Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΩΝ
Παρουσίασε ως «παροχές» όσα παρακράτησε παράνομα και προανήγγειλε νέες περικοπές

Το ΚΚΕ ψήφισε την τροπολογία για να πάρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έστω κι αυτά τα κουτσουρεμένα επιδόματα

INTIME NEWS

Δεν έχει τέλος η εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο λόγος για την τροπολογία που κατέθεσε χτες με «ταρατατζούμ» η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών κρατήσεων για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που παράνομα κατακρατούσε μέχρι τώρα, περνώντας παράλληλα ύπουλα παράγραφο η οποία προβλέπει τη μείωση των συντάξεων αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του άρθρου 6 της τροπολογίας προστέθηκε παράγραφος (3) η οποία προβλέπει: «Η καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου (σ.σ. δηλαδή των αναδρομικών) δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την προσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016». Πρακτικά, η παράγραφος λέει ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δικαστικές αποφάσεις που καταδικάζουν την περικοπή των συντάξεων (γι' αυτό δίνονται και τα αναδρομικά) και πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων που προβλέπει το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου, θα γίνει με βάση ακριβώς αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις, που έχουν καταδικάσει τα δικαστήρια!

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρει σχετικά: «Η πρόβλεψη αυτή (δηλαδή η παράγραφος 3) εξυπηρετεί πρωτίστως λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε δημοσιονομικούς - ταμειακούς σκοπούς, αλλά συνίστανται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με δεδομένο ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε στη βάση τεκμηριωμένων και αναλυτικά υπολογισμένων προβολών βασικού σεναρίου, στο οποίο ελήφθησαν υπόψη παράμετροι, όπως η εξέλιξη της δαπάνης του ασφαλιστικού συστήματος».

Πάνω από όλα οι δημοσιονομικοί στόχοι

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστησε με αφορμή την τροπολογία ολόκληρη φιέστα στη Βουλή, με τους υπουργούς να παρελαύνουν από το βήμα για να παρουσιάσουν αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση ως αρχή των «θετικών μέτρων» και των «αντιμέτρων» που τάχα θα φέρει η «έξοδος» από τα μνημόνια, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι κι αυτά τα εφάπαξ ψίχουλα που ήδη βρίσκονται στο παζάρι της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για να περικοπούν παραπέρα, ούτε κατά διάνοια φτάνουν για να καλύψουν τις προηγούμενες απώλειες και τα νέα δεινά από τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν νομοθετήσει για την επόμενη περίοδο.

Η κορύφωση της απάτης ήρθε με την εμφάνιση στη Βουλή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος για να ενισχύσει το πανηγυρικό κλίμα και να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, ανέβηκε στο βήμα για να πει ότι «σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για το Κοινοβούλιο, διότι ξεκινάμε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που αντικατοπτρίζουν και την ανάκαμψη της οικονομίας», ότι «ένα νέο γεγονός συνετελέσθη, ιστορικής σημασίας, που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια», κ.ά.

Παράλληλα βέβαια με τα παχιά λόγια έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς τους συνταξιούχους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία νομική, αν θέλετε, υποχρέωση των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν προς αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι, θα έλεγα, μία ηθική υποχρέωση στον βαθμό που υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα».

Εμφάνισε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ως το «μικρότερο κακό» σε σχέση με τη ΝΔ συγκρίνοντας τις μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς που έχει κάνει ο καθένας, ανέφερε για τη ΝΔ ότι έχει «στρατηγικό έλλειμμα» αφηγήματος, υπονοώντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τής έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ έκανε τις ίδιες εξαγγελίες με αυτές στη ΔΕΘ.

«Είστε μαστόρια στην πολιτική εξαπάτηση»

«Και σήμερα, με την παρέμβαση του κυρίου πρωθυπουργού, ακούσαμε για ακόμη μια φορά το νέο κυβερνητικό αφήγημα, ένα κυβερνητικό αφήγημα το οποίο όχι μόνο δεν πατάει σε καμία πραγματικότητα, αλλά αντίθετα την αντιστρέφει και την προσαρμόζει στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ακριβώς «η τροπολογία που φέρνετε αποδεικνύει ότι στην πολιτική εξαπάτηση του λαού και των συνταξιούχων είστε μαστόρια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση βάζει πονηρά» την 3η παράγραφο, γιατί - όπως η ίδια ομολογεί στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - εάν δεν έμπαινε η συγκεκριμένη παράγραφος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης και των βασικών παραδοχών του νόμου Κατρούγκαλου. «Επιβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα τσακιστή και ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, υποκριτικά στρέφετε τους συνταξιούχους στα δικηγορικά γραφεία και στους μεγαλοδικηγόρους (...) όταν μέσα εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν θα επιτρέψετε να υπάρξει ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης», σημείωσε.

Ανέδειξε ακόμη ότι η επιστροφή των αναδρομικών που παράνομα παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων, με την παράγραφο 3 δεν σημαίνει αύξηση των μισθών και των συντάξεών τους, αλλά το αντίθετο.

Εξάλλου, όπως τόνισε, «δεν ανατρέπεται η συνταξιοδοτική δαπάνη γιατί ακριβώς η βιωσιμότητα και τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων μετρούν στο ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων βγαίνουν μέσα από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις που έχετε επιβάλει».

Απαίτησε την απόσυρση της παραγράφου 3, που χαρακτήρισε πρόκληση για τους συνταξιούχους, «δημιουργεί προβλήματα και βάζει νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις τους», ενώ υπογράμμισε ότι «είστε βαθύτατα γελασμένοι αν πιστεύετε ότι με αυτές τις διατάξεις και τις παραγράφους που φέρνετε, θα κάμψετε την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, που προετοιμάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, έχοντας στο επίκεντρο και τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου». Εκανε παράλληλα σαφές πως «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει αυτές τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και μαζί με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να ανατρέψει τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς».

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στην τροπολογία, προκειμένου, όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «να πάρουν έστω αυτά τα κουτσουρεμένα, περιορισμένα επιδόματα οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και εργαζομένων. Ομως, το επόμενο διάστημα θα μας βρείτε μπροστά σας».

Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org