Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη Βουλή οι ΠΝΠ για μειωμένο ΦΠΑ και πυρόπληκτους

Στη βουλή κατατέθηκαν 4 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ψηφιστούν αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια. Πρόκειται για την παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές, τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για τους πληγέντες από πυρκαγιές της Δ. Αττικής, τα έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές αυτές και την απόφαση για τις πράξεις κατεδάφισης που ακολούθησαν ως μέτρο πυροπροστασίας.

Χτες έγινε συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εκεί η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ο λόγος είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, τα αποτελέσματά τους έχουν γίνει χειροπιαστά και «γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά τα μειονεκτήματα και την ανεπάρκειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο ειδικά, όσον αφορά την πρώτη ΠΝΠ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η λογική του οικονομικού αντισταθμίσματος για την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η ακρίβεια εκτινάχτηκε στα νησιά που καταργήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά, τονίζοντας ότι «δεν συνδέεται με το Προσφυγικό αλλά με τις δυσκολίες της ζωής των νησιωτών», ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο».

Οσον αφορά τις άλλες τρεις ΠΝΠ που αφορούν τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Δ. Αττική και συγκεκριμένα στο Μάτι, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία ουσιαστική ανακούφιση. Ενδεικτικά, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για επισκευή ή ανακατασκευή σπιτιών, 4 μήνες μετά, η διαδικασία για την καταβολή των ψίχουλων των 5.000 και 8.000 ευρώ για τους μικρούς επαγγελματίες επισήμανε ότι βρίσκεται ακόμα στη φάση των αιτήσεων, την ώρα που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες τις οποίες είχε θέσει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι αιτήσεις που κατατίθενται τώρα να μην παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες ως εκπρόθεσμες. Η Δ. Μανωλάκου ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για την παράταση των προθεσμιών.

Ζήτησε μέτρα μπροστά στον χειμώνα για τους πληγέντες που μένουν στις κατασκηνώσεις, ενώ για την επιδότηση ενοικίου σημείωσε ότι πρόκειται για ψίχουλο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν προϋποθέσεις που επιβάλλουν αποκλεισμούς. Επεσήμανε ακόμα ότι οι δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι κοροϊδία, αφού για παράδειγμα για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε απαλλαγή για το έτος εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου, με παράδειγμα τον αμίαντο που βρίσκεται διάσπαρτος σε όλη την περιοχή κ.ο.κ.

Ειδικά για τις κατεδαφίσεις σημείωσε ότι «ουσιαστικά αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποφάσεις που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς και δεν είχαν εφαρμοστεί», ενώ για αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνεται καν λόγος.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ακόμη πως ακόμα και να εφαρμόζονταν τα παραπάνω, δεν θα είχε λυθεί το πρόβλημα: «Το ζήτημα, τόνισε, είναι ο σχεδιασμός από την αρχή, που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ασφαλούς και σύγχρονης λαϊκής κατοικίας. Ο εφησυχασμός του λαού και η απόκρυψη των ανεπαρκειών της πολιτικής προστασίας πριν από τις καταστροφές αποτελούν για το αστικό κράτος εξίσου μόνιμο χαρακτηριστικό με την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό για τις πραγματικές αιτίες, μετά από αυτές. Δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις θα χουμε όσο οι προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και τα κριτήρια δράσης ενός κράτους και μιας οικονομίας είναι η επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και όχι οι ανάγκες του ανθρώπου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ