Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η Μέι επιμένει στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις υπουργών και οι αντιπαραθέσεις

Ο Συντηρητικός βουλευτής Τζ. Μογκ που απειλεί με πρόταση μομφής στην Μέι

Copyright 2018 The Associated

Ο Συντηρητικός βουλευτής Τζ. Μογκ που απειλεί με πρόταση μομφής στην Μέι
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Φωτιές» στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και στους κόλπους Συντηρητικών και Εργατικών - που εξακολουθούν να παραμένουν χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» υπέρ και κατά της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (αντανακλώντας και τη στάση τμημάτων του κεφαλαίου) - έχει ανάψει το τελικό σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Προτού καλά - καλά συμπληρωθεί 12ωρο από την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του υπουργού για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ (ο δεύτερος που παραιτείται από τη θέση). Οι άλλοι τρεις παραιτηθέντες ήταν η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εσθερ Μακβέι, ενώ παραιτήθηκαν και άλλοι κατώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (π.χ. η εμπορικός αντιπρόσωπος του ΗΒ στο Πακιστάν, Ρ. Κρίστι). Επιπλέον, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ τους ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ (επικεφαλής του ισχυρού European Research Group, όπου συμμετέχουν ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit), με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ζητούν να κινηθεί πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι. Ο Μογκ μάλιστα πρότεινε για νέο αρχηγό του κόμματος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, θεωρώντας πως θα μπορούσε να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή ενός «καθαρού Brexit». Μέχρι χτες, πάντως, κανείς δεν γνώριζε με σιγουριά αν είχε συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 48 Συντηρητικών βουλευτών που απαιτούνται για να κινηθεί η πρόταση μομφής. Οπως και να 'χει όμως το ενδεχόμενο θεωρείται ισχυρό, όπως και η πιθανότητα να μην περάσει τελικά το σχέδιο της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση γύρω στις 7 Δεκέμβρη, καθώς αντιτίθενται σε αυτό (για διαφορετικούς λόγους) δεκάδες βουλευτές, από τους Συντηρητικούς αλλά και τους Εργατικούς, όπως και εκείνοι του DUP. Το εν λόγω βορειοϊρλανδικό κόμμα στήριζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι αυτή πλήττει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι ωθεί την κυβέρνηση προς το χάος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο συμφωνίας «τεράστια και επιζήμια αποτυχία». Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, μιλώντας στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το Brexit ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, τονίζοντας ότι όταν έρθει αυτή η ώρα «αναμφίβολα ο λαός της Σκοτίας θα επιλέξει να είναι ανεξάρτητος».

Μέι: Brexit στις 29 Μάρτη

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το βράδυ, η Μέι προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε «βαθιά νερά» αν απορριφθεί στη Βουλή το σχέδιο συμφωνίας. Για άλλη μια φορά έκανε λόγο για το «καλύτερο δυνατό» σχέδιο που θα μπορούσε να πετύχει «με βάση το εθνικό συμφέρον» και διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένη να εκτελέσει «την εντολή του βρετανικού λαού», όπως αυτή καταγράφηκε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ «στις 29 Μαρτίου 2019».

Εκτίμησε ότι το σχέδιο εξασφαλίζει «την ακεραιότητα της χώρας», «τα συμφέροντα των νοικοκυριών», «τις θέσεις εργασίας» και την ασφάλεια». Ισχυρίστηκε ότι «τερματίζει μια για πάντα την ελεύθερη κίνηση προσώπων» και σταματά τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών δικαστηρίων (παρά το λόγο που θα εξακολουθήσει να έχει το Ευρωδικαστήριο σε θέματα τελωνείων και προϊόντων που κυκλοφορούν στην ενιαία αγορά).

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός μετέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων απαντώντας επί τρίωρο σε ερωτήσεις βουλευτών τόσο του κόμματός της όσο και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε γι' αυτό, επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (...) Θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο». Επισήμανε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι το «δίχτυ ασφαλείας» για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας «προσκρούει» στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας, προσθέτοντας πως «καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας, γιατί η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό». Κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν, όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας, πως «ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ». Επανέλαβε ότι εάν το καταψηφίσουν «θα βάλουν τη χώρα στο μονοπάτι βαθιάς και βαριάς αβεβαιότητας».

Αντιδράσεις μονοπωλίων

Ορισμένα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων της βιομηχανίας εμφανίστηκαν σχετικά ικανοποιημένα από την υπό όρους διατήρηση πρόσβασης του ΗΒ στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «θετικό βήμα». Επέστησαν την προσοχή σε «λεπτομέρειες» και άλλα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν κατά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της AIRBUS, Τομ Εντερς, είπε επίσης ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι «καλό πρώτο βήμα αλλά χρειάζεται σαφώς πολλή δουλειά ακόμη». Διαφορετική αντίδραση επεφύλαξαν οι αγορές συναλλάγματος, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Ντ. Ράαμπ, καθώς η αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σημείωσε μικρή «βουτιά», κλιμακώνοντας τις πιέσεις έναντι της Μέι.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το Brexit στις 25 Νοέμβρη και εξέφρασε την «ετοιμότητα» της ΕΕ για μια «τελική συμφωνία» παρά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών από τη βρετανική κυβέρνηση, τονίζοντας με νόημα: «Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit».

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει: «Το χειρότερο θα ήταν αυτό να μην καταλήξει σε καμία συμφωνία». Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ δήλωσε ότι ενώ το Βερολίνο δεν επιθυμεί το Brexit, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Βρετανία και η ΕΕ να έχουν στενές σχέσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ενωση.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι διαπίστωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε μεταξύ ΕΕ και ΗΒ είναι «η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι».

Βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας

Το πιο σύνθετο και δυσεπίλυτο ζήτημα αφορούσε τα ιρλανδικά σύνορα και την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο προβλέπει ένα backstop («δίχτυ ασφαλείας») αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στη μέση. Δεν θα δημιουργηθούν ορατά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας. Ομως τα περισσότερα προϊόντα που θα προωθούνται στη Β. Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ, θα υποβάλλονται σε νέους ελέγχους πριν προωθηθούν σε αγορές της Ιρλανδίας και της ΕΕ. Για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων και τροφίμων προβλέπεται πως θα διατηρήσουν τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ.

Οσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Βρετανίας και ΕΕ, αναφέρεται πως θα προστατεύονται και πως οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι «θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα» που τους αναγνωρίζονται έως σήμερα.

Προβλέπει μεταβατική περίοδο 21 μηνών, με ημερομηνία λήξης 31/12/20, που μπορεί να επιμηκυνθεί (χωρίς ξεκάθαρο χρονικό όριο). Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Οσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, προβλέπεται πως θα συμμετάσχει στους ετήσιους προϋπολογισμούς της ΕΕ για το 2019 και το 2020, ενώ το κόστος «διαζυγίου» καθορίστηκε στα 39 δισ. στερλίνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ