Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στρατηγική σύμπλευση στο στόχο για τα ματωμένα πλεονάσματα

Με αντιλαϊκό ατού την «υπεραπόδοση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προσέρχεται στα παζάρια η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με αντιλαϊκό ατού την «υπεραπόδοση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προσέρχεται στα παζάρια η κυβέρνηση
Οι τελευταίες «πινελιές» απομένουν γύρω από την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου ενσωματώνονται τόσο οι αποδόσεις των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων όσο και η συμφωνία για την υπεραπόδοση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης περιόδου. Οι «εκκρεμότητες» αυτές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα επιλεγεί υποτάσσεται στον «υπέρτατο στόχο» για τη θωράκιση και στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, έτσι όπως αυτός υπηρετείται και μέσα από την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 κρίνεται και με τα δύο σενάρια εφικτός», δηλαδή είτε με τη μορφή της περαιτέρω κατακρεούργησης των συντάξεων είτε με τη μορφή της δραστικής συμπίεσης άλλων κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Με «ατού» την αντιλαϊκή «υπεραπόδοση»

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσέρχεται στα παζάρια με αντιλαϊκό ατού την «υπεραπόδοση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, με «μόνιμες σταθερές» τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της φοροληστείας.

Τα «δεδομένα» αυτά, μεταξύ άλλων, αποτυπώνονται και στα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2018 που εμφανίζουν τα εξής:

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε επίπεδα - ρεκόρ, συγκεκριμένα περίπου σε 6,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου κατά 2,9 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση, που επιτεύχθηκε στο έδαφος των αντιλαϊκών μέτρων, αποτελεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» που διαφημίζει η κυβέρνηση, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα «μαξιλάρια ασφαλείας» για τη διαχείριση του κρατικού χρέους καθώς και το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», όπου τσουβαλιάζουν τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου, με τα ψίχουλα για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 40,76 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες κατά 1,9 δισ. σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το ύψος των κρατικών δαπανών ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεδομένη είναι η κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

-- Το σύνολο των εσόδων εμφανίζεται στα 41,6 δισ. και είναι μεγαλύτερο κατά 839 εκατ. σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Θηλιές κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Παράλληλα, ραγδαία αύξηση κατέγραψε στο 3ο φετινό τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης) ο αριθμός των οφειλετών με εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό κάτω από τα 500 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την έναρξη του κύκλου για τις δόσεις από το φόρο εισοδήματος και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, ενώ βέβαια η διόγκωση αυτή αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με φόντο τις επόμενες δόσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που παρουσιάζονται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:

-- Ο αριθμός των οφειλετών για ποσά μέχρι 500 ευρώ έφτασε στο τέλος Σεπτέμβρη σε 2,5 εκατομμύρια με διόγκωση κατά 312.812 άτομα και σε ποσοστό 14,2% σε σχέση με το τέλος Δεκέμβρη 2017. Να σημειωθεί ότι για ποσά πάνω από 500 ευρώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και με τη «βούλα» του νόμου μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις και σε άλλα μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης».

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών καταγράφεται στα 4.312.395 με διόγκωση κατά 248.538 άτομα (6%) σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Σε αυτό το φόντο, στην «ημερήσια διάταξη» βρίσκονται οι μαζικές κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές που έχει εξαπολύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας, σε μια εξέλιξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της φοροληστείας, με την επιβολή και τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Τα αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στην ΕΕ δημοσιοποιήθηκαν χτες από τη Γιούροστατ, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης.

Στο 3ο φετινό τρίμηνο - σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 - διαμορφώθηκε στο 1,7% από 2,2% στο 2ο τρίμηνο και 2,4% στο 1ο τρίμηνο. Αντίστοιχη πορεία επιβράδυνσης καταγράφεται και στην ΕΕ, όπου το ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο έκλεισε με ρυθμό 1,9%.

Μεταξύ άλλων, στην Ιταλία καταγράφεται επιβράδυνση στο 0,8% (από 1,2% και 1,3% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα), ενώ στη Γερμανία εμφανίζεται εξασθένιση στο 1,2% (από 1,9% και 2%) και στη Γαλλία στο 1,5% (από 1,7% και 2,1% στα προηγούμενα τρίμηνα).

Αναταράξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Εξάλλου, σε πορεία κατρακύλας επανήλθαν χτες οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω μαζικών πωλήσεων από funds και άλλους «επενδυτές». Αφορμή στάθηκε η διαγραφή μετοχών από διεθνή δείκτη «υψηλής κεφαλαιοποίησης» για τρεις εγχώριες ελληνικές τράπεζες, ως απότοκο της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή της σχετικά χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ