Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων, των εργαζομένων στο Δημόσιο και σε ιδιωτικές κλινικές, έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, με ορισμένες από αυτές να είναι κοινές.

Στη Θεσσαλονίκη, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Ιδιωτική Υγεία πραγματοποίησαν μαχητική απεργιακή κινητοποίηση. Αρχικά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Υγειονομική Περιφέρεια και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συμβασιούχοι, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Εκεί μίλησε η Ελένη Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός. Με πορεία κατευθύνθηκαν στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, όπου ενώθηκαν με την απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Στη διάρκειά της μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου. Στη συνέχεια, με κοινή πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την απεργία στις 28/11.

Στην Πάτρα η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Βελόνα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Στην ίδια συγκέντρωση συμμετείχαν απεργοί από το Δημόσιο, με μαζική συμμετοχή από τους εργαζόμενους του δήμου Πάτρας, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στην Υγεία και άλλους κλάδους. Ακόμα συμμετείχε μαζικά αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Σπανός, ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δ. Ζιαζιάς, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, Χρ. Σιάχος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας, Β. Παπανδριανός, και το μέλος του Συλλόγου Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Πατρών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Στ. Στυλιάδη.

Στο Αγρίνιο, από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας των οικοδόμων. Στις 10 π.μ. έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Απεργιακή κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα, με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, Θ. Νάκο. Ακολούθησε πορεία προς το ΙΚΑ, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μετέφερε τα αιτήματα στον διοικητή. Συγκέντρωση και πορεία από απεργούς οικοδόμους και εργαζόμενους στο Δημόσιο πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα.

Απεργιακή συγκέντρωση με τη συμμετοχή οικοδόμων, εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μίλησαν ο Δ. Τζιμούλης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, και ο Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης την κεντρική ομιλία έκανε ο Δ. Σερμπέζης, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Αν. Γεωργιάδης, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα των οικοδόμων από το εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι εκεί για την υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ. Από τα ξημερώματα δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο περιφρούρησαν την απεργία, που σημείωσε καθολική συμμετοχή. Στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το εργοτάξιο, ο πρόεδρος του σωματείου παρέδωσε στους εκπροσώπους της εργοδοσίας την πρόταση εργοταξιακής ΣΣΕ που είχε εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι αναμένουν τον καθορισμό συνάντησης τις επόμενες μέρες.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συμμετοχή στους οικοδόμους στα μεγάλα εργοτάξια ήταν σχεδόν καθολική, ενώ οι απεργοί διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, προστασία των ανέργων και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων» απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, που έδωσε επίσης μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στη Λέσβο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, του ΜΑΣ, των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των υγειονομικών και των συνταξιούχων. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Αυγουστίδη, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στη Χίο, στη συγκέντρωση που καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, του Σωματείου του Νοσοκομείου, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Μ. Σκούφαλος. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η Υγεία στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων σε Κεφαλονιά - Λευκάδα

Τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Στην Κεφαλονιά, με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αργοστολίου, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια και της ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι εκπρόσωποι των φορέων, αφού κατέθεσαν υπόμνημα στη διοίκηση του νοσοκομείου, πήραν τον λόγο στη συγκέντρωση, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 28 Νοέμβρη.

Στη Λευκάδα, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λευκάδας, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καθώς και της «Ενωτικής Κίνησης Πυροσβεστών». Αναδείχθηκε ξανά η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τόσο για το υπάρχον όσο και για το νέο πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2019. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Βεργίνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ