Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση μας δείχνει το δρόμο

Ανακοίνωση 29 κομμάτων για την 101η επέτειο του κοσμοϊστορικού γεγονότος

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συναποτελούν 29 κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, με αφορμή την 101η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης (7 Νοέμβρη του 1917 - 25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο), υπογραμμίζει την τεράστια σημασία του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος για τους εργαζόμενους.

Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που έλαβε χώρα τον 20ό αιώνα. Οι συνέπειες που είχε η κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη για τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου ήταν ορατές εδώ και δεκαετίες και έχουν διαμορφώσει τις εξελίξεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, η δημόσια Εκπαίδευση, το σύστημα δημόσιας Υγείας, όλα αυτά υπήρχαν στις καπιταλιστικές χώρες επειδή δημιουργήθηκαν αρχικά στην ΕΣΣΔ. Η εργατική τάξη στις καπιταλιστικές χώρες ήταν ισχυρότερη χάρη στην ύπαρξη σοσιαλιστικών χωρών. Και μόνο η ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών ήταν αρκετή για να αποδυναμώνει τους καπιταλιστές και να δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο κίνημα της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο.

Στην εποχή μας, χρόνια μετά το θρίαμβο της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες, ακόμα και τώρα οι καπιταλιστές συνεχίζουν να καταστρέφουν όλες τις κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν χάρη στον ηρωικό αγώνα της εργατικής τάξης και των λαών, που εμπνέονταν από το παράδειγμα των χωρών που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και των αποτελεσμάτων της δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να χειραγωγηθεί. Η Οκτωβριανή Επανάσταση, το κομμουνιστικό κίνημα και η Ιστορία δεν πρέπει ποτέ να εξομοιωθούν με το ναζισμό - φασισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η ΕΣΣΔ που νίκησε το φασισμό - ναζισμό και απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

Το παράδειγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές κομμουνιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη που αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ενάντια στην αστική τάξη και τους κρατικούς και διακρατικούς μηχανισμούς και συμμαχίες, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ που τροφοδοτούν τον κίνδυνο ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και αντιπαραθέσεις».

Και καταλήγει:

«Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 σηματοδότησε την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί: Την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και του καπιταλιστικού κράτους μέσω της σοσιαλιστικής επανάστασης, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μια κεντρικά προγραμματισμένη οικονομία με εργατικό έλεγχο στην παραγωγή και τη διανομή του κοινωνικού προϊόντος, την ανάδειξη της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, την οικοδόμηση ενός νέου τύπου κράτους που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εξαφάνιση κάθε ίχνους εμπορευματικών σχέσεων παραγωγής, κάθε ίχνους εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μέχρι τον ολοκληρωτικό θρίαμβο του κομμουνισμού.

Για πολλές δεκαετίες, η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού έναντι του καπιταλισμού.

(...) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε πλήρως να υπερασπιζόμαστε και να αναδεικνύουμε τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στο παρελθόν, έχοντας διδαχθεί από τις αδυναμίες και τα λάθη, αλλά, κυρίως, δεσμευόμαστε να επαναλάβουμε το δρόμο που σηματοδότησε η Οκτωβριανή Επανάσταση πριν από 101 χρόνια, δεσμευόμαστε να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε νέες επαναστάσεις που θα οδηγήσουν την εργατική τάξη των χωρών μας σε έναν νέο τρόπο ανάπτυξης, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, στη βάση σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και όχι της κλεψιάς και της λεηλασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ