Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΟΑΕΔ
Επίθεση διαρκείας για τη θωράκιση των ματωμένων πλεονασμάτων

Τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων επιβεβαιώνει ο... «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», στον οποίο και για το 2019 αποτυπώνονται «ματωμένα πλεονάσματα», παραπέρα μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις και νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!

Από αυτά, 910 εκατ. ευρώ είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ (από τα 14,97 δισ. ευρώ φέτος, σε 13,855 δισ. ευρώ το 2019)!

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. ευρώ στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. ευρώ (η εμφανιζόμενη αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ στις επικουρικές αποτυπώνει μόνο τις αυξημένες εκταμιεύσεις το επόμενο έτος από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων).

Η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το ΑΚΑΓΕ (φέτος ανήλθε στα 395 εκατ. ευρώ). Εντούτοις θα συνεχίσει να πληρώνεται το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης», το οποίο το 2019 θα ανέλθει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ. ευρώ!

«Μπουκώνουν» τους εργοδότες, μειώνουν τα επιδόματα ανεργίας!

Τα «ματωμένα πλεονάσματα» πληρώνουν και οι άνεργοι: Τη στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. ευρώ σε 997 εκατ.).

Από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 (3,097 δισ. ευρώ) οι άνεργοι θα λάβουν μόλις το 32,2%, ενώ το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 518 εκατ. ευρώ!

Αντίθετα, θα ενισχυθούν τα κάθε λογής προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» - στήριξης των επιχειρήσεων και ανακύκλωσης της ανεργίας - με το κονδύλι να αυξάνεται από τα 360 εκατ. ευρώ στα 551 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα επιπλέον 51 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους κάτω των 24 ετών.

Δημόσια Υγεία: Νέος γύρος περικοπών στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια

Νέο τσεκούρωμα επιβάλλεται και στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα:

-- Για τα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015. Ως «εξισορρόπηση» στο διαρκές τσεκούρωμα, το κείμενο του προϋπολογισμού παρουσιάζει την «περαιτέρω ομαλοποίηση των μεταβιβάσεων του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΟΠΥΥ)», δηλαδή το «ρεφάρισμα» από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τις απευθείας πληρωμές που αυξάνονται. Ηδη αφαιρούνται 780 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους, από την επιβολή εισφοράς Υγείας 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-- Τη διαιώνιση της σημερινής άθλιας κατάστασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτυπώνει το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ...

-- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. ευρώ το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017. Οπως έχει ειπωθεί μάλιστα από την κυβέρνηση, το ποσό αυτό κατευθύνεται «στην κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών» (και ισοδυναμεί με ...δύο εποχικά εμβόλια), δηλαδή η αναγκαία κάλυψη των ανασφάλιστων φορτώνεται και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, αντί να καλύπτεται από το κράτος.

-- Τονίζεται η «ιδιαίτερη έμφαση (...) στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης», που μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης από την τσέπη των ασθενών. Χαρακτηριστικά, ήδη το πρώτο οκτάμηνο του 2018, στα φάρμακα της «θετικής λίστας», στον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούσε να πληρώσει 1,42 δισ. ευρώ (85% της συνολικής δαπάνης) και στους ασθενείς 243,2 εκατ. ευρώ (15%). Με διάφορα «κόλπα» όμως, τελικά, ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 1,14 δισ. ευρώ (68%) και οι ασθενείς 523,2 εκατ. ευρώ (32%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ