Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την απεργία στις 28 Νοέμβρη

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα απευθύνουν απεργιακό κάλεσμα με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων»

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Στο ρυθμό της προετοιμασίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, όπως και της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη και των απεργιακών κινητοποιήσεων που σχεδιάζονται την ίδια μέρα σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, κινούνται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, που έχουν θέσει ως προμετωπίδα της δράσης τους το σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες που πήραν όλο το προηγούμενο διάστημα, με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν «παρών» στην προσπάθεια να υψωθεί ενιαίο, συντονισμένο, ισχυρό απεργιακό μέτωπο ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις 27 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και 237 πρωτοβάθμιων σωματείων και το ξεδίπλωμα της υπονομευτικής τακτικής που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η υπόθεση της απεργίας βρίσκεται στα χέρια των σωματείων και των εργαζομένων.

Στη συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων καταδίκασαν την προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να υπονομεύσει το ενιαίο απεργιακό μέτωπο και το πλαίσιο πάλης που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων. Υπογράμμισαν πως η στάση των εργατοπατέρων είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της απαίτησης κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου απέναντι στη συρρίκνωση των μισθών, στο «ξήλωμα» των Συλλογικών Συμβάσεων, στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων η συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων η συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Η συζήτηση αυτή, όπως και η ένταση των προσπαθειών για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, ήδη μεταφέρεται σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι των σωματείων της δύναμής του. Το ΔΣ του ΕΚΛ με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28/11 στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας πραγματοποιεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, τη Δευτέρα 12/11, στις 6 μ.μ. στην αίθουσά του.

Απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη 14 Νοέμβρη

Σε απεργιακή συγκέντρωση στις 14 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν μια σειρά από σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο, που με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους οργανώνουν την επιτυχία της απεργίας.

Σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, που είχε παράλληλα εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, συζήτησε για την οργάνωση της συμμετοχής του στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και τη συγκέντρωση ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, την περασμένη Τετάρτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» δρομολογεί λεωφορείο για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, το οποίο θα αναχωρήσει στις 9 π.μ. από την πύλη του νοσοκομείου. Καλεί επίσης σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Μεταξουργείο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία, το Σωματείο οργανώνει μαζί με τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη Δευτέρα 12/11, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Αποφάσεις με τις οποίες καλούν στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Ομόνοια έχουν πάρει μεταξύ άλλων ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα οριστούν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ηδη το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο) και Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου). Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Πανοικοδομική απεργία με αιχμή την πάλη για κλαδική ΣΣΕ

Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να μετατρέψουν την πανοικοδομική απεργία σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη οριστεί στις εξής πόλεις: Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Χτες έγιναν στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου του μετρό (ΜΑΚΡΟ), ενώ τις προηγούμενες μέρες οργανώθηκαν περιοδείες στα σκάμματα του μετρό, σε γιαπιά και άλλα εργοτάξια. Στο μεταξύ, το Συνδικάτο έχει ήδη προχωρήσει σε συσκέψεις με ηλεκτρολόγους αλλά και με μαθητές των εσπερινών Λυκείων της Σταυρούπολης.

Η κλαδική απεργία, τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, «είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία, στους μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, που θωρακισμένοι με το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παίζουν το "παιχνίδι των καθυστερήσεων" εδώ και 9 χρόνια, επικαλούμενοι από τη μια την κρίση και από την άλλη τους νόμους που ψηφίστηκαν. Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα γίνουν πάμφθηνο λίπασμα των κερδών τους».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία είναι το εξής:

-- Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

-- Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ.

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

-- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Σε απεργία για την κλαδική Σύμβαση και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία

Τέλος, μέρα κλαδικής απεργίας είναι η Τετάρτη 14/11 και για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής τονίζει πως η επιτυχία της κλαδικής απεργίας μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

«Απαιτούμε ενιαία κλαδική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους, σε Κλινικές, Γηροκομεία, Διαγνωστικά Εργαστήρια», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Επισημαίνει ότι οι επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι εξαγορές, το άνοιγμα νέων μονάδων, συνολικά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζονται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων, που από το 2011 μέχρι σήμερα αγγίζει το 40%. Η επίθεση στους μισθούς συνοδεύεται από την εξαντλητική δουλειά, τις ελλείψεις προσωπικού, τη συνεχή απειλή της απόλυσης, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απλήρωτη εργασία.

Το Σωματείο διεκδικεί κλαδική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ και τους εξής όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων που «κόπηκαν» το 2012. Επαναφορά ειδικών αδειών - ωραρίων, όπου καταργήθηκαν. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ