Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκθεση γελοιογραφίας από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου

Εκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό» διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 19 έως τις 24 Νοέμβρη, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Το Συνδικάτο έχει συγκεντρώσει έργα γελοιογράφων γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων, τους αγώνες και τη συλλογική τους οργάνωση. «Στόχος της έκθεσης είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για "εθνική ενότητα" προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουμε, αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλουμε και τη διέξοδο», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των γελοιογράφων που συμμετέχουν και φτάνουν τους 28, αλλά και η προσφορά τους σε έργα, που ξεπερνούν τα 90.

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ θα κυκλοφορήσει λεύκωμα με όλες τις γελοιογραφίες της έκθεσης, προϊόν της εθελοντικής εργασίας εργαζομένων του κλάδου από την αρχή μέχρι το τέλος. Συνολικά σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της έκθεσης συμμετέχουν από κοινού γελοιογράφοι και εργαζόμενοι του κλάδου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σακκάς, σημειώνει ότι για τη διοργάνωση της έκθεσης «εμπνευστήκαμε από τη συνεργασία που είχαμε αναπτύξει με γελοιογράφους στους οποίους όσες φορές έχουμε απευθυνθεί για σκίτσα στην εφημερίδα μας, σε ανακοινώσεις και σε αφίσες μας, ανταποκρίθηκαν άμεσα. Πολλούς από τους γελοιογράφους τούς έχουμε γνωρίσει και στις κινητοποιήσεις των κλάδων μας, των εφημερίδων και των περιοδικών, που εμείς τυπώνουμε και αυτοί δουλεύουν σε αυτά. Είναι επίσης σημαντικό για τον προσανατολισμό που ζητήσαμε να έχει η έκθεση, ότι η πλειοψηφία των γελοιογράφων κατάλαβαν τι τραβάμε στο χώρο δουλειάς, την ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης, στοιχεία που αντανακλώνται στα έργα τους».

Ο Ιάκωβος Βάης, γελοιογράφος στον «Ριζοσπάστη» και ένας από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση, επισημαίνει: «Οι καλλιτέχνες είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι τους μέρος της εργατικής τάξης. Δεν μπορούν να μένουν απαθείς απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα ο λαός μας. Πρέπει να πάρουν θέση, να ταχθούν στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Και ως φυσικές παρουσίες και με το έργο τους. Η έκθεση αποκτά χαρακτηριστικά πέρα από μια απλή πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι κι αυτή μια μορφή αγώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής πάλης. Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να αγκαλιαστεί από το κίνημα. Και για αυτούς τους λόγους, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εύχομαι να εμπνεύσουν και να πολλαπλασιαστούν».

Εκδηλώσεις στη διάρκεια της έκθεσης

Τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί στο χώρο οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Δευτέρα 19/11, στις 6.30 μ.μ., εγκαίνια της έκθεσης.
  • Τετάρτη 21/11, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο καλεί τους συναδέλφους να φέρουν τα παιδιά τους για να ζωγραφίσουν μαζί με τους επαγγελματίες γελοιογράφους, με θέμα «Η δουλειά του μπαμπά και της μαμάς». Ετσι θα φανεί πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν αυτό που τραβάνε οι γονείς τους.
  • Πέμπτη 22/11, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Παρασκευή 23/11, στις 7.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ludlow».
  • Σάββατο 24/11, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται. Στις 8.30 μ.μ., η έκθεση θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση γελοιογραφίας στο μετρό στο Σύνταγμα(2019-04-05 00:00:00.0)
Εκθεση γελοιογραφίας Λαφυστίου(2018-06-01 00:00:00.0)
Λογοκρίθηκαν σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων(2017-09-14 00:00:00.0)
Εγκαίνια για την 20ή Εκθεση Γελοιογραφίας Λαφυστίου(2016-05-31 00:00:00.0)
Εκθεση γελοιογράφων στην Κύπρο(2009-07-03 00:00:00.0)
Πολιτική γελοιογραφία(2004-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ