Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοπόροι στο χώρο τους, οργανωτές της πάλης και της αντιπαράθεσης με το σύστημα και τις κυβερνήσεις του

Eurokinissi

Οι Θέσεις του ΚΣ θέτουν προς συζήτηση, προβληματισμό, σκέψη το βασικό καθήκον της ΚΝΕ: «Να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες, περισσότερους από ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα, με όπλα τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις μας, την πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση της πάλης για ό,τι αφορά τη νέα γενιά».

Η εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος περνάει μέσα από την προσπάθεια οργάνωσης αγώνων και εστιών αντίστασης. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ενταχθούν στο εργατικό κίνημα νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι συμβάλλοντας με τη μαχητικότητα, τη ζωντάνια τους στην ανασύνταξή του. Για να διαπαιδαγωγηθούν νέοι και νέες λαϊκής καταγωγής που σήμερα μορφώνονται και αύριο θα ενταχθούν στην παραγωγή ως μισθωτοί εργαζόμενοι, επιστήμονες ή και ως αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες σε πόλεις και χωριά με τις αξίες του αγώνα, της συλλογικής δράσης, συμμετέχοντας μαζικά και παλεύοντας οργανωμένα στους φοιτητικούς, σπουδαστικούς συλλόγους, στη μαθητική κοινότητα.

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η συγκρότηση συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση σήμερα είναι αναγκαίες για να φωτιστεί η πραγματική ελπίδα για τα όνειρα και τις ανάγκες των νέων. Για να δυναμώσουν από τις νεανικές ηλικίες η πίστη, η γνώση ότι αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να ανατραπεί, περισσότεροι νέοι με τόλμη να αποφασίσουν να παλέψουν για αυτόν το σκοπό.

Υπόθεση απαιτητική την οποία οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπορούν να φέρουν σε πέρας. Η ανωτερότητα της πολιτικής του ΚΚΕ, η φυσιογνωμία της Οργάνωσής μας ως Νεολαίας του ΚΚΕ, το γεγονός ότι είμαστε η μόνη επαναστατική νεολαία που μαχητικά αντιπαλεύουμε τη χειροτέρευση της ζωής των νέων, εναντιωνόμαστε στα σχέδια που έχει το σημερινό σύστημα για τη νεολαία, φωτίζουμε επίμονα «για το απλό που είναι δύσκολο να γίνει», είναι τα δικά μας ισχυρά όπλα για να ανοίγεται σήμερα ο δρόμος της επαναστατικής ανατροπής.

Είναι σημαντικό πως σε όποιο αγωνιστικό «σκίρτημα» νεανικών δυνάμεων ξέσπασε τα τελευταία χρόνια η συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ είναι καθοριστική

Ισχύει πως η συμμετοχή των νέων στους αγώνες που αναπτύχθηκαν ήταν περιορισμένη και κατά βάση αποσπασματική. Δεν μπορούμε, όμως, να υποτιμήσουμε τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, προσπάθειες και αποτελέσματα που εκφράστηκαν κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου». Χωρίς να ξεχνάμε πως η πλειοψηφία των νέων βρίσκεται μακριά από τους οργανωμένους φορείς του κινήματος, δεν γνωρίζει ή και υποτιμά τη δύναμη της ταξικής πάλης.

Εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα να συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις παίρνοντας θάρρος από τις δυνάμεις της ΚΝΕ που ακούραστα αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αμφισβητούν την περίφημη «κανονικότητα» της ΕΕ η οποία επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα και την ένταση της εκμετάλλευσης για τους νέους, που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις ΣΣΕ, την αύξηση μισθών κ.ά. Η στάση και η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η δραστήρια προσπάθεια να αποτελούν τα συνδικάτα σπίτια των εργαζομένων ενάντια στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που τα έχει απαξιώσει, δίνουν περιθώριο ώστε νέοι να εμπιστευτούν το σωματείο τους, τον οργανωμένο αγώνα.

Η συμμετοχή νέων στις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας στηρίχθηκε στη σταθερή, πολύμορφη, αιχμηρή παρέμβαση των δυνάμεων της ΚΝΕ. Η ανάδειξη του δολοφονικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, του εχθρικού ρόλου της ΕΕ απέναντι στους λαούς προβλημάτισε νέους, πιο πολλοί είδαν «αλλιώς» τους δήθεν προστάτες - έτσι τους παρουσιάζουν οι δυνάμεις του συστήματος - της χώρας. Το μέτωπο απέναντι στις συνεργασίες σχολείων - πανεπιστημίων με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, το σύνθημα «Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» αφήνουν αποτύπωμα σε νέους που μπορεί να μη θεωρούν εφικτό «να φύγουμε από το ΝΑΤΟ», όπως λένε πολλοί, αλλά καταλαβαίνουν το χαρακτήρα του. Η οργανωμένη αλληλεγγύη που στηρίχτηκε μαζικά από νέους στα προσφυγόπουλα πείσμωσε περισσότερους να κάνουν «κάτι» ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να υπάρχει ειρήνη στους λαούς όλου του κόσμου.

Η στήριξη της νεολαίας σε πρωτοβουλίες ενάντια στο φασισμό έχει πάρει ώθηση από τη δράση μας, για την απομόνωση των φασιστών, για να αποκαλύπτεται το ίδιο το σύστημα που είναι το αυγό του φιδιού. Δίνουμε καθημερινή μάχη ενάντια στο ρατσισμό, στον αλυτρωτισμό, στον εθνικισμό αλλά και στον κοσμοπολιτισμό που εναλλάσσονται για να εγκλωβίσουν με κάθε δυνατό τρόπο τη νεολαία κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα μέλη της ΚΝΕ συμμετέχουν δραστήρια και πρωτοπόρα στις εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται στους χώρους μόρφωσης για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές, φοιτητές κ.λπ. Κατοχυρώνοντας ότι η Οργάνωσή μας είναι η μόνη δύναμη στην οποία μπορούν να ακουμπήσουν, να στηριχτούν οι διεκδικήσεις της νεολαίας για σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα, όπως αποδεικνύεται και από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στηρίχτηκε από τη νεολαία, με πρώτες τις δυνάμεις της ΚΝΕ να δίνουν το χέρι στις λαϊκές οικογένειες, βάζοντας στο στόχαστρο τους υπεύθυνους της εγκληματικής πολιτικής, αντιμετωπίζοντας τις μεσαιωνικές λογικές ότι «φταίει ο καιρός» που το 2018 πνίγονται άνθρωποι στη στεριά και καίγονται στη θάλασσα.

Δεν θ' αφήσουμε κανέναν νέο που έχει αντικειμενικά συμφέρον με την πρόταση του ΚΚΕ στα «νύχια του συστήματος»

Τα βήματα που μετρήσαμε, ο προσανατολισμός που έχουμε αποκτήσει δεν αρκούν. Εχουμε δρόμο, απαιτήσεις από τη δράση μας για να καταφέρουμε να διευρυνθούν οι αγωνιστικοί - ιδεολογικοί - πολιτικοί δεσμοί και η επικοινωνία μας με τη νεολαία στις σημερινές συνθήκες. Ο στόχος παραμένει και πρέπει να γίνει εφικτός: Δεν θ' αφήσουμε κανέναν νέο που έχει αντικειμενικά συμφέρον με την πρόταση του ΚΚΕ στα «νύχια του συστήματος».

Γίνονται διεργασίες μέσα στις λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις. Οι περισσότερες είναι βουβές, υπόγειες, δεν εκφράζονται με αποφασιστικότητα οργάνωσης, προσωπική και μαζική συμμετοχή στο κίνημα, όμως γίνονται. Οι ίδιες οι ανάγκες των νέων είναι η βάση για την ανάπτυξη αγωνιστικών διεργασιών, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικά ξεσπάσματα.

Μπορούμε να γίνουμε πιο ικανοί πρωτοστατώντας στην πάλη και την οργάνωση του αγώνα, εξαντλώντας σε κάθε φάση όλες τις δυνατότητες, για να εκφράζεται η πιο θετική διεργασία για την έκβαση της ταξικής πάλης.

Η πείρα μας είναι σημαντική, όμως δεν αρκεί για να καταφέρουμε το στόχο μας. Οι αποφάσεις μας είναι όπλο να συνεχίσουμε, να αντιστοιχηθούν τα όργανα, τα στελέχη, συνολικά το δυναμικό της ΚΝΕ στις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα.

  • Δημιουργώντας κίνητρο να παλέψουν οι χιλιάδες νέοι σήμερα που μπορεί να έχουν απόσταση στον τρόπο σκέψης αλλά αντικειμενικά μας περιμένει το ίδιο παρόν και μέλλον αν δεν δράσουμε από κοινού να το ανατρέψουμε.

Επεξεργαζόμαστε ειδικά αιτήματα, αιχμές, μέτωπα πάλης που απαιτούνται σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο, τμήμα, σχολή, γειτονιά, με κριτήριο το συμφέρον των νέων των λαϊκών οικογενειών και του εργαζόμενου λαού, παίρνουμε μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν μέσα από τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα τα προβλήματα που προκύπτουν. Απαντώντας ερωτήματα που μοιάζουν «απλά», είναι όμως σημαντικά, όπως «Γιατί να παλέψω; Τι θα καταφέρω;». Παίρνοντας πρωτοβουλίες για να πιστέψουν περισσότεροι νέοι στη δύναμη της οργάνωσης, της συλλογικής δράσης, να κάνουν αποκούμπι τους το σύλλογο, το σωματείο, τη μαθητική κοινότητα. Διαμορφώνοντας νέες μορφές οργάνωσης, συγκροτώντας νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν ώστε κάθε σύλλογος ή σωματείο να πατάει καλύτερα στους χώρους που δραστηριοποιείται.

  • Το ανέβασμα της πολιτικής και ταξικής συνειδητοποίησης των νέων που κινητοποιούνται, συμμετέχουν στον αγώνα, ακουμπούν σε ορισμένες αγωνιστικές δράσεις είναι δική μας ευθύνη. Δουλεύουμε το περιεχόμενο των διεκδικήσεων με το αντίστοιχο σχέδιο πρωτοβουλιών ώστε να γενικεύονται η πάλη και η ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συνείδησης. Η κλιμάκωση του σχεδιασμού, συνδυασμένα με την αυτοτελή ιδεολογικοπολιτική δουλειά και με επεξεργασμένη τακτική στο κίνημα, μπορεί να συμβάλει στην πολιτικοποίηση του αγώνα, είναι δουλειά μεθοδική. Τα όργανα, οι ΟΒ έχουν ευθύνη, μέσα από ένα σύνολο αγωνιστικών διεργασιών, κινητοποιήσεων, συσκέψεων, εκδηλώσεων με κατάλληλη επεξεργασία περιεχομένου, συνθημάτων, στόχων πάλης και δράσεων διεκδίκησης, να συμβάλουν ώστε να γενικεύεται η αντιπαράθεση με την πολιτική που γεννά την επίθεση στις σπουδές και τα δικαιώματα των νέων, ώστε οι νέοι π.χ. που σωστά παλεύουν ενάντια σε ένα νόμο να μπορούν να βγάζουν συνολικότερα συμπεράσματα για να αποκτά συνέχεια και αντοχή ο αγώνας.
  • Αποκαλύπτοντας σταθερά και βάζοντας εμπόδια στον αντίπαλο, που δεν παραιτείται από το να καταπνίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων είτε με την καταστολή είτε με τη συκοφάντηση. Ο τελευταίος μήνας είναι «διδακτικός». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την καταστολή σε όποιον αγωνίζεται, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει τα πάντα για να μην εκφραστεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο, ο υπουργός Παιδείας αμφισβητεί ανοιχτά τη «νομιμότητα» μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι διευθυντές στα σχολεία απαντούν με αποβολές, η ΝΔ και ΜΜΕ χτυπούν το φοιτητικό άσυλο, οι διοικήσεις των σχολών απαντούν με λοκ άουτ και οι γνωστές «ομάδες κουκουλοφόρων» κάνουν επίθεση σε φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα. Τα δύο σχέδια στο κίνημα είναι φανερά, όπως φανερή είναι και η μαχητική απάντηση που δόθηκε από τους φοιτητές και τους μαθητές, που πρέπει να δυναμώσει μπροστά στον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το αν κάθε μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ καταξιώνεται στο χώρο του, στον περίγυρό του ως πρωτοπόρος αγωνιστής που μάχεται για το Πρόγραμμα του Κόμματος, για τις θέσεις και τους στόχους της ΚΝΕ.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που δείχνουν πως ακόμα και λίγες δυνάμεις της ΚΝΕ σε ένα χώρο, εάν στηριχθούν και βοηθηθούν, μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Μπορούν να κατεβάσουν ένα σχολείο στο δρόμο, να ανοίξουν μέτωπο με κυβέρνηση και διευθυντές... Σε ένα χώρο δουλειάς μπορεί να στηθεί σωματειακή επιτροπή, να μπουν νέοι εργαζόμενοι στο σωματείο, να διαβαστεί ο «Ριζοσπάστης» από εργαζόμενους, να στηθεί απεργιακή φρουρά. Σε ένα έτος μπορεί να γίνει συνέλευση, επιτροπή, να μαζικοποιηθεί ο σύλλογος, να μπουν βάσεις για αλλαγή συσχετισμού στο φοιτητικό σύλλογο.

Η θετική πείρα που έχουμε δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ανάγκες και απαιτήσεις για τη συμβολή των στελεχών της ΚΝΕ σε αυτήν την υπόθεση. Η συμβολή των καθοδηγητικών οργάνων πρέπει να διευρύνεται ώστε να έχει συνέχεια, αποτελέσματα, διάρκεια και αντοχή η παρέμβασή μας. Στόχος που δεν μπορεί να εκπληρωθεί έξω από την αύξηση των ρυθμών στρατολογίας.

Γιατί πιο πολλοί θα μπορούμε να δίνουμε απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αδιέξοδα που βιώνει η νεολαία, πιο πολλοί θα διαδίδουμε την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, πιο πολλοί θα ανάβουμε τη φωτιά του αγώνα σε κάθε χώρο νεολαίας.

Πιο πολλοί και πιο ικανοί ανοίγουμε δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», το σοσιαλισμό!


Της
Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org