Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για την επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

«Ευελιξία», αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στην Υγεία και ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης προτείνουν οι «πέντε σοφοί της οικονομίας»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις προτάσεις του για την ενίσχυση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό παρουσίασε προχτές το γερμανικό συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων (σ.σ. «πέντε σοφοί της οικονομίας»), παραδίδοντας στην καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την ετήσια έκθεση 2018 - 2019 υπό τον τίτλο: «Αντιμέτωποι με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις».

Η έκθεση αναφέρει πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες φάσεις άνθησης της μεταπολεμικής περιόδου», ωστόσο, διεθνείς δυσμενείς παράγοντες, όπως τα μέτρα «προστατευτισμού» των ΗΠΑ, οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ - Κίνας και ΗΠΑ - ΕΕ, ο κίνδυνος ενός «άτακτου» Brexit και μιας «αναζωπύρωσης της κρίσης του ευρώ» «επιβραδύνουν το ρυθμό επέκτασης» της γερμανικής οικονομίας.

Ετσι, οι «πέντε σοφοί οικονομολόγοι» αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ τα έτη 2018 - 2019, στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ την περασμένη άνοιξη έκαναν λόγο για 2,3% το 2018 και πρόσφατα για 1,8% το 2019.

Οι μείζονες προκλήσεις για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία είναι «σε διεθνές επίπεδο το αβέβαιο μέλλον της πολυμερούς παγκόσμιας οικονομικής τάξης και σε εθνικό επίπεδο η δημογραφική αλλαγή».

Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης και περικοπές στην Υγεία

Ενδεικτικά, η «δημογραφική αλλαγή» αντιμετωπίζεται από την πλευρά του «κόστους» για τους εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις υπηρεσίες Υγείας και προτείνονται αντίστοιχα μέτρα. Μάλιστα, αναφέρεται πως «οι δημογραφικές αλλαγές και η ιατροτεχνολογική πρόοδος στο μέλλον θα επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα Υγείας», επειδή οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο κι επειδή στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας κυριαρχεί η αγοραπωλησία υπηρεσιών, φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων κ.ά., από την οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Προτείνεται «να αυξηθεί σταδιακά η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέοντάς την με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής». Παράλληλα, προτείνουν τη συγχώνευση νοσοκομείων, στην κατεύθυνση να περιοριστεί η «υπερβολική προσφορά», αλλά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο χρυσοφόρο κλάδο της Υγείας, καθώς και περιορισμό «περιττών υπηρεσιών» Υγείας.

Μια πλευρά της δημογραφικής αλλαγής που απασχολεί, είναι και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε παραγωγικές ηλικίες. Η κατάργηση του 8ωρου και η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου ανά βδομάδα προτάσσονται ως «κίνητρο» να ενταχθούν στην παραγωγή περισσότεροι νέοι με οικογένεια, την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η άνοδος της παραγωγικότητας στη Γερμανία θα επέτρεπαν σήμερα λιγότερες ώρες δουλειάς με μεγαλύτερο μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο. «Προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνδυάσουν καλύτερα τις εργασιακές τους απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής τους, ο νόμος για τον χρόνο εργασίας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να διανέμουν πιο ευέλικτα τον χρόνο εργασίας τους μέσα στη βδομάδα», αναφέρουν οι «σοφοί», «αποκρύπτοντας» ότι η «ευελιξία» των εργαζομένων σημαίνει πλήρη προσαρμογή τους στις ανάγκες των εργοδοτών και όχι στις δικές τους.

Τέλος, ζητούν να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί η μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, κάτι που η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» νομοθέτησε πρόσφατα.

Τονίζεται η σημασία της ψηφιοποίησης, που μεταξύ άλλων «μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων», δηλαδή καταργώντας θέσεις εργασίας. Σε αυτό το σημείο οι «σοφοί» προειδοποιούν ότι «θα ήταν λάθος να αντιδράσουμε σε αυτό με κοντόφθαλμα προστατευτικά μέτρα» (σ.σ. των ανέργων), αντίθετα οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους «θα πρέπει να καταστούν ικανοί να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της αλλαγής μόνοι τους», να φροντίσουν δηλαδή οι ίδιοι για μετεκπαίδευση, εξειδίκευση κ.λπ.

Ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Οι «σοφοί» ξεκαθαρίζουν πως «η ενίσχυση της ΕΕ θα ήταν εν μέρει απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις», παζαρεύοντας όρους ευνοϊκούς για το γερμανικό κεφάλαιο, καθώς «συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρές, επομένως τα κράτη - μέλη της ΕΕ καλούνται να εστιάσουν στο δυναμικό ενός κοινού οικονομικού χώρου» και να μπορούν να ανταγωνιστούν «στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με το απαραίτητο βάρος».

Ζητούν κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση των ΕΕ - Ευρωζώνης που θα περιορίσουν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία κ.α.

Σχετικά με τις εμπορικές συγκρούσεις και τους δασμούς, προτάσσεται η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη. Παράλληλα, οι «σοφοί» απορρίπτουν την επιβολή ψηφιακού φόρου σε κολοσσούς του διαδικτύου («Google», «Facebook», «Amazon») καθώς αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να βλάψει τη γερμανική βιομηχανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρότασή τους να βρεθεί ένας τρόπος «να αποτραπεί το Brexit», για παράδειγμα, «η ΕΕ να υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει τυχόν νομικά εμπόδια σε περίπτωση που αλλάξει η απόφαση με ένα δεύτερο δημοψήφισμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ