή η διοίκηση δεν τον ήθελε «μέσα στα πόδια της» όσο το πλοίο συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα έχει αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να αναλάβει στη συνέχεια αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και σε φόντο έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ενέργεια. Στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί στη Χάιφα του Ισραήλ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.

Συνάδελφοί του, στρατευμένοι απ' το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος στάθηκαν στο πλευρό του, επικροτώντας τη στάση του και καταδικάζοντας την εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε αποστολές του ΝΑΤΟ, εμπλοκή που εκθέτει το λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Δηλώσεις του Στ. Παπαδάκη φιλοξένησαν αρκετά Μέσα Ενημέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού «Κρήτη TV», αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υπόθεσης από τη μέρα που ζήτησε ακρόαση Υπάρχου, στον οποίο κατέθεσε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Sea Guardian» και ζήτησε να προωθηθεί η αντίθεσή του στην ιεραρχία, και στην απόσπασή του σε άλλο πλοίο, βοηθητικό με ολιγομελές πλήρωμα. Ο ναύτης σημείωσε ότι «ο στόχος τους ήταν να μην έρχομαι σε επαφή με μόνιμο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να μην ανοίξει η συζήτηση για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις που έχουν καταλήξει να είναι και καθημερινό φαινόμενο». Πρόσθεσε πως «η προσπάθειά τους ήταν να κρατηθεί πίσω από κλειστές πόρτες η αναφορά, γιατί ήταν η δεύτερη φορά που έβγαινα σε ακρόαση Υπάρχου. Την πρώτη φορά κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, τη δεύτερη φορά όμως άνοιξε η συζήτηση και για να μην ανοίξει ακόμα περισσότερο με βγάλανε απ' το πλοίο».

Σχετικά με το αν αυτό ήταν δική του επιδίωξη, ο Στ. Παπαδάκης ξεκαθαρίζει: «Η διαφωνία μου ήταν στη συμμετοχή του πλοίου. Εξάλλου, δεν θα έκανε τη διαφορά η μη δική μου συμμετοχή στην άσκηση. Ομως, η μη συμμετοχή του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επιχειρήσεις είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ