Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Στις 6.30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου

Απαντήσεις για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία απαιτούν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικοί, που διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία, άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας των σχολείων.

Στις 12.30 το μεσημέρι, μπροστά στο υπουργείο Παιδείας θα βρεθούν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιούν και τρίωρες στάσεις εργασίας, ΔΣ διδασκαλικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους γονείς και εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι φέτος τα προβλήματα των σχολείων είναι περισσότερο οξυμένα από άλλες χρονιές. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ και την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 4.000 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.000 από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμες διδακτικές ώρες να συνεχίζουν να χάνονται. Πάνω από 200 τίτλοι βιβλίων των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων δεν έχουν σταλεί ακόμα.

Η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας σημειώνουν επίσης ότι «ο διχασμός ανάμεσα στο Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ παραμένει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΕ στη λειτουργία τους οξύνονται, με αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές που προέρχονται από τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα, για να ανταποκριθούν τα παιδιά τους, κυρίως, στις απαιτήσεις ενός σκληρά ανταγωνιστικού εξεταστικού συστήματος».

Καταλήγοντας δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και για αντίσταση στις πολιτικές εκείνες που την υπονομεύουν και την απαξιώνουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα από το Αγαλμα του Βενιζέλου, οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλος ο λαός της Θεσσαλονίκης, μέσα από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, θα διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός και θα καταγγείλει την πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι πέντε ΕΛΜΕ του νομού αποφάσισαν και θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες του απογευματινού κύκλου και τις δύο πρώτες ώρες του εσπερινού κύκλου, προκειμένου να διευκολύνουν τη μαζική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο.

Μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση ο λαός της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση της παραπαιδείας με παράλληλη διεύρυνση και κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, πρόσθετη χρηματοδότηση 20 δισ. δραχμών - πέραν των ήδη εξαγγελθέντων 70 δισ. με το 6ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης - και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Συνδιοργανωτές, στο πλευρό της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων και των άλλων εκπαιδευτικών φορέων, βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Συκεών, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Αγίου Παύλου, Θερμαϊκού, Μίκρας, Μενεμένης, Αξιού, Χαλάστρας, Κουφαλίων, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Εχεδώρου, Νεάπολης, Καλαμαριάς, Επανομής, Νέας Μηχανιώνας, Πανοράματος και η Κοινότητα Πεύκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ