Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ στις 4/11, στο Αργοστόλι, με θέμα: «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής.

Στην εισηγητική ομιλία του επισήμανε την ταχύτατη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας όμως ότι αυτή η ανάπτυξη δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια για όλο το λαό. Αντιθέτως, τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες και η εργασία σε αυτές εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη. Δεν είναι λίγες, επίσης, οι φορές που η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα στους ντόπιους πληθυσμούς και στις δραστηριότητές τους.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής, και τα οποία οδηγούν μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε, τέλος, ότι για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org