Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εξηγήσεις από τους Αμερικανούς ζητά η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από τους Αμερικανούς αναφορικά με την παραποίηση σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων από πλευράς της.

Οπως ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η αμερικανική έκθεση παρουσιάζει εντελώς λανθασμένα το θέμα των επισκέψεων των Τουρκοκυπρίων στο ισλαμικό τέμενος της Λάρνακας. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να επισκέπτονται οποτεδήποτε θέλουν τον Τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για προσκύνημα και η κυβέρνηση ουδέποτε τούς το απαγόρευσε.

Εκείνο που είχε γίνει τόνισε, ήταν να απαγορευτεί επίσκεψη των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα εξαιτίας της διαφοράς που είχε προκύψει στα Στροβίλια.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται εξάλλου ότι έγινε αποδεκτή ως αφετηρία για την προώθηση φόρμουλας επανέναρξης των συνομιλιών, η αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου, ότι καμιά πλευρά δε μιλά εκ μέρους της άλλης, παρά μόνο εκ μέρους της.

Είχαμε προειδοποιήσει τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν, δηλώνει ο κ. Κασουλίδης, ότι οι Τούρκοι θα απομονώσουν τη φράση αυτή και θα προσπαθούσαν να την εκμεταλλευτούν.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται επίσης ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο για μια οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού και ότι αποδέχονται πως η Τουρκία θα ασχοληθεί συστηματικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για τη λύση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ