Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Τίμησε τη λαϊκή εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Ο Στ. Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Ο Στ. Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και περηφάνιας για την πλούσια αγωνιστική κληρονομιά και την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος της χώρας μας πραγματοποιήθηκε, χτες, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», η εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος, παλαίμαχοι αγωνιστές, μαζί με συγγενείς και φίλους, με μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, με αντιστασιακούς και απογόνους τους, άκουσαν την ομιλία από τον Στέλιο Λάμπρου, πρόεδρο του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», και στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο αφιερωμένο στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ενα από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν η απαγγελία του ποιήματος του Κ. Βάρναλη για τους 200 της Καισαριανής «Πρωτομαγιά 1944», από αγωνίστρια που φιλοξενείται στο ίδρυμα, προκαλώντας την έντονη συγκίνηση και ένα θερμό χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Χώτος, στέλεχος του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Μαραγκουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο ηθοποιός Β. Κολοβός κ.α.

Μεγαλειώδης αγώνας με ψυχή και σώμα το ΚΚΕ


Ο Στέλιος Λάμπρου μιλώντας στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων για το ΕΑΜ και τη δράση του ΚΚΕ στην Κατοχή και την Αντίσταση:

«Το ΚΚΕ ανέλαβε να σηκώσει το τιμητικό βάρος του αγώνα ενάντια στο φασισμό (...) Το τίμημα αυτού του αγώνα ήταν βαρύ. Οι κατοχικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τη ραγδαία άνοδο του κινήματος και την επιρροή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ προχώρησαν σε απίστευτα εγκλήματα, εκτελέσεις, βασανισμούς, κάψιμο ολόκληρων χωριών, μη διστάζοντας να εκτελέσουν ακόμα και ηλικιωμένους και παιδιά για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό που συμμετείχε ενεργά στον εφοδιασμό, στην πληροφόρηση, στην απόκρυψη αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Την ίδια περίοδο η αστική τάξη και τα κόμματά της ήταν κατακερματισμένα και σε βαθιά κρίση. Ενα τμήμα κατέφυγε στην Αίγυπτο όπου διαμόρφωσαν κυβερνητικό κέντρο, ο βασιλιάς εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, ένα άλλο τμήμα συνεργάστηκε ανοιχτά με τους ναζί κατακτητές, άλλο λούφαξε και υπονόμευε και τον λαϊκό αγώνα και ένα ακόμα οργάνωσε δράση κατά των κατακτητών σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ παράλληλα είχε διαύλους συνεργασίας και με τους Γερμανούς για να χτυπήσει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Στόχος όλων ήταν η διατήρηση της αστικής εξουσίας μετά τον πόλεμο. Βέβαια, η στάση της αστικής τάξης και των κομμάτων της απέναντι στους κομμουνιστές ήδη από την αρχή του ιταλοελληνικού πολέμου είχε δοθεί με την άρνηση της κυβέρνησης Μεταξά να επιτρέψει στους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές κρατούμενους να πολεμήσουν στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως είχαν ζητήσει 3 φορές, και την παράδοση του Ν. Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλων ηγετικών στελεχών του στις κατοχικές αρχές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά τα λεγόμενα για "εθνική ενότητα" που προπαγανδίζουν οι αστοί πολιτικοί, η πραγματικότητα είναι ότι πάνω απ' όλα η αστική τάξη βάζει τα ταξικά της συμφέροντα και τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αυτό αποδείχτηκε και την περίοδο μετά την Απελευθέρωση του 1944. Παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τη στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, το λαϊκό κίνημα δεν ήταν προετοιμασμένο να αξιοποιήσει την επαναστατική κατάσταση που είχε διαμορφώσει στην Ελλάδα τις μέρες της Απελευθέρωσης. Αντίθετα, υπήρξαν συμβιβασμοί με την ντόπια αστική τάξη και τα κόμματά της με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ παρά την τελική της κατάληξη ήταν ένας μεγαλειώδης αγώνας που έδειξε τη δύναμη του λαϊκού κινήματος κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανέδειξε ήρωες από τους απλούς ανθρώπους, συγκέντρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία της διανόησης, έδωσε χιλιάδες νεκρούς στην αντιμετώπιση του φασισμού. Είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη εξαγωγής συμπερασμάτων.

Τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση του ΚΚΕ, καθοδηγητή και αιμοδότη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, παντού. Στα εργατικά συνδικάτα, στους αγροτικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, στους δήμους, στις περιφέρειες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ