Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τσε Γκεβάρα: ... Ο άνθρωπος πίσω από την εικόνα»

Πιστή στο ραντεβού της, η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» ξεκινά τις χειμερινές προβολές της, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών), με το αφιέρωμα «Τσε Γκεβάρα: ...Ο Ανθρωπος πίσω απ' την εικόνα», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 51 χρόνων από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα. Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν η πραγματική προσωπικότητα του Τσε, η συνειδητή δράση του στην επαναστατική του πορεία.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» (2004) του Βάλτερ Σάλες.

Δύο νεαροί φίλοι ξεκινούν με λίγα υπάρχοντα, πάνω σε μια μοτοσικλέτα, ένα ταξίδι απ' άκρου εις άκρον της Λατινικής Αμερικής. Το κυρίως θέμα που προσεγγίζει το φιλμ είναι το πώς μετεξελίχθηκε, μέσα από το δίχρονο αυτό ταξίδι αναζήτησης, ο χαρακτήρας ενός νεαρού φοιτητή της ιατρικής, σε έναν από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ού αιώνα.

Την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, «Τσε: Ο Αργεντίνος» (2008), του Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Στο πρώτο μέρος ο θεατής παρακολουθεί την καθοριστική γνωριμία του Τσε με τον Φιντέλ και την απόφασή του να τον ακολουθήσει στην Κούβα. «Φύγαμε μια νύχτα του 1956 από το Μεξικό με προορισμό την Κούβα με ένα σαπιοκάραβο και 82 άντρες...». Ξεχωρίζει η καθηλωτική ερμηνεία του Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως Τσε. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ηθοποιός έχει αναφερθεί στην πολύχρονη μελέτη του για την προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα, για την επανάσταση στην Κούβα, για την επαφή και γνωριμία του με Κουβανούς που είχαν πάρει μέρος στην Επανάσταση. Η σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ κερδίζει τον θεατή.

Την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, «Τσε: Ο Επαναστάτης» (2008) του Στ. Σόντερμπεργκ

Η δράση του Τσε στη Βολιβία, όπου κατέφτασε ο Τσε το 1966. Φεύγοντας από την Κούβα άφησε ένα γράμμα στα παιδιά του, όπου συμπυκνώνει τις αρετές του επαναστάτη. «...Να θυμάστε ότι η επανάσταση είναι το σημαντικό - και ο καθένας από εμάς μόνος δεν αξίζει τίποτα. Πάνω απ' όλα, να είστε πάντα σε θέση να νιώσετε βαθιά οποιαδήποτε αδικία συμβαίνει εναντίον οποιουδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο γνώρισμα σε έναν επαναστάτη...».

Ωρα έναρξης: 19.30.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org