Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
2015 - 2018: «Απογείωσε» τη «στρατιωτική συνεργασία» με τους φονιάδες των λαών

Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων

Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», καταγράφοντας ορισμένες μόνο από τις εκατοντάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και καπιταλιστικά κράτη της περιοχής κατά την τελευταία τριετία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η σημερινή κυβέρνηση, «σαν έτοιμη από καιρό», ανέλαβε ευθύς εξαρχής να «αναβαθμίσει» και αυτήν τη βασική πλευρά της επικίνδυνης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «απογειώνοντάς» την κατά το 2018, στο πλαίσιο και των όσων συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά και αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου» ΗΠΑ - Ελλάδας και την «ανταλλαγή επισκέψεων» μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και Ελλάδας.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι ασκήσεις αυτές αποτελούν κυριολεκτικά «πρόβες πολέμου», που εντάσσονται στη συνολική επιθετική στρατηγική και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απέναντι στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν κ.ο.κ.

Δεν περνάει εξάλλου απαρατήρητο ότι οι δεκάδες αυτές ασκήσεις γίνονται με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, από τον σχεδιασμό έως την εκτέλεση, ενώ πολλές από αυτές τις «συνεκπαιδεύσεις» αποτελούν απλά την «προβιά» για την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα των αμερικανικών UAV που επιχειρούν επί μήνες από τη Λάρισα, και των επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.

Τα παραπάνω, άλλωστε, δεν μπορεί να ιδωθούν χωριστά από το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με «αναβάθμιση» παλιότερων και με εγκατάσταση και νέων βάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οι βάσεις δεν είναι «κουφάρια», αλλά σημεία εφόρμησης, απ' όπου ξεδιπλώνονται ήδη τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, και αντίστοιχα αποτελούν στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τα ίδια τα αντικείμενά τους, εξάλλου, είναι αποκαλυπτικά, αφού αφορούν τον έλεγχο των διαύλων Ενέργειας και εμπορίου, την προστασία κρίσιμων «υποδομών», την «προβολή σταθερότητας» και των έλεγχο ζωνών και σφαιρών επιρροής όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών ομίλων σε Μ. Ανατολή, Αφρική και Βαλκάνια.

Τα «αντικείμενα» αυτά μάλιστα διευρύνονται συνεχώς, λειτουργώντας και ως όχημα για την ανάμειξη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε νευραλγικές δομές και υπηρεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, των κρατών - μελών και άλλων «εταίρων», στο όνομα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και «ασύμμετρων απειλών» που οι ορισμοί της είναι τόσο θολοί, ώστε να μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν, περιλαμβάνοντας και όλα τα πεδία όπου ξεδιπλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και τη «θωράκιση» της αστικής εξουσίας από την εργατική - λαϊκή πάλη.

Παράλληλα, οι ασκήσεις αυτές, που ανάμεσα στα άλλα κοστίζουν τεράστια ποσά στον ελληνικό λαό, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για να απλώνονται οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, να διαμορφώνονται «άξονες» και συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη. Ξεδιπλώνεται δηλαδή και εδώ - όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση με στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης - ο ρόλος του «γεωπολιτικού μεντεσέ», που κατά τον Αμερικανό πρέσβη επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ