Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία «δεν θα δεχθεί απρεπή πρόταση» ούτε εκβιασμούς σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και την επανέναρξη διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πληροφορίες σερβικών εφημερίδων ανέφεραν νωρίτερα πως αξιωματούχοι της ΕΕ πρότειναν στον Σέρβο ηγέτη το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ με αντάλλαγμα την έναρξη νέων συνομιλιών με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Την προώθηση των ιμπεριαλιστικών στόχων της Αυστρίας στα Δυτικά Βαλκάνια επιχείρησε να πετύχει, χτες, κατά τη συνάντησή του με ηγέτες πέντε βαλκανικών χωρών στη Βιέννη, ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αξιοποιώντας την προεδρία της ΕΕ που ασκεί αυτό το εξάμηνο. Τόνισε ότι η Αυστρία είναι «ισχυρός εταίρος για τα Δυτικά Βαλκάνια», επισημαίνοντας τους πολυετείς στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Σερβίας, ενώ απουσίαζε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Οι εντολείς της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία το 2017 ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών, χτες, στην εφημερίδα «The Sunday Times» της Μάλτας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία ομάδα άνω των δύο ατόμων.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τουλάχιστον 22 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν στα ανοιχτά του Μαρόκου, κοντά στη νότια πόλη Τιζνίτ.

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε προχτές, πως οι δολοφόνοι του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πιθανόν να μετέφεραν μέσα σε βαλίτσα εκτός Τουρκίας το διαμελισμένο πτώμα του. Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ακούσει το ηχητικό υλικό από τον άγριο βασανισμό του δολοφονηθέντος.

ΣΟΦΙΑ.-- Νέα διαδήλωση για την ακρίβεια στα καύσιμα και τη φτώχεια πραγματοποίησαν προχτές χιλιάδες Βούλγαροι αποκλείοντας μεγάλους οδικούς άξονες και τα συνοριακά φυλάκια ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία - Ελλάδα.

ΝΤΟΧΑ.-- Σε μία πιθανή ένδειξη νέας κίνησης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του Κατάρ με τις άλλες πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, που έχει προκληθεί από τον Ιούνη του 2017, Καταριανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως αναμένεται να παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.-- Διαδοχικές επισκέψεις σε Ιράν και Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Ιρακινός νέος Πρόεδρος, Μπαρχάμ Σάλεχ. Το Σάββατο μετέβη στην Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, και προχτές συναντήθηκε στο Ριάντ με τον μονάρχη Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ