Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους ενάντια στο χτύπημα των «διημέρων» στο τσίπουρο

Από την κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου
Από την κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου
Με τα τρακτέρ στους δρόμους βγήκαν οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου, παρατάσσοντάς τα στην κεντρική πλατεία της πόλης από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, καθώς απαιτούν από την κυβέρνηση και από εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης να σταματήσουν την κοροϊδία σε βάρος τους και να δώσουν άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή του καθεστώτος των «διημέρων» στο τσίπουρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, αφορά στην κατάργηση των 4 «διημέρων» που ο μικρός αμπελοκαλλιεργητής έχει δικαίωμα να παράγει τσίπουρο και την αντικατάστασή τους με ένα 12ωρο, ενώ, ταυτόχρονα, μπαίνει «κόφτης» διακίνησης στα 120 κιλά, κατά ανώτατο όριο, ανά αποστακτική περίοδο και ανά φυσικό πρόσωπο, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που δεν έθετε περιορισμούς ως προς τη διακινούμενη ποσότητα.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να στερήσει από τους αμπελοκαλλιεργητές το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μπορούν να μεταποιήσουν το προϊόν που παράγουν (από σταφύλι σε στέμφυλα και μετά σε τσίπουρο), ικανοποιώντας έτσι τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Οι αμπελοκαλλιεργητές ζητούν άμεση λύση ώστε επιτέλους ν' αρχίσουν «να βράζουν τα τσίπουρα στα καζάνια». Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τις αρχές του Οκτώβρη, αλλά ακόμα δεν μπήκαν μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ζημιά για την παραγωγή.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύση, επέλεξε την τακτική των ψεύτικων υποσχέσεων, βρίσκοντας πρόθυμους αρωγούς τον δήμαρχο Τυρνάβου, Π. Σαρχώση (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό (ΝΔ), οι οποίοι επί μέρες δήλωναν ότι... η λύση έρχεται οσονούπω.

Το σίριαλ των ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων κράτησε καιρό και την Τρίτη 30/10 ανακοινώθηκε ότι «δίνεται λύση», καθώς θα εκδίδονταν άδειες απόσταξης από το Τελωνείο, με βεβαιώσεις που θα δίνονταν από τον δήμο Τυρνάβου. Ομως κι αυτή η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε. Η κοροϊδία συνεχίστηκε και τη Δευτέρα 5/11, στη διευρυμένη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ, τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του δημάρχου Τυρνάβου, όπου δόθηκε πάλι η υπόσχεση ότι το πρόβλημα θα λυθεί με πολιτική απόφαση, αλλά ούτε αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε.

Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί πραγματική λύση

Εκφράζοντας την αγανάκτηση των σταφυλοπαραγωγών της περιοχής που βρίσκονται μπροστά στο άμεσο πρόβλημα να μην μπορέσουν φέτος να παράγουν τσίπουρο και να χάσουν έτσι ένα εισόδημα άκρως απαραίτητο για την επιβίωσή τους, ο Αγροτικός Συλλόγου Τυρνάβου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου οργάνωσαν αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Μετά από μαζική σύσκεψη την Πέμπτη 8/11 στο «Εμμανουήλειο», αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους και το απόγευμα της επόμενης μέρας δεκάδες αγροτικά μηχανήματα από τα χωριά του δήμου έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου και παρατάχθηκαν.

Αμέσως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θορυβημένο από τη δυναμική αγροτική αντίδραση, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία υποστηρίζει ότι λύνεται το πρόβλημα, καθώς, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, κατά την προβλεπόμενη υποβολή ή τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, στην καταχώριση "οινοποίηση από τον δηλούντα" να δηλώσουν ποσότητα σταφυλιών άνω των 1.700 κιλών, που να αντιστοιχεί σε παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση».

Οι αγρότες όμως τονίζουν ότι η εγκύκλιος δεν τους καλύπτει, γι' αυτό και συνεχίζουν τον αγώνα, με τα τρακτέρ να παραμένουν στην πλατεία, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να συζητήσουν την παραπέρα πορεία.

Σε δηλώσεις του ο Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, σημειώνει ότι η εγκύκλιος του υπουργού δεν τους καλύπτει, διότι χρειάζεται να απαντήσουν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών εάν την αποδέχονται και στη συνέχεια να αποσταλεί στα κατά τόπους τελωνεία. «Δεν πρόκειται να φύγουμε από τον δρόμο του αγώνα αν δεν εξασφαλίσουμε τα τέσσερα "διήμερα" στα χέρια μας. Κι όχι μόνο για φέτος, όπως μας υπόσχεται ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, αλλά και για τη συνέχεια», υπογραμμίζει.

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ, η οποία καλεί τους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες «να σταματήσουν να εμπαίζουν τους αγρότες με τα ήξεις αφήξεις και να δώσουν άμεσα λύση στο θέμα, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο».

Και τονίζει: «Υστερα από αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους αγρότες πως αυτά που βιώνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την εφαρμόζουν στο ακέραιο όλα τα τελευταία χρόνια.

Στόχος του αγώνα των αγροτών θα πρέπει να είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν τα προϊόντα τους χωρίς περιορισμούς και εκμετάλλευση από τους μεγαλοκαρχαρίες που λυμαίνονται και ξεζουμίζουν τον κόπο τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στα νέα χτυπήματα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους(2020-05-12 00:00:00.0)
Αρνείται να αναιρέσει τα μέτρα που χτυπούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς(2020-02-14 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές και καζανάρηδες(2020-02-11 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο(2016-10-20 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τα παραδοσιακά αποστάγματα(2010-06-05 00:00:00.0)
Το γλυκάνισο τους πείραξε...(2006-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ