Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Προσφυγή για την ακύρωση της μεταβίβασής τους στο υπερταμείο

Παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη

Και η Σπιναλόγκα στον κατάλογο των ακινήτων που είναι για μεταβίβαση στο υπερταμείο
Και η Σπιναλόγκα στον κατάλογο των ακινήτων που είναι για μεταβίβαση στο υπερταμείο
Την ακύρωση της απόφασης μεταβίβασης στο υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ζητά, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ σημειώνει ότι καθημερινά έρχονται νέα στοιχεία για τα μνημεία που «κρύβονται» πίσω από τους κωδικούς ΚΑΕΚ. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας. Μεταξύ των μνημείων περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, η Σπιναλόγκα, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων των Αιγών (Βεργίνα), ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, το παλαιό και νέο Φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας, μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων, το Ρωμαϊκό Ωδείο και Αμφιθέατρο της Πάτρας, η αρχαία ακρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης, οι αστικές πύλες του Πειραιά και πολλά άλλα.

Στο ζήτημα της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με δήλωσή του, η οποία έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων συζήτησε πρόσφατα για το θέμα των ακινήτων του Δημοσίου που μεταβιβάζονται στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ".

Στη συζήτηση του θέματος και στη σχετική απόφαση, επαναφέραμε το αίτημά μας για τη μη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με οποιοδήποτε μανδύα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της ευθύνης ως δημοτική αρχή, με μια σειρά δράσεων μαζί με τους φορείς της πόλης μας διεκδικήσαμε χώρους. Τα παραδείγματα είναι γνωστά, με το θαλάσσιο μέτωπο που πλέον έχει παραχωρηθεί για χρήση στον πατραϊκό λαό. Ο Ριγανόκαμπος, που επίσης συνεχίζουμε να διεκδικούμε.

Με τον πρόσφατο νόμο "Κλεισθένης I" νομοθετήθηκε η τήρηση στο υπουργείο Εσωτερικών βάσης δεδομένων με τίτλο "Καταγραφή Ακίνητης Περιουσίας ΟΤΑ", όπου καταγράφονται το σύνολο των στοιχείων των ακινήτων των δήμων και των νομικών τους προσώπων "με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίησή" τους. Δηλαδή το όσο πιο δυνατό γρηγορότερο και απρόσκοπτο ξεπούλημα.

Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και η μεταβίβασή της με μνημονιακό νόμο στην ΕΤΑΔ ΑΕ (υπερταμείο) είχαν ως στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την ταχύτερη εκποίησή της. Με διαδικασίες εξπρές μεταβιβάζεται στο υπερταμείο δημόσια περιουσία, την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό βιος με φορολεηλασία και πλειστηριασμούς.

Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα πρόσφορα μέσα να παλεύουμε στο πλευρό του πατραϊκού, του ελληνικού λαού, για να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης για μεταβίβαση ακινήτων στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ". Να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των υπηρεσιών του Δημοσίου (Αρχαιολογία κ.λπ.) και να αποδοθούν στο δήμο οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Ακίνητα, όπως τμήματα των εγκαταλειμμένων κοίτεων κ.λπ., να παραχωρηθούν στο δήμο ώστε να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις για κοινωφελείς σκοπούς, όπως πολιτική προστασία, πράσινα σημεία, δημοτικά πάρκα κλπ. Να καταργηθεί η ΕΤΑΔ ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτών μας των αποφάσεων, στηρίξαμε, μετά από σχετικό αίτημα, την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που μεταβιβάζει και αρχαιολογικούς χώρους στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ"».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org